Základní bramborové těsto
Takřka nekonečné možnosti hebké hmoty, jakou bramborové těsto je, bohatě využívá nejen česká kuchyně. Zatímco například v Itálii se těsto na bramborové gnocchi zpracovává z horkých brambor, v Česku se pracuje s vychladlými. Vyzkoušet ale můžete oba způsoby.
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 750 g těsta:
- 700 g oloupaných, den předem ve slupce uvařených brambor
- 1 vejce + 1 žloutek
- asi 150 g hrubé mouky
- 100 g dětské krupičky
- 2 lžíce solamylu
- špetka soli
Postup:
1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo je prolisujte.
2. V míse nebo na pracovní ploše v nich udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce, přidejte žloutek i sůl a vsypte mouku, dětskou krupičku i solamyl.
3. Všechny suroviny poté co nejrychleji zpracujte na hladkou kompaktní hmotu a z té pak hned připravujte další, například následující, recepty. Brambory pro přípravu těsta lze místo uvaření upéct zasypané solí, která pomůže z nich „odsát“ vlhkost, aby byl obsah vody v bramborách do těsta co nejnižší.
Plněné bramborové knedlíky
Oblíbená tuzemská klasika se zelným doprovodem, na niž se v jídelnách stojí nejdelší fronta.
Doba přípravy: 25 minut + 15 minut vaření
Suroviny na 6 porcí:
- 1 dávka základního těsta (750 g)
- hladká mouka na podsypání pracovní plochy
- 1 cibule
- 250 g škvarků
- trocha strouhanky
- 2 lžíce sádla
- dušené kysané zelí k podávání
Postup:
1. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na přibližně 5 mm silný plát (pracujte rychle, ať těsto nezřídne), rozkrájejte ho na čtverečky, které plňte nádivkou, uzavřete je a zakulaťte.
2. Na náplň osmažte na tuku dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidejte škvarky, případně zahustěte trochou strouhanky. Nechte vychladnout a asi lžičku této náplně balte do těsta.
3. Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody, lehce je promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte asi 15 minut. Nejlépe chutnají se zelím a vychlazeným pivem.
Jak na ně
Jak na ně
- Na bramborové knedlíky, placky i bramboráky jsou ideál ní brambory varného typu C, případně B.
- Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější, ale jen tak se nerozvaří. Těsto připravené z hrubé mouky bývá nadýchanější a měkčí, má však větší sklon k rozváření.
- Přesvědčte se, že těsto už má správnou konzistenci. Vytvarujte z něj pár kousků a vložte je do vroucí osolené vody. Když vyplavou na povrch a nerozvaří se, těsto je v pořádku. Pokud jsou příliš měkké, přidejte do těsta ještě trochu mouky. Nedrží-li pohromadě a rozpadají se, přidejte do těsta vajíčko nebo trochu solamylu (škrobu).
- Bramborové těsto nenechávejte dlouho stát, zřídlo by.
- Hotové pokrmy z bramborového těsta můžete i zamrazit.
Bramborová „pizza” s houbami
Tento soulad prostých chutí s přídavkem kopru má nejspíš kořeny v ruské kuchyni.
Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení
Suroviny na 4 porce:
- 1 dávka základního bramborového těsta (750 g)
- 4 lžíce másla
- 500 g pokrájených lesních hub (i mražených) a žampionů
- najemno nasekaný kopr
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 100 ml zakysané smetany
- sůl
- pepř
Postup:
1. Těsto rozválejte na pečicím papíru a přeneste ho i s papírem na plech.
2. Houby nechte zvláčnět na 2 lžících rozehřátého másla (u zmražených je restujte, až se odpaří přebytečná tekutina). Přidejte k nim kopr, nasekaná vejce, smetanu a náplň osolte.
3. Těsto rovnoměrně pokryjte prochladlou náplní, pokapejte zbylým rozpuštěným máslem, posypte nahrubo rozdrceným pepřem a pečte přibližně 20 minut ve středně vyhřáté troubě (při 160 °C), až okraje lehce zezlátnou.
Tip: Pokud nemáte rádi kopr, z náplně ho vynechte a místo něj můžete přidat trochu pokrájené jarní cibulky.
Tip: Pokud nemáte rádi kopr, z náplně ho vynechte a místo něj můžete přidat trochu pokrájené jarní cibulky.
Bramborové noky
Lehké, nadýchané malé knedlíčky, oblíbené hlavně v italské kuchyni (v italštině gnocchi), se připravují z horkých brambor.
Doba přípravy: 20 minut + 5 minut vaření
Suroviny na 6 porcí:
- 1 kg uvařených, neoloupaných brambor (varný typ C)
- 3 velká prošlehaná vejce
- 300 g hladké mouky (přesné množství záleží na konkrétním druhu brambor)
- sůl
Postup:
1. Ještě horké brambory oloupejte, ihned nastrouhejte a spolu s ostatními surovinami rychle zpracujte v hebké a nelepivé těsto. Dál už ho nepropracovávejte, protože noky by nebyly vláčné a nadýchané.
