-V prosinci mu bude devětapadesát, letos to bude už šest let od jeho neslavného rozvodu s Angelinou Jolie, a ještě stále řeší právníky a opatrovnictví jejich šesti dětí. Ve filmech ho poslední dobou vídáme méně často než kdysi; s věkem a pravděpodobně náročnějším osobním životem lehce ustoupil ze své pozice „absolutního“ hlavního hrdiny. Objevuje se na plátně spíše sporadicky a hraje postavy, které by od něj divák vlastně nečekal a jež tak trochu podrývají představu o něm jako o filmové hvězdě, jejíž značku budoval v podstatě třicet let (War Machine, Deadpool 2 nebo Ztracené město).

Zdroj: Youtube

Hodně se věnuje produkci, což ho podle jeho vlastních slov naplňuje velkou radostí. Zároveň se dívá do budoucnosti a přemítá, jaká cesta je profesně ještě před ním, nebo spíše po které se vydat. „Cítím, že moje kariéra se teď posunula do poslední etapy,“ svěřil se letos v létě magazínu GQ a pak hned musel v následných rozhovorech vysvětlovat: „Jen si z toho prosím vás hned nededukujte, že se chystám do důchodu, to jsem tím rozhodně nemyslel! Mám za sebou střední věk a těším se, co mě čeká dál. Za svůj život jsem udělal dost chyb a dneska se z nich můžu jen učit a čerpat moudrost.“

Pan producent Pitt

Při pohledu na projekty plánované v rámci jeho produkční společnosti je vidět, že se v současnosti snaží dělat věci nově a jinak. Jako producent uvede letos hvězdně obsazené syrové drama Women Talking z prostředí ortodoxní křesťanské komunity v Bolívii. Ve snímku režisérky Sarah Polley se objeví Rooney Mara, Frances McDormand, Claire Foy, Jessie Buckley nebo Ben Whishaw. „Je to velice hluboký film, který patří do aktuální dekády,“ říká pyšně Brad Pitt. Mezi jeho další „děti“ patří také intimní, mládeži nepřístupný životopis herečky Marilyn Monroe (Ana de Armas) s názvem Blonde. Drama režiséra Andrewa Dominika bylo vybráno do letošní hlavní soutěže festivalu v Benátkách.

K tomu Bradova společnost s úžasným názvem Plan B zároveň vlastní práva na veleúspěšný britský detektivní román spisovatele Marka Haddona s názvem Podivný případ se psem nebo na románovou ságu z dob otrokářství s názvem Podzemní železnice, kterou svého času doporučoval na noční stolky i Barack Obama.

Inu, Brad je evidentně knihomol a plánuje se věnovat ambiciózním projektům. Přesto, nebo možná právě proto jakožto osvícený producent a maximálně vybíravý herec propůjčí čas od času svůj talent i komerčním blockbusterům, jako je tomu aktuálně v případě snímku Bullet Train. Adaptaci japonského bestselleru režíroval David Leitch, jenž má za sebou kariéru špičkového kaskadéra. Tak se mimochodem před lety poznal s Bradem: dělal mu dubléra v Klubu rváčů a následně i v mnoha dalších filmech (Troja nebo Mr. & Mrs. Smith). Přemluvit tedy hollywoodského matadora, aby do akčního dobrodružství šel s ním, mu nakonec netrvalo ani moc dlouho. „Hned od začátku jsme se s Bradem shodli, že chceme natočit něco zábavného, svěžího, originálního – kvalitní filmový únik od reality, na který budou chtít lidi přijít do kina,“ říká Leitch.

Kupředu pravá!

