Salát z brambor, uzeniny a polníčku

Rané brambory mají jemnou chuť a s uzeninou, sladce pálivou jarní cibulkou a pikantní hořčicí tvoří dokonalý celek.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

• 300 g šunkového salámu v celku (nebo mortadely či jiné vámi oblíbené uzeniny)
• 1 lžička másla
• 500 g uvařených brambor 
• 1 citron
• 4 jarní cibulky
• 1 balení polníčku
• 2 lžíce majonézy
• 2 lžíce jogurtu
• 1 lžíce hrubozrnné hořčice
• pepř
• sůl

1. Salám nakrájejte na kolečka silná 1 cm a ta pak na kostky. Na pánvi rozpusťte máslo, a když začne pěnit, nasypte do něj nakrájený salám, lehce ho opečte, přesuňte na papírový ubrousek a nechte zchladnout.

2. Uvařené brambory (nové brambory před vařením neloupejte, jen je očistěte kartáčkem) nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy, přidejte opečený salám, zakapejte 1 lžící citronové šťávy, osolte a opepřete.

3. Cibulku nakrájejte na kolečka a přidejte k bramborám.

4. V misce promíchejte majonézu s jogurtem a hořčicí. Přilijte k bramborové směsi a všechno promíchejte.

5. Na závěr vmíchejte omyté a osušené lístky polníčku.

Tip: Pro změnu přidejte do salátu tmavé olivy a připravte zálivku ze 2–3 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce hořčice a špetky soli.

Čtěte také

Nasušte si vlastní bylinky na zimu

Čtěte také

Bylinky na balkoně? Které snesou slunce a které ne?

Brambory pečené v soli se sýrem a jarní cibulkou

Pokud jste někde slyšeli, že rané brambory se neupravují pečením, nevěřte tomu a zkuste to – uvidíte!

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg hrubě mleté soli
• 1 kg nových brambor 
• 1 snítka rozmarýnu
• 200 g sýra Cottage
• 2 jarní cibulky
• obyčejná sůl na osolení náplně

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Do pekáčku nasypte všechnu sůl a po dně ji rovnoměrně rozprostřete. Na sůl naskládejte neoloupané (dobře omyté a osušené) celé brambory a větvičku rozmarýnu. Brambory vybírejte tak, aby měly všechny přibližně stejnou velikost a upekly se za stejný časový úsek. Dejte je do trouby a pečte asi 30–40 minut doměkka (doba dle velikosti).

2. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a v misce ji promíchejte se sýrem (trochu cibulky si nechte na ozdobu). Směs lehce osolte.

3. Upečené (ještě teplé) brambory shora nařízněte do křížku a zmáčkněte je, aby se pootevřely. Naplňte je připravenou směsí a nahoře ozdobte několika kousky jarní cibulky. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Tip: Plněné brambory můžete se sýrem také ještě krátce zapéct. Zbytek soli nechte proschnout, bude pak mít příjemnou rozmarýnovou vůni a můžete ji při vaření dále uplatnit nebo opakovaně používat v tomto receptu.

Čtěte také

Aloe Vera si můžete jednoduše vypěstovat doma.

Čtěte také

Léčivou aloe vera si můžete vypěstovat doma

Brambory na pánvi

Husí sádlo obsahuje nenasycené mastné kyseliny a v kuchyni je to malý kulinářský poklad. Brambory na něm opečené chutnají výjimečně dobře.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce:

• 600 g středních brambor 
• 8 malých cibulí
• 2 lžíce husího sádla
• 1 malá feferonka
• 1 stroužek česneku
• 200 g čerstvého špenátu
• 40 g parmazánu
• pepř
• sůl

1. Do osolené vroucí vody dejte brambory ve slupce a vařte je asi 15 minut.

2. Cibule oloupejte a nakrájejte na osminky. V hluboké pánvi zahřejte husí sádlo, přisypte do něj nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit.

