Sváteční bramborové saláty? Zkuste s hráškem a lososem nebo třeba s krevetami
Jsou jiné než ten klasický štědrovečerní, ale máte-li rádi změnu, zkuste je. Některé z nich klidně můžete podávat jako slavnostní hlavní jídlo.
Salát s brokolicí a fenyklem
Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 600 g oloupaných brambor
- 250 g brokolice
- 120 čerstvého fenyklu
- 1 červená cibule
- 60 g černých oliv bez pecek
- 2 lžíce olivového oleje
- trochu citronové šťávy
- drcený černý pepř
- sůl
Zálivka:
- 1 dl majonézy
- 1 dl zakysané smetany
- 50 g sterilované červené papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
- 2 stroužky česneku
- špetka mletého chilli
- sůl
Postup:
Brambory rozpůlíme, nakrájíme na širší plátky, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, necháme je odkapat a vychladnout. Růžičky brokolice také krátce povaříme v osolené vodě a necháme odkapat a vychladnout. Fenykl očistíme, nakrájíme na tenké plátky a promícháme se solí, olejem a citronovou šťávou. Všechny suroviny na zálivku kromě soli a cukru rozmixujeme na hladký krém, který ochutíme solí a cukrem. Vychladlé brambory a brokolici promícháme v míse s fenyklem, osolíme a opepříme. Salát rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou zálivkou a doplníme olivami a cibulí nakrájenými na plátky.
Salát s kuřetem a malinami
Doba přípravy: 50 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g oloupaných brambo
- 400 g kuřecích prsíček
- 200 g čerstvých malin
- 200 g římského salátu
- 1 puk bílé čekanky
- 1 dl malinového octa (nebo vinného octa smíchaného se lžící rozmixovaných malin)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce nakrájené čerstvé máty
- grilovací koření
- sůl
Postup:
Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme ve vroucí osolené vodě téměř doměkka (musí zůstat tuhé). