Salát s brokolicí a fenyklem

Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 600 g oloupaných brambor
  • 250 g brokolice
  • 120 čerstvého fenyklu
  • 1 červená cibule
  • 60 g černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trochu citronové šťávy
  • drcený černý pepř
  • sůl

Zálivka:

  • 1 dl majonézy
  • 1 dl zakysané smetany
  • 50 g sterilované červené papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • špetka mletého chilli
  • sůl

Postup:

Brambory rozpůlíme, nakrájíme na širší plátky, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, necháme je odkapat a vychladnout. Růžičky brokolice také krátce povaříme v osolené vodě a necháme odkapat a vychladnout. Fenykl očistíme, nakrájíme na tenké plátky a promícháme se solí, olejem a citronovou šťávou. Všechny suroviny na zálivku kromě soli a cukru rozmixujeme na hladký krém, který ochutíme solí a cukrem. Vychladlé brambory a brokolici promícháme v míse s fenyklem, osolíme a opepříme. Salát rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou zálivkou a doplníme olivami a cibulí nakrájenými na plátky.

Čtěte také

Vosí hnízda? Láska?

Čtěte také

Nejlepší vánoční cukroví! Dáte přednost marokánkám či vosím hnízdům?

Salát s kuřetem a malinami

Doba přípravy: 50 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g oloupaných brambo
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 200 g čerstvých malin
  • 200 g římského salátu
  • 1 puk bílé čekanky
  • 1 dl malinového octa (nebo vinného octa smíchaného se lžící rozmixovaných malin)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce nakrájené čerstvé máty
  • grilovací koření
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme ve vroucí osolené vodě téměř doměkka (musí zůstat tuhé). Slijeme je a necháme vychladnout. Prsíčka lehce naklepeme a zprudka opečeme z jedné strany na rozehřátém rostlinném oleji. Obrátíme je, osolíme, ochutíme grilovacím kořením, opečeme i z druhé strany a necháme zchladnout. Z octa, olivového oleje, hořčice, máty a soli umícháme zálivku. Čekanku a římský salát omyjeme, čekanku nakrájíme na nudličky, salát na proužky a vše nasypeme do mísy. Přidáme vychladlé brambory a lehce promícháme. Salát rozdělíme na talíře, přidáme na nudličky nakrájená prsíčka, čerstvé opláchnuté maliny a vše přelijeme zálivkou.

Náš tip: Pro větší společnost můžete vše promíchat a podávat ve velké míse.

Čtěte také

Jaké je vaše nejoblíbenější cukroví

Čtěte také

Jaké je nejlepší vánoční cukroví? Mnoho lidí nedá dopustit na pracny! Jak na ně?

Salát s hráškem a uzeným lososem

Doba přípravy: 40 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g oloupaných brambor
  • 300 g bílého chřestu
  • 300 g cukrového hrášku
  • 200 g kadeřavého salátu
  • 100 g plátků uzeného lososa
  • 0,5 dl bílého vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nakrájeného kopru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 citronu
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl
  • kopr na ozdobení

Postup:

Brambory nakrájíme na hranolky a uvaříme ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly tuhé. Scedíme je a necháme vychladnout. Stonky chřestu zbavíme zaschlých konců, nakrájíme je na plátky, krátce je orestujeme na rostlinném oleji, osolíme a necháme vychladnout. Lusky hrášku překrájíme na půlky, vložíme na chvilku do vroucí osolené vody, vyjmeme je a necháme odkapat. Vinný ocet rozmícháme s olivovým olejem, šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a citronu, vmícháme kopr a zálivku osolíme. Brambory vložíme do mísy, přidáme chřest, cukrový hrášek a zálivku a lehce vše promícháme. Omyté a odkapané listy salátu rozdělíme do misek nebo na talíře, přidáme bramborovou směs, každou porci doplníme lososem nakrájeným na tenké nudličky a ozdobíme snítkou kopru.

Náš tip: Pokud nemáte cukrový hrášek, přidejte do salátu krátce povařený mražený zelený hrášek.

Čtěte také

Bramborové noky zvládnete i doma

Čtěte také

Bramborové těsto: Na plněné knedlíky, noky, roládu i pizzu

Salát s krevetami a jablky

Doba přípravy: 20 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g oloupaných vařených brambor
  • 150 g vařených krevet
  • 150 g směsi listových salátů
  • 2 jablka
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 50 g rozinek
  • trochu citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje

Zálivka:

  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nakrájeného kopru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na dílky, vložíme do mísy a přidáme celer nakrájený na plátky. Omytá jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky, pokapeme je citronovou šťávou, přidáme spolu s rozinkami do mísy a vše opatrně promícháme se lžící oleje. Všechny přísady na zálivku zamícháme. Omyté listové saláty rozdělíme na talíře, přidáme brambory s celerem a jablky, doplníme vařenými vychladlými krevetami a vše přelijeme připravenou zálivkou.

Čtěte také

Vánoční klasika? Perníčky...

Čtěte také

Perníčky: Pět dokonalých receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví

Salát s mandlemi a kapary

Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g malých neoloupaných brambor
  • 70 g oloupaných mandlí
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce nakládaných kaparů
  • 4 lžíce nakrájené máty a bazalky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • drcený černý a červený pepř
  • sůl
  • rajčátka na ozdobení

Postup:

Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mandle nasekáme nahrubo a za stálého míchání je opražíme na teflonové pánvi dozlatova. Olivový olej rozšleháme s octem, citronovou šťávou, solí a drceným pepřem. Brambory nakrájíme na dílky a vložíme je do mísy. Přidáme kapary, nakrájené cibulky, mátu s bazalkou a zálivku a promícháme. Salát podle potřeby přisolíme, rozdělíme do větších misek, ozdobíme čtvrtkami rajčátek a posypeme opraženými mandlemi.

Tip Vlasty:

Správný výběr Základem dobrého salátu jsou správně vybrané brambory. Měly by být označené jako varný typ B, což jsou brambory, které mají pevnou, lojovitou konzistenci a jemnou strukturu a při vaření se nerozpadají. Vynikající je odrůda Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle. Pěkně zlehka Pokud vám nevyhovuje klasický bramborový salát s majonézou, zkuste salát, jaký dělají v Německu: 1 kg brambor uvařte ve slupce doměkka, ještě teplé je oloupejte, nakrájejte na plátky, vložte do mísy a přidejte 200 g kyselých okurek nakrájených na plátky. Dvě najemno nakrájené cibule krátce povařte ve 2,5 dl vývaru se solí, 5 lžícemi octa a špetkou cukru. Přimíchejte 1 lžíci hořčice a 4 lžíce oleje a vše přilijte k bramborám s okurkami. Salát opepřete, podle potřeby přisolte, vmíchejte svazek nakrájené pažitky a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě. Salát podávejte vlažný nebo studený.

Čtěte také

Guláš se vaří napříč bývalou monarchií

Čtěte také

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy