Vánoční glazovaná šunka

Z jablíček si šunka vezme jemnost a šťavnatost a z hřebíčků vánoční vůni. Po prvním ochutnání ihned pochopíte, proč se stala v některých zemích jídlem z nejsvátečnějších – jídlem vánočním.

Doba přípravy: 70 minut

Suroviny na 6 porcí:

  • 1 kg zauzené šunky s kůží
  • hrst hřebíčků
  • 4 bobkové listy
  • 2 l 100% jablečného džusu
  • 4 lžíce meruňkové marmelády
  • 4 lžíce nerafinovaného cukru

Postup:

1. Na vaření šunky počítejte s 20 minutami na 500 g masa. Šunku položte do velkého kastrolu. Přidejte 6 hřebíčků, bobkové listy a přilijte tolik džusu, aby v něm bylo maso ponořené. Vařte na mírném ohni po vypočtenou dobu. Po celou dobu vaření sbírejte z hladiny pěnu.

2. Troubu rozehřejte na 200 °C. Uvařené maso nechte vychladnout v hrnci. Poté je vyndejte na prkénko a ostrým nožem nařežte kůži a tuk tak, abyste na povrchu vytvořili hustou mřížku.

3. Šunku položte do pekáčku. V misce promíchejte marmeládu s cukrem a směsí potřete šunku. Šunku ozdobte hřebíčky – napíchejte je do středů čtverečků v mřížce. Pečte 20 minut dozlatova. Šunku nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte teplou nebo studenou.

Tip: K šunce se hodí pikantní omáčka z brusinek. Připravíte ji tak, že krátce povaříte brusinkovou marmeládu s pomerančovou kůrou, trochou červeného vína a lžící dijonské hořčice.

Smetanové brambory s celerem

Důstojný doprovod sváteční glazované šunce udělají tyhle krémové brambůrky.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g brambor
  • 1/2 bulvy celeru
  • 200 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 100 ml 30% smetany
  • sůl

Postup:

1. Oloupané brambory i celer nakrájejte na kostky o hraně 2 x 2 cm. Nasypte je do hrnce, zalijte mlékem a doplňte vodou, aby kostky byly úplně ponořené. Osolte a povařte doměkka asi 20 minut. Poté je slijte.

2. Smetanu s máslem nalijte do malého hrnku, ohřejte a přidejte ke slitým bramborám s celerem. Hrnec přiklopte pokličkou a krátce s ním zatřepte, aby se vše spojilo. Podávejte teplé.

Tip: Pokud brambory s celerem rozmačkáte, může z nich být i skvělá kaše.

Fenyklová polévka s uzeným lososem

Čerstvá a svěží chuť fenyklu příjemně doplňuje sytou šunku v hlavním chodu. Lososová ozdůbka je pak onou pověstnou „třešničkou na dortu“.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 3 lžíce másla
  • 2 fenykly
  • 1 pórek
  • 1 lžička fenyklu (koření)
  • 2 velké brambory
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 50 g uzeného lososa na ozdobu
  • sůl
  • pepř

Postup:

1. Máslo rozpusťte v kastrolu. Přidejte do něj na proužky pokrájený fenykl i pórek a fenyklová semínka a vše smažte asi 8 minut. Přisypte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut.

2. Polévku rozmixujte ponorným mixérem a podle chuti osolte a opepřete. Na talíři ji ozdobte kousky lososa a jemnými lístky fenyklu.

Tip: Krémovou polévku můžete doplnit ještě zakysanou nebo sladkou smetanou.

Brusinkový dort

Chcete-li mít na stole slavnostní vysoký dort, jako je na obrázku, musíte upéct korpusy dva. V takovém případě je pak nutné připravit i náplň z dvojitého množství.

Doba přípravy: 45 minut + 60 minut pečení korpusu

Suroviny na 10 porcí:

  • 600 g čerstvých nebo mražených brusinek
  • 2 hrnky cukru
  • 2 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 200 g krémového sýra
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 400 ml smetany ke šlehání

Koprus:

  • 200 g másla
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli 1

Postup:

1. Korpus: Troubu rozehřejte na 170 °C. Formu na dort vytřete máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Elektrickým mixérem našlehejte máslo s cukrem na hladký a nadýchaný krém. Postupně vešlehejte vejce, vanilku a sůl. Na závěr vešlehejte mouku, mixujte již jen do spojení v těsto. To nalijte do připravené formy a pečte asi 1 hodinu. Hotový korpus vyjměte z formy a nechte vychladnout.

2. V kastrolu smíchejte brusinky s cukrem a zázvorem a zalijte 100 ml vody. Lehce povařte (15 minut) a nechte vychladnout.

3. Elektrickým mixérem našlehejte sýr s cukrem a při střední rychlosti postupně přilévejte dobře vychlazenou smetanu. Šlehejte, až se začnou tvořit měkké špičky.

4. Dort dvakrát prokrojte, na spodní část navršte třetinu brusinek a šlehačky, přiklopte prostředním plátem, opět potřete brusinkami a šlehačkou a dokončete poslední částí korpusu i náplně.