3. Feferonku zbavte semínek, nakrájejte ji na jemná kolečka a vhoďte je do pánve. Poté přidejte česnek nakrájený na plátky a oloupané brambory nakrájené na dílky. Občas opatrně zamíchejte a pomalu smažte, dokud brambory ze všech stran nezezlátnou.

4. Přidejte k bramborám spařené a okapané špenátové listy, osolte, promíchejte a prohřejte. Na talířích potom posypte nastrouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Pokud stroužek česneku podélně rozpůlíte a odstraníte klíček, bude česnek jemnější a lépe stravitelný.

Čtěte také

Šlupkami od banánů můžete vyčistit boty

Čtěte také

Co se šlupkami od banánů? Vyčistíte s nimi boty a pohnojíte květiny

Nové brambory s lučinou a pažitkou

Variace na téma nové brambory s rozhudou (tvarohovou pomazánkou) v jemnějším provedení, které slibuje výjimečné potěšení i „chlupatějším“ jazýčkům.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg nových brambor 
• 4 lžíce másla
• 200 g lučiny
• 4 lžíce nasekané pažitky
• sůl

1. Nové brambory dobře omyjte, očistěte kartáčkem, dejte do kastrolu s vroucí osolenou vodou a vařte asi 15 minut doměkka. Brambory jsou uvařené, když jdou snadno nabodnout na vidličku a lehce z ní po napíchnutí i spadnou.

2. V kastrůlku nechte rozpustit trochu másla. Pažitku nasekejte nožem nebo kolébkou na bylinky a polovinu smíchejte s lučinou.

3. Každý brambor dlaní rozmáčkněte a trochu rozevřete, rozdělte je na talíře, přidejte lučinu, posypte zbytkem nasekané pažitky a polijte rozpuštěným máslem.

Tip: Uvařené brambory můžete pro změnu podávat se zakysanou smetanou, kterou smícháte s kostičkami salátové okurky a nasekaným česnekem a posypete najemno nasekanou natí kopru. Nebo smíchejte řecký jogurt s nastrouhanou salátovou okurkou a kořením na tzatziky – a máte lahůdku se středomořským nádechem. 

Bramborový salát s ředkvičkami

Zapomeňte v tuto chvíli na fakt, že na salát jsou určeny pozdní brambory varného typu A. Je léto a nebudeme připravovat těžký majonézový salát ke smaženému kaprovi, ale lehkou variantu s ředkvičkami, jarní cibulkou, klíčky a s pikantní křenovou zálivkou.

Doba přípravy: 35 minut + 60 minut odležení

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg menších nových brambor 
• 2 svazky ředkviček
• 1 svazek jarní cibulky
• 1 hrst klíčků (např. mungo, seženete je v obchodech se zdravou výživou)

Zálivka:

• 2 lžíce majonézy
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce bílého vinného octa
• 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
• sůl

1. Brambory neloupejte, jen je pomocí kartáčku dobře očistěte, omyjte a vložte do rendlíku s vroucí osolenou vodou. Rychle ji přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a pomalu brambory vařte 15–20 minut tak, aby byly měkké.

2. Zálivka: Mezitím si připravte křenovou zálivku. Majonézu, olej, ocet a křen dejte do misky a lehce všechno prošlehejte vidličkou. Podle chuti osolte.

3. Ostrým nožem nebo vidličkou vyzkoušejte, jestli jsou brambory již uvařené. Hotové brambory sceďte, nechte trochu zchladnout a pak je nakrájejte na čtvrtiny nebo libovolně velké kousky. Vložte je do mísy na salát, ještě teplé promíchejte se zálivkou a nechte vychladnout a odležet.

4. Mezitím omyjte a osušte ředkvičky, odstraňte z nich listy a kořínky a bulvičky nakrájejte na čtvrtky nebo osminky. Cibulky omyjte, osušte a odřízněte z nich zvadlé části a kořínky. Pak je nakrájejte na kolečka. Klíčky spařte vřelou vodou, ihned zchlaďte studenou vodou a nechte je na cedníku okapat. Nakrájené ředkvičky, cibulky a klíčky zlehka vmíchejte do studených brambor a podávejte s pečivem.