Hollywoodská legenda toho má za sebou hodně – profesně až téměř neuvěřitelně. Bradův kamarád a kolega Quentin Tarantino o něm prohlásil: „Je to jedna z posledních hvězd stříbrného plátna, které nám zatím zůstávají. Dříve to byli třeba Paul Newman, Robert Redford nebo Steve McQueen. Je to prostě jiný lidský druh. A těžko to lze popsat, protože je to stejné, jako kdybych se pokoušel popsat sluneční záři.“

V osobním životě toho má Brad za sebou (a jak to vypadá – i před sebou) také dost. Rozvod, pokračující soudy o opatrovnictví, další ztráta soukromí. Po rozchodu přestal pít. „Co jsem odešel ze školy, neuplynul den, kdy bych si nedal něco k pití. Byl to v podstatě vždycky jen prostředek k útěku před vlastními pocity. K útěku před slávou a fotoaparáty a pozorností. Ten rok před tím, než jsme se definitivně rozešli, jsem pil vážně moc, stal se z toho problém. Je to takové hořké vítězství, ale nakonec jsem přestal a postavil se vlastním pocitům. Musel jsem jim porozumět. Nakonec mi došlo, že se mi na mně samém nelíbí hodně věcí, ale jsou mou součástí. Nemůžu to už dál popírat, musím to přijmout. Každé mé zaškobrtnutí či přešlap byly cestou k jakémusi prozření, porozumění sobě samému. Vyhýbat se bolesti je chyba, tím se vlastně vyhýbáte životu. Díky chybám rosteme a můžeme se stát lepšími,“ hodnotí dnes nedávné zlomy. V lockdownu navíc přestal kouřit – po mnoha desítkách let. „Chtěl jsem to jen omezit, ale nešlo mi to, prostě jsem toho musel úplně nechat,“ říká. Brad se zkrátka vyvíjí, přizpůsobuje a roste jako my všichni – vždycky ale bude maximální hvězda. Za všech okolností.

Na konci letošního července si vzal na berlínskou premiéru snímku Bullet Train sukni… a zbořil internet! Absolutní mužský idol v ženském oblečení? Brad jednoduše ví, jak se co nosí v 21. století.

Brad, pan Beruška a Bullet Train

Netrpělivě očekávaný snímek s Bradem Pittem přišel v létě! Brad ztvárnil pana Berušku, nájemného zabijáka, jenž se zotavuje ze syndromu vyhoření. Jeho manažerka (Sandra Bullock) mu sežene zakázku, která mu má pomoci „dohonit ujíždějící vlak“. Děj filmu se navíc odehrává na palubě šinkansenu na cestě z Tokia do Kjóta. V jednom z vagonů se nachází jistý kufřík – a ten musí pan Beruška zajistit. Spolu s ním si ale na toto konkrétní zavazadlo (a ne jen na ně) brousí zuby poměrně početná skupinka dalších vrahounů, kteří jsou rovněž majiteli jízdenky na tento spoj. Každý z nich má sice na začátku od cesty jiné očekávání, ovšem osud je nakonec všechny propojí… Americký thriller režiséra Davida Leitche (John Wick, Deadpool 2) je adaptací japonské knihy spisovatele Kōtara Isaky z roku 2010. A jak vnímá sama herecká legenda svou roli? „Je to zábavná postava, pan Beruška se vrací zpátky do práce po nepříjemném pracovním vyhoření, s falešným sebevědomím a pocitem, že je připraven na comeback a nový kšeft. Myslí si, že jeho staré já je zpátky a že má svoji malou slabou chvilku za sebou, ale pravda je někde jinde…,“ říká Brad.

William Bradley Pitt

William Bradley Pitt se narodil 18. prosince 1963 v Shawnee v Oklahomě. Dva týdny před státnicemi na vysoké škole odjel do Los Angeles, zapsal se do hodin herectví a přivydělával si jako číšník nebo maskot. Začínal v televizních reklamách. Průlom přišel v roce 1991, když ho Ridley Scott obsadil do kultovní road movie Thelma a Louise. Jeho druhá spolupráce s Quentinem Tarantinem (po Hanebných panchartech) na filmu Tenkrát v Hollywoodu mu v roce 2020 konečně přinesla prvního Oscara. V roce 2001 založil produkční společnost Plan B, která vyrobila oscarové hity Skrytá identita, 12 let v řetězech nebo Moonlight. V posledních letech se objevil ve snímcích Sázka na nejistotu, Spojenci, Tenkrát v Hollywoodu nebo Ad Astra.

ZDROJ: TV Mini

Související články