Migréna mě osobně postihla v životě jen párkrát, a to jsem myslela, že se budu plazit po zemi bolestí. Mám ale kamarádku, která trpí migrénami pravidelně a v počínající menopauze se to ještě zhoršilo. Není sama. Podle statistiky trpí tímto onemocněním asi milion lidí jen v České republice. A podle americké National Library of Medicine neúměrně postihuje hlavně ženy, u nichž je třikrát vyšší pravděpodobnost, že budou trpět migrénami.

Simulanti, nebo marodi?

Bohužel je tahle nemoc hendikepující, ti, kteří tři záchvaty migrény měsíčně, „ztratí“ za deset let téměř rok života. A 60 procent lidí před svým okolím migrénu raději tají, protože společnost lidi s touto nemocí neustále stigmatizuje a dost často je považuje za simulanty. Jenže ten, kdo migrénou trpí, moc dobře ví, že je všechno možné, ale simulant rozhodně ne.

Jak říká Elena Ruiz de la Torre, ředitelka Evropské aliance pro migrénu a bolesti hlavy, v mnoha zemích se migréna považuje za trochu větší bolest hlavy, a to je nutné změnit. Okolí migréně nerozumí, vidí „jen“ kolegu, který se chytá za hlavu a utíká zvracet na toaletu, nebo někoho, kdo se „vymlouvá“ kvůli migréně z nějaké akce.

Akutní a preventivní léčba

Pokud jde o léčbu, v podstatě existují dvě strategie – akutní a preventivní. Často je pak dobré kombinovat obě. Akutní řeší akutní záchvat, kdy jde především o zkrácení délky záchvatu, nebo snížení intenzity příznaků. Preventivní léčba se snaží dlouhodobě záchvatům předcházet, a sem patří nejrůznější metody. Co je tedy vhodné mít v „arzenálu“ proti migréně? Následující tipy doporučuje neuroložka Lauren Natbony z Mount Sinai a neurolog Pavel Řehulka z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy I. Neurologické kliniky FN u sv. Anny v Brně.

Zásobte se hořčíkem

Studie potvrzují, že lidé trpící migrénou mívají nižší hladiny hořčíku. Děje se to proto, že hořčík „napomáhá“ blokovat signály v mozku, které vyvolávají bolest. Magnesium uvolňuje stažené svaly, což ovlivňuje prevenci výskytu migrény. Chcete-li snížit frekvenci záchvatů, měli byste užívat denně 400-500 mg hořčíku. Trpělivost ale přináší růže, může trvat až šest týdnů, než si všimnete nějaké změny.

Akupunktura

Někteří odborníci tvrdí, že na migrénu tato tradiční čínská metoda nepomáhá. Ale mnozí lidé, kteří ji vyzkoušeli, si ji nemohou vynachválit. Principem akupunktury je působení na určitá místa na těle, které mají vztah k vnitřním orgánům. Těm se říká akupunkturní body. Jakmile se tyto konkrétní body stisknou, může dojít k úlevě. V případě migrény je to místo, kde se setkává vaše hlava s krkem nebo spánky. Když je stisknete, na pár minut se vám může ulevit. Mám to vyzkoušeno na „klasickou“ bolest hlavy.

Botulotoxin

Ano, čtete dobře. Botox není jen zázrak proti vráskám, ale dobře funguje i k prevenci migrény, zejména chronické. Málokdo ví, že botulotoxin se desítky let využívá nejen v kosmetice, ale taky v neurologii. Aplikuje se například u dětí s mozkovou obrnou, u lidí po mozkové příhodě, nebo právě v případě migrény. U nás v Česku je jeho aplikace v tomto případě spíše novinkou, takže se na to musíte zeptat neurologa. Aplikace probíhá zhruba jednou za 3 měsíce do oblasti čela, spánků, záhlaví, zadní části krku a do oblasti trapézových svalů. Abyste splňovali indikaci pro botulotoxin, musíte mít bolesti hlavy nejméně 15 dnů v měsíci, z toho nejméně 8 dní s migrénou. Aplikace není hrazená pojišťovnou.

Biologická léčba

V České republice jsou od roku 2020 hrazeny pojišťovnou léčebné přípravky na bázi monoklonálních protilátek. Tuhle takzvanou biologickou léčbu využívají i jiní pacienti s jinými diagnózami. Jak říká neurolog Pavel Řehulka, tyto léky jsou bezpečné a účinné. Jejich předpis je vázán pouze na centra, která se léčbě pacientů s bolestí hlavy věnují.

Zdroj: časopis VLASTA, https://www.womenshealthmag.com/health/a19997696/migraine-treatments/, http://neurologierehabilitace.cz/