Salát z brambor, uzeniny a polníčku

Rané brambory mají jemnou chuť a s uzeninou, sladce pálivou jarní cibulkou a pikantní hořčicí tvoří dokonalý celek.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

• 300 g šunkového salámu v celku (nebo mortadely či jiné vámi oblíbené uzeniny)
• 1 lžička másla
• 500 g uvařených brambor
• 1 citron
• 4 jarní cibulky
• 1 balení polníčku
• 2 lžíce majonézy
• 2 lžíce jogurtu
• 1 lžíce hrubozrnné hořčice
• pepř
• sůl

1. Salám nakrájejte na kolečka silná 1 cm a ta pak na kostky. Na pánvi rozpusťte máslo, a když začne pěnit, nasypte do něj nakrájený salám, lehce ho opečte, přesuňte na papírový ubrousek a nechte zchladnout.

2. Uvařené brambory (nové brambory před vařením neloupejte, jen je očistěte kartáčkem) nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy, přidejte opečený salám, zakapejte 1 lžící citronové šťávy, osolte a opepřete.

3. Cibulku nakrájejte na kolečka a přidejte k bramborám.

4. V misce promíchejte majonézu s jogurtem a hořčicí. Přilijte k bramborové směsi a všechno promíchejte.

5. Na závěr vmíchejte omyté a osušené lístky polníčku.

Tip: Pro změnu přidejte do salátu tmavé olivy a připravte zálivku ze 2–3 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce hořčice a špetky soli.

Brambory pečené v soli se sýrem a jarní cibulkou

Pokud jste někde slyšeli, že rané brambory se neupravují pečením, nevěřte tomu a zkuste to – uvidíte!

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg hrubě mleté soli
• 1 kg nových brambor
• 1 snítka rozmarýnu
• 200 g sýra Cottage
• 2 jarní cibulky
• obyčejná sůl na osolení náplně

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Do pekáčku nasypte všechnu sůl a po dně ji rovnoměrně rozprostřete. Na sůl naskládejte neoloupané (dobře omyté a osušené) celé brambory a větvičku rozmarýnu. Brambory vybírejte tak, aby měly všechny přibližně stejnou velikost a upekly se za stejný časový úsek. Dejte je do trouby a pečte asi 30–40 minut doměkka (doba dle velikosti).

2. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka a v misce ji promíchejte se sýrem (trochu cibulky si nechte na ozdobu). Směs lehce osolte.

3. Upečené (ještě teplé) brambory shora nařízněte do křížku a zmáčkněte je, aby se pootevřely. Naplňte je připravenou směsí a nahoře ozdobte několika kousky jarní cibulky. Podávejte s čerstvou zeleninou.

Tip: Plněné brambory můžete se sýrem také ještě krátce zapéct. Zbytek soli nechte proschnout, bude pak mít příjemnou rozmarýnovou vůni a můžete ji při vaření dále uplatnit nebo opakovaně používat v tomto receptu.

Brambory na pánvi

Husí sádlo obsahuje nenasycené mastné kyseliny a v kuchyni je to malý kulinářský poklad. Brambory na něm opečené chutnají výjimečně dobře.

Doba přípravy: 35 minut

Suroviny na 4 porce:

• 600 g středních brambor
• 8 malých cibulí
• 2 lžíce husího sádla
• 1 malá feferonka
• 1 stroužek česneku
• 200 g čerstvého špenátu
• 40 g parmazánu
• pepř
• sůl

1. Do osolené vroucí vody dejte brambory ve slupce a vařte je asi 15 minut.

2. Cibule oloupejte a nakrájejte na osminky. V hluboké pánvi zahřejte husí sádlo, přisypte do něj nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji nechte zpěnit.

3. Feferonku zbavte semínek, nakrájejte ji na jemná kolečka a vhoďte je do pánve. Poté přidejte česnek nakrájený na plátky a oloupané brambory nakrájené na dílky. Občas opatrně zamíchejte a pomalu smažte, dokud brambory ze všech stran nezezlátnou.

4. Přidejte k bramborám spařené a okapané špenátové listy, osolte, promíchejte a prohřejte. Na talířích potom posypte nastrouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem.

Tip: Pokud stroužek česneku podélně rozpůlíte a odstraníte klíček, bude česnek jemnější a lépe stravitelný.

Nové brambory s lučinou a pažitkou

Variace na téma nové brambory s rozhudou (tvarohovou pomazánkou) v jemnějším provedení, které slibuje výjimečné potěšení i „chlupatějším“ jazýčkům.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg nových brambor
• 4 lžíce másla
• 200 g lučiny
• 4 lžíce nasekané pažitky
• sůl

1. Nové brambory dobře omyjte, očistěte kartáčkem, dejte do kastrolu s vroucí osolenou vodou a vařte asi 15 minut doměkka. Brambory jsou uvařené, když jdou snadno nabodnout na vidličku a lehce z ní po napíchnutí i spadnou.

2. V kastrůlku nechte rozpustit trochu másla. Pažitku nasekejte nožem nebo kolébkou na bylinky a polovinu smíchejte s lučinou.

3. Každý brambor dlaní rozmáčkněte a trochu rozevřete, rozdělte je na talíře, přidejte lučinu, posypte zbytkem nasekané pažitky a polijte rozpuštěným máslem.

Tip: Uvařené brambory můžete pro změnu podávat se zakysanou smetanou, kterou smícháte s kostičkami salátové okurky a nasekaným česnekem a posypete najemno nasekanou natí kopru. Nebo smíchejte řecký jogurt s nastrouhanou salátovou okurkou a kořením na tzatziky – a máte lahůdku se středomořským nádechem.