Tip: Brambory promíchejte se zálivkou ještě teplé, protože takto lépe tekutinu vsáknou a jsou pak chutnější.

Čtěte také

Úklid ledničky

Čtěte také

Zápach v ledničce odstraní ocet, ale hlavně velký úklid. Jak na něj?

Koláč na plech s novými bramborami a klobásou

Koláč, jehož náplň i ozdobu tvoří brambory? Proč ne! Budete koukat, jak je to dobré. Kombinovat se dá i se zeleninou.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

• 300 g nových brambor 
• 1 listové těsto
• 250 g zakysané smetany
• 3 hrsti baby špenátu
• 2 klobásy
• 1 vejce
• 2 lžíce sezamových semínek na posypání (lze vynechat nebo nahradit cherry rajčátky)
• 1 hrst ředkvičkových klíčků nebo řeřichy
• sůl

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Tři čtvrtiny listového těsta rozválejte na tenký plát o velikosti plechu a přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta vytvořte podél celého koláče okraje a potřete je rozšlehaným vejcem.

2. V misce smíchejte zakysanou smetanu s omytými lístky baby špenátu, směs osolte a rozetřete na těsto.

3. Omyté brambory ve slupce nakrájejte na tenká kolečka, vsypte je do vroucí osolené vody a asi 4 minuty povařte. Potom je sceďte, osušte a rovnoměrně rozložte na koláč potřený směsí. Na závěr na koláč rozprostřete kolečka klobásy.

4. Koláč posypte sezamovými semínky a překryjte alobalem. V předehřáté troubě jej pečte při 180 °C asi 10 minut. Alobal pak sejměte a pečte dalších 10 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Před podáváním koláč posypte ředkvičkovými klíčky nebo řeřichou.

Čtěte také

Čtěte také

Potřebujete půjčku? Na co si dávat pozor, abyste nezaplatili víc, než je třeba

Bramborový špíz s tofu a okurkovým dipem

Špízy jsou sázkou na jistotu, vždycky vypadají lákavě a místo masa můžete na jehlu napíchnout třeba kostičky tofu. V doprovodu malé misky s dipem vypadají navíc i efektně.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

• 600 g nových brambor 
• 3 jarní cibulky
• 3 červené papriky
• 200 g sójového sýra tofu
• 8 větviček rozmarýnu
• 2 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• sůl

Okurkový dip:

• 1 salátová okurka
• 2 bílé jogurty
• 1 lžíce cukru krupice
• 1 citron
• sůl
• pepř

1. Neoloupané brambory omyjte a 10 minut povařte ve vroucí osolené vodě. Jarní cibulku a papriku očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky. Tofu nakrájejte na kostičky o podobné velikosti.

2. Jednotlivé kousky (brambory, papriky, cibulky a tofu) střídavě napichujte na větvičky rozmarýnu (v kouscích brambor, zeleniny a tofu můžete předem udělat malé otvory grilovací jehlou nebo špejlí).

3. Na závěr špízky potřete olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem a ogrilujte je na grilovací pánvi nebo v troubě pod grilem (asi 5–8 minut). Občas je otočte.

4. Okurkový dip: Špízy podávejte s okurkovým dipem. V misce smíchejte nahrubo nastrouhanou salátovou okurku, bílý jogurt a cukr. Zakápněte šťávou z citronu, osolte a opepřete.

Rané (nové) brambory
Rané brambory (kterým nepřesně říkáme nové) se sklízejí před dosažením plné zralosti a jsou nejen chutnější, ale také zdravější než brambory pozdní. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nedají skladovat dlouhou dobu, takže si můžeme jejich úžasnou chuť a vůni užít jen pár týdnů v roce. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné. Nehodí se však na přípravu kaší a bramborového těsta.