Základní bramborové těsto

Takřka nekonečné možnosti hebké hmoty, jakou bramborové těsto je, bohatě využívá nejen česká kuchyně. Zatímco například v Itálii se těsto na bramborové gnocchi zpracovává z horkých brambor, v Česku se pracuje s vychladlými. Vyzkoušet ale můžete oba způsoby.

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 750 g těsta:

  • 700 g oloupaných, den předem ve slupce uvařených brambor
  • 1 vejce + 1 žloutek 
  • asi 150 g hrubé mouky
  • 100 g dětské krupičky 
  • 2 lžíce solamylu 
  • špetka soli

Postup:

1. Brambory nastrouhejte na jemném struhadle nebo je prolisujte.

2. V míse nebo na pracovní ploše v nich udělejte důlek, do něj vyklepněte vejce, přidejte žloutek i sůl a vsypte mouku, dětskou krupičku i solamyl.

3. Všechny suroviny poté co nejrychleji zpracujte na hladkou kompaktní hmotu a z té pak hned připravujte další, například následující, recepty. Brambory pro přípravu těsta lze místo uvaření upéct zasypané solí, která pomůže z nich „odsát“ vlhkost, aby byl obsah vody v bramborách do těsta co nejnižší.

Čtěte také

Svíčková: Klasika české kuchyně

Čtěte také

Svíčková omáčka: Nejlepší je z loupané plece a podávaná s karlovarským knedlíkem

Plněné bramborové knedlíky

Oblíbená tuzemská klasika se zelným doprovodem, na niž se v jídelnách stojí nejdelší fronta.

Doba přípravy: 25 minut + 15 minut vaření

Suroviny na 6 porcí:

  • 1 dávka základního těsta (750 g) 
  • hladká mouka na podsypání pracovní plochy 
  • 1 cibule
  • 250 g škvarků 
  • trocha strouhanky 
  • 2 lžíce sádla 
  • dušené kysané zelí k podávání

Postup:

1. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na přibližně 5 mm silný plát (pracujte rychle, ať těsto nezřídne), rozkrájejte ho na čtverečky, které plňte nádivkou, uzavřete je a zakulaťte.

2. Na náplň osmažte na tuku dozlatova najemno nakrájenou cibuli. Přidejte škvarky, případně zahustěte trochou strouhanky. Nechte vychladnout a asi lžičku této náplně balte do těsta.

3. Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody, lehce je promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte asi 15 minut. Nejlépe chutnají se zelím a vychlazeným pivem.

Čtěte také

Remoska je dobrá na vaření v jednom hrnci

Čtěte také

Recepty z remosky: Zapékaná rýže, baskické kuře či slaný řecký dort

Jak na ně

  • Na bramborové knedlíky, placky i bramboráky jsou ideál ní brambory varného typu C, případně B.
  • Druh mouky volte podle toho, jaké knedlíky vám chutnají. Když sáhnete po hladké mouce, budou tužší a hutnější, ale jen tak se nerozvaří. Těsto připravené z hrubé mouky bývá nadýchanější a měkčí, má však větší sklon k rozváření.
  • Přesvědčte se, že těsto už má správnou konzistenci. Vytvarujte z něj pár kousků a vložte je do vroucí osolené vody. Když vyplavou na povrch a nerozvaří se, těsto je v pořádku. Pokud jsou příliš měkké, přidejte do těsta ještě trochu mouky. Nedrží-li pohromadě a rozpadají se, přidejte do těsta vajíčko nebo trochu solamylu (škrobu).
  • Bramborové těsto nenechávejte dlouho stát, zřídlo by.
  • Hotové pokrmy z bramborového těsta můžete i zamrazit.

Bramborová „pizza” s houbami

Tento soulad prostých chutí s přídavkem kopru má nejspíš kořeny v ruské kuchyni.

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut pečení

Suroviny na 4 porce:

  • 1 dávka základního bramborového těsta (750 g) 
  • 4 lžíce másla 
  • 500 g pokrájených lesních hub (i mražených) a žampionů 
  • najemno nasekaný kopr 
  • 3 natvrdo uvařená vejce 
  • 100 ml zakysané smetany 
  • sůl 
  • pepř

Čtěte také

Jaká polévka je vaše oblíbená? Zelňačka?

Čtěte také

Husté polévky: Zelňačka, uzená s květákem i slepičí klasika s nudlemi

Postup:

1. Těsto rozválejte na pečicím papíru a přeneste ho i s papírem na plech.

2. Houby nechte zvláčnět na 2 lžících rozehřátého másla (u zmražených je restujte, až se odpaří přebytečná tekutina). Přidejte k nim kopr, nasekaná vejce, smetanu a náplň osolte.

3. Těsto rovnoměrně pokryjte prochladlou náplní, pokapejte zbylým rozpuštěným máslem, posypte nahrubo rozdrceným pepřem a pečte přibližně 20 minut ve středně vyhřáté troubě (při 160 °C), až okraje lehce zezlátnou.

Tip: Pokud nemáte rádi kopr, z náplně ho vynechte a místo něj můžete přidat trochu pokrájené jarní cibulky.

Bramborové noky

Lehké, nadýchané malé knedlíčky, oblíbené hlavně v italské kuchyni (v italštině gnocchi), se připravují z horkých brambor.

