Vánoční glazovaná šunka
Z jablíček si šunka vezme jemnost a šťavnatost a z hřebíčků vánoční vůni. Po prvním ochutnání ihned pochopíte, proč se stala v některých zemích jídlem z nejsvátečnějších – jídlem vánočním.
Doba přípravy: 70 minut
Suroviny na 6 porcí:
- 1 kg zauzené šunky s kůží
- hrst hřebíčků
- 4 bobkové listy
- 2 l 100% jablečného džusu
- 4 lžíce meruňkové marmelády
- 4 lžíce nerafinovaného cukru
Postup:
1. Na vaření šunky počítejte s 20 minutami na 500 g masa. Šunku položte do velkého kastrolu. Přidejte 6 hřebíčků, bobkové listy a přilijte tolik džusu, aby v něm bylo maso ponořené. Vařte na mírném ohni po vypočtenou dobu. Po celou dobu vaření sbírejte z hladiny pěnu.
2. Troubu rozehřejte na 200 °C. Uvařené maso nechte vychladnout v hrnci. Poté je vyndejte na prkénko a ostrým nožem nařežte kůži a tuk tak, abyste na povrchu vytvořili hustou mřížku.
3. Šunku položte do pekáčku. V misce promíchejte marmeládu s cukrem a směsí potřete šunku. Šunku ozdobte hřebíčky – napíchejte je do středů čtverečků v mřížce. Pečte 20 minut dozlatova. Šunku nakrájejte na centimetrové plátky a podávejte teplou nebo studenou.
Tip: K šunce se hodí pikantní omáčka z brusinek. Připravíte ji tak, že krátce povaříte brusinkovou marmeládu s pomerančovou kůrou, trochou červeného vína a lžící dijonské hořčice.
Smetanové brambory s celerem
Důstojný doprovod sváteční glazované šunce udělají tyhle krémové brambůrky.
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny na 4 porce:
- 500 g brambor
- 1/2 bulvy celeru
- 200 ml mléka
- 40 g rozpuštěného másla
- 100 ml 30% smetany
- sůl
Postup:
1. Oloupané brambory i celer nakrájejte na kostky o hraně 2 x 2 cm. Nasypte je do hrnce, zalijte mlékem a doplňte vodou, aby kostky byly úplně ponořené. Osolte a povařte doměkka asi 20 minut. Poté je slijte.
2. Smetanu s máslem nalijte do malého hrnku, ohřejte a přidejte ke slitým bramborám s celerem. Hrnec přiklopte pokličkou a krátce s ním zatřepte, aby se vše spojilo. Podávejte teplé.
Tip: Pokud brambory s celerem rozmačkáte, může z nich být i skvělá kaše.
Fenyklová polévka s uzeným lososem
Čerstvá a svěží chuť fenyklu příjemně doplňuje sytou šunku v hlavním chodu. Lososová ozdůbka je pak onou pověstnou „třešničkou na dortu“.
Doba přípravy: 25 minut
Suroviny na 4 porce:
- 3 lžíce másla
- 2 fenykly
- 1 pórek
- 1 lžička fenyklu (koření)
- 2 velké brambory
- 1 l kuřecího vývaru
- 50 g uzeného lososa na ozdobu
- sůl
- pepř
Postup:
1. Máslo rozpusťte v kastrolu. Přidejte do něj na proužky pokrájený fenykl i pórek a fenyklová semínka a vše smažte asi 8 minut. Přisypte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte asi 15 minut.
2. Polévku rozmixujte ponorným mixérem a podle chuti osolte a opepřete. Na talíři ji ozdobte kousky lososa a jemnými lístky fenyklu.
Tip: Krémovou polévku můžete doplnit ještě zakysanou nebo sladkou smetanou.
Brusinkový dort
Chcete-li mít na stole slavnostní vysoký dort, jako je na obrázku, musíte upéct korpusy dva. V takovém případě je pak nutné připravit i náplň z dvojitého množství.
Doba přípravy: 45 minut + 60 minut pečení korpusu
Suroviny na 10 porcí:
- 600 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 2 hrnky cukru
- 2 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 200 g krémového sýra
- 4 lžíce hnědého cukru
- 400 ml smetany ke šlehání
Koprus:
- 200 g másla
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky hladké mouky
- 4 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli 1
Postup:
1. Korpus: Troubu rozehřejte na 170 °C. Formu na dort vytřete máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Elektrickým mixérem našlehejte máslo s cukrem na hladký a nadýchaný krém. Postupně vešlehejte vejce, vanilku a sůl. Na závěr vešlehejte mouku, mixujte již jen do spojení v těsto. To nalijte do připravené formy a pečte asi 1 hodinu. Hotový korpus vyjměte z formy a nechte vychladnout.
2. V kastrolu smíchejte brusinky s cukrem a zázvorem a zalijte 100 ml vody. Lehce povařte (15 minut) a nechte vychladnout.
3. Elektrickým mixérem našlehejte sýr s cukrem a při střední rychlosti postupně přilévejte dobře vychlazenou smetanu. Šlehejte, až se začnou tvořit měkké špičky.
4. Dort dvakrát prokrojte, na spodní část navršte třetinu brusinek a šlehačky, přiklopte prostředním plátem, opět potřete brusinkami a šlehačkou a dokončete poslední částí korpusu i náplně.