Bramborový salát s ředkvičkami

Zapomeňte v tuto chvíli na fakt, že na salát jsou určeny pozdní brambory varného typu A. Je léto a nebudeme připravovat těžký majonézový salát ke smaženému kaprovi, ale lehkou variantu s ředkvičkami, jarní cibulkou, klíčky a s pikantní křenovou zálivkou.

Doba přípravy: 35 minut + 60 minut odležení

Suroviny na 4 porce:

• 1 kg menších nových brambor
• 2 svazky ředkviček
• 1 svazek jarní cibulky
• 1 hrst klíčků (např. mungo, seženete je v obchodech se zdravou výživou)

Zálivka:

• 2 lžíce majonézy
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce bílého vinného octa
• 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu
• sůl

1. Brambory neloupejte, jen je pomocí kartáčku dobře očistěte, omyjte a vložte do rendlíku s vroucí osolenou vodou. Rychle ji přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a pomalu brambory vařte 15–20 minut tak, aby byly měkké.

2. Zálivka: Mezitím si připravte křenovou zálivku. Majonézu, olej, ocet a křen dejte do misky a lehce všechno prošlehejte vidličkou. Podle chuti osolte.

3. Ostrým nožem nebo vidličkou vyzkoušejte, jestli jsou brambory již uvařené. Hotové brambory sceďte, nechte trochu zchladnout a pak je nakrájejte na čtvrtiny nebo libovolně velké kousky. Vložte je do mísy na salát, ještě teplé promíchejte se zálivkou a nechte vychladnout a odležet.

4. Mezitím omyjte a osušte ředkvičky, odstraňte z nich listy a kořínky a bulvičky nakrájejte na čtvrtky nebo osminky. Cibulky omyjte, osušte a odřízněte z nich zvadlé části a kořínky. Pak je nakrájejte na kolečka. Klíčky spařte vřelou vodou, ihned zchlaďte studenou vodou a nechte je na cedníku okapat. Nakrájené ředkvičky, cibulky a klíčky zlehka vmíchejte do studených brambor a podávejte s pečivem.

Tip: Brambory promíchejte se zálivkou ještě teplé, protože takto lépe tekutinu vsáknou a jsou pak chutnější.

Koláč na plech s novými bramborami a klobásou

Koláč, jehož náplň i ozdobu tvoří brambory? Proč ne! Budete koukat, jak je to dobré. Kombinovat se dá i se zeleninou.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

• 300 g nových brambor
• 1 listové těsto
• 250 g zakysané smetany
• 3 hrsti baby špenátu
• 2 klobásy
• 1 vejce
• 2 lžíce sezamových semínek na posypání (lze vynechat nebo nahradit cherry rajčátky)
• 1 hrst ředkvičkových klíčků nebo řeřichy
• sůl

1. Troubu rozehřejte na 180 °C. Tři čtvrtiny listového těsta rozválejte na tenký plát o velikosti plechu a přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem. Ze zbylého těsta vytvořte podél celého koláče okraje a potřete je rozšlehaným vejcem.

2. V misce smíchejte zakysanou smetanu s omytými lístky baby špenátu, směs osolte a rozetřete na těsto.

3. Omyté brambory ve slupce nakrájejte na tenká kolečka, vsypte je do vroucí osolené vody a asi 4 minuty povařte. Potom je sceďte, osušte a rovnoměrně rozložte na koláč potřený směsí. Na závěr na koláč rozprostřete kolečka klobásy.

4. Koláč posypte sezamovými semínky a překryjte alobalem. V předehřáté troubě jej pečte při 180 °C asi 10 minut. Alobal pak sejměte a pečte dalších 10 minut, dokud povrch koláče nezezlátne. Před podáváním koláč posypte ředkvičkovými klíčky nebo řeřichou.

Bramborový špíz s tofu a okurkovým dipem

Špízy jsou sázkou na jistotu, vždycky vypadají lákavě a místo masa můžete na jehlu napíchnout třeba kostičky tofu. V doprovodu malé misky s dipem vypadají navíc i efektně.

Doba přípravy: 25 minut

Suroviny na 4 porce:

• 600 g nových brambor
• 3 jarní cibulky
• 3 červené papriky
• 200 g sójového sýra tofu
• 8 větviček rozmarýnu
• 2 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• sůl

Okurkový dip:

• 1 salátová okurka
• 2 bílé jogurty
• 1 lžíce cukru krupice
• 1 citron
• sůl
• pepř

1. Neoloupané brambory omyjte a 10 minut povařte ve vroucí osolené vodě. Jarní cibulku a papriku očistěte a nakrájejte na stejně velké kousky. Tofu nakrájejte na kostičky o podobné velikosti.

2. Jednotlivé kousky (brambory, papriky, cibulky a tofu) střídavě napichujte na větvičky rozmarýnu (v kouscích brambor, zeleniny a tofu můžete předem udělat malé otvory grilovací jehlou nebo špejlí).

3. Na závěr špízky potřete olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem a ogrilujte je na grilovací pánvi nebo v troubě pod grilem (asi 5–8 minut). Občas je otočte.

4. Okurkový dip: Špízy podávejte s okurkovým dipem. V misce smíchejte nahrubo nastrouhanou salátovou okurku, bílý jogurt a cukr. Zakápněte šťávou z citronu, osolte a opepřete.

Rané (nové) brambory

Rané (nové) brambory
Rané brambory (kterým nepřesně říkáme nové) se sklízejí před dosažením plné zralosti a jsou nejen chutnější, ale také zdravější než brambory pozdní. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nedají skladovat dlouhou dobu, takže si můžeme jejich úžasnou chuť a vůni užít jen pár týdnů v roce. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné. Nehodí se však na přípravu kaší a bramborového těsta.