2. Těsto rozdělte na čtyři části. Rozválejte je na pomoučené ploše na tenké válečky a z nich poté plastikovou stěrkou odkrajujte stejně velké kousky.
3. Lehce je stiskněte vidličkou do tvaru noku a zavařujte do vroucí osolené vody. Promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte přibližně 5 minut, až vyplavou na povrch. Vyndejte je děrovanou naběračkou a podávejte buď s rajčatovou, nebo se smetanovou omáčkou. Noky se také výtečně hodí jako příloha, například k pečenému masu. Pokud nechcete, aby se noky po uvaření slepily, promíchejte je s rozpuštěným máslem.
Bramborová roláda plněná uzeným masem
Elegantní způsob, jak za málo peněz pořídit hodně muziky. Doporučujeme podávat s dušeným zelím nebo se špenátem.
Doba přípravy: 20 minut + 25 minut vaření
Suroviny na 1 větší nebo 2 menší rolády (6 porcí):
- 1 dávka základního těsta (750 g)
- 300 g uvařeného a najemno nakrájeného uzeného masa
- trocha strouhanky
- dušené zelí nebo špenát a dozlatova orestovaná najemno nakrájená cibule k podávání
- sůl
Postup:
1. Těsto rozválejte na asi 5 mm silný plát. Poklaďte ho uzeným masem, posypte strouhankou a stočte do pevného válečku.
2. Volně roládu zabalte (těsto při vaření lehce nabude) do plátěného ubrousku, konce svažte kuchyňskou nití a vložte ji do vroucí osolené vody (tu dejte vařit ještě před tím, než začnete s přípravou těsta). Roládu vařte asi 20 minut, až těsto zpevní.
3. Uvařenou roládu vybalte z ubrousku, nechte chvíli takzvaně vypařit a poté ji nakrájejte nití na silnější plátky. Podávejte se špenátem nebo se zelím.
Tip: Do masové náplně můžete pro ještě výraznější chuť přidat navíc dva prolisované stroužky česneku. Špenát můžete doplnit dozlatova orestovanou cibulkou.
Tip: Do masové náplně můžete pro ještě výraznější chuť přidat navíc dva prolisované stroužky česneku. Špenát můžete doplnit dozlatova orestovanou cibulkou.
Zapečené bramborové palačinky
Takřka zapomenutá staročeská dobrota, v níž se dokonale snoubí chuť povidel i máku a báječného bramborového těsta.
Doba přípravy: 25 minut + 20 minut pečení
Suroviny na 16 palačinek:
- 1 dávka základního těsta (750 g)
- domácí povidla nebo pomletý mák s cukrem
- rozpuštěné sádlo na potření palačinek a vymazání pekáče
- hladká mouka na posypání válu
- moučkový cukr s pomletým mákem na poprášení
Postup:
1. Z těsta vytvořte silnější váleček. Na moukou poprášené pracovní ploše ho rozdělte na 16 stejně velkých kousků.
2. Rozvalujte je na oválné placky asi 3 mm silné, které potírejte povidly nebo posypte směsí mletého máku a moučkového cukru (makové raději ještě pokapejte rozpuštěným sádlem) i potřete povidly smíchanými s pomletým mákem.
3. Každou placku pak stočte jako palačinku a vložte ji do sádlem vymazaného pekáče. Povrch palačinky ještě potřete sádlem (podobně, jako když děláte buchty).
4. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až jejich povrch krásně zezlátne. Nechte je krátce prochladnout, vyklopte na mísu, poprašte cukrem s mákem a podávejte.
Bramborová placka „Bubble & Squeak“
V tomhle receptu zužitkujete lecos, co v lednici zbylo. Základem jsou brambory, ale k nim můžete přidat jakoukoli zbylou zeleninu. Název prý znamená cosi jako „bublat a prskat“ – celkem to odpovídá, při pomalém opékání se placka vždycky odspodu hezky škvíří.
Doba přípravy: 10 minut + 20 minut smažení
Suroviny na 4 porce:
- 1 lžíce husího či kachního sádla nebo másla
- 4 nakrájené plátky anglické slaniny
- 1 cibule, nakrájená na jemné plátky
- 1 stroužek česneku
- 15–20 povařených nakrájených růžiček kapusty (nebo kousek hlávkové kapusty, uvařené a nakrájené na jemné proužky)
- 400 g uvařených, oloupaných a rozmačkaných brambor
Postup:
1. Tuk rozehřejte v nepřilnavé pánvi, a až bude hezky horký, vsypte do něj slaninu. Když začne hnědnout, přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, pak kapustu. Nechte asi 5 až 6 minut smažit, až začne chytat barvu.
2. Pak vsypte brambory, promíchejte a směs umačkejte, aby byla co nejkompaktnější. Nechte ji, aby zespodu trochu zezlátla, a poté opatrně otočte a opečte z druhé strany.
3. Placku podávejte nejlépe teplou, nakrájenou na řezy.