Doba přípravy: 20 minut + 5 minut vaření

Suroviny na 6 porcí:

  • 1 kg uvařených, neoloupaných brambor (varný typ C)
  • 3 velká prošlehaná vejce 
  • 300 g hladké mouky (přesné množství záleží na konkrétním druhu brambor) 
  • sůl

Postup:

1. Ještě horké brambory oloupejte, ihned nastrouhejte a spolu s ostatními surovinami rychle zpracujte v hebké a nelepivé těsto. Dál už ho nepropracovávejte, protože noky by nebyly vláčné a nadýchané.

2. Těsto rozdělte na čtyři části. Rozválejte je na pomoučené ploše na tenké válečky a z nich poté plastikovou stěrkou odkrajujte stejně velké kousky.

3. Lehce je stiskněte vidličkou do tvaru noku a zavařujte do vroucí osolené vody. Promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu, a vařte přibližně 5 minut, až vyplavou na povrch. Vyndejte je děrovanou naběračkou a podávejte buď s rajčatovou, nebo se smetanovou omáčkou. Noky se také výtečně hodí jako příloha, například k pečenému masu. Pokud nechcete, aby se noky po uvaření slepily, promíchejte je s rozpuštěným máslem.

Čtěte také

Dívat se na zdobení dortů? Koho by napadlo, že to bude populární

Čtěte také

Jídelní porno: Podívejte se, jak udělat umění z pečení chleba nebo zdobení dortů

Bramborová roláda plněná uzeným masem

Elegantní způsob, jak za málo peněz pořídit hodně muziky. Doporučujeme podávat s dušeným zelím nebo se špenátem.

Doba přípravy: 20 minut + 25 minut vaření

Suroviny na 1 větší nebo 2 menší rolády (6 porcí):

  • 1 dávka základního těsta (750 g)
  • 300 g uvařeného a najemno nakrájeného uzeného masa 
  • trocha strouhanky 
  • dušené zelí nebo špenát a dozlatova orestovaná najemno nakrájená cibule k podávání 
  • sůl

Postup:

1. Těsto rozválejte na asi 5 mm silný plát. Poklaďte ho uzeným masem, posypte strouhankou a stočte do pevného válečku.

2. Volně roládu zabalte (těsto při vaření lehce nabude) do plátěného ubrousku, konce svažte kuchyňskou nití a vložte ji do vroucí osolené vody (tu dejte vařit ještě před tím, než začnete s přípravou těsta). Roládu vařte asi 20 minut, až těsto zpevní.

3. Uvařenou roládu vybalte z ubrousku, nechte chvíli takzvaně vypařit a poté ji nakrájejte nití na silnější plátky. Podávejte se špenátem nebo se zelím.

Tip: Do masové náplně můžete pro ještě výraznější chuť přidat navíc dva prolisované stroužky česneku. Špenát můžete doplnit dozlatova orestovanou cibulkou.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Zapečené bramborové palačinky

Takřka zapomenutá staročeská dobrota, v níž se dokonale snoubí chuť povidel i máku a báječného bramborového těsta.

Doba přípravy: 25 minut + 20 minut pečení

Suroviny na 16 palačinek:

  • 1 dávka základního těsta (750 g) 
  • domácí povidla nebo pomletý mák s cukrem 
  • rozpuštěné sádlo na potření palačinek a vymazání pekáče 
  • hladká mouka na posypání válu 
  • moučkový cukr s pomletým mákem na poprášení

Postup:

1. Z těsta vytvořte silnější váleček. Na moukou poprášené pracovní ploše ho rozdělte na 16 stejně velkých kousků.

2. Rozvalujte je na oválné placky asi 3 mm silné, které potírejte povidly nebo posypte směsí mletého máku a moučkového cukru (makové raději ještě pokapejte rozpuštěným sádlem) i potřete povidly smíchanými s pomletým mákem.

3. Každou placku pak stočte jako palačinku a vložte ji do sádlem vymazaného pekáče. Povrch palačinky ještě potřete sádlem (podobně, jako když děláte buchty).

4. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až jejich povrch krásně zezlátne. Nechte je krátce prochladnout, vyklopte na mísu, poprašte cukrem s mákem a podávejte.

Bramborová placka „Bubble & Squeak“

V tomhle receptu zužitkujete lecos, co v lednici zbylo. Základem jsou brambory, ale k nim můžete přidat jakoukoli zbylou zeleninu. Název prý znamená cosi jako „bublat a prskat“ – celkem to odpovídá, při pomalém opékání se placka vždycky odspodu hezky škvíří.

Doba přípravy: 10 minut + 20 minut smažení

Suroviny na 4 porce:

  • 1 lžíce husího či kachního sádla nebo másla 
  • 4 nakrájené plátky anglické slaniny 
  • 1 cibule, nakrájená na jemné plátky 
  • 1 stroužek česneku 
  • 15–20 povařených nakrájených růžiček kapusty (nebo kousek hlávkové kapusty, uvařené a nakrájené na jemné proužky) 
  • 400 g uvařených, oloupaných a rozmačkaných brambor

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Rychlý koláč s tvarůžky je hotový za půl hodiny

Postup:

1. Tuk rozehřejte v nepřilnavé pánvi, a až bude hezky horký, vsypte do něj slaninu. Když začne hnědnout, přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, pak kapustu. Nechte asi 5 až 6 minut smažit, až začne chytat barvu.

2. Pak vsypte brambory, promíchejte a směs umačkejte, aby byla co nejkompaktnější. Nechte ji, aby zespodu trochu zezlátla, a poté opatrně otočte a opečte z druhé strany.

3. Placku podávejte nejlépe teplou, nakrájenou na řezy.

Čtěte také

Do cibulačky přidejte bílé víno

Čtěte také

Uvařeno na víně: Nejlepší rizoto, cibulačka a další originální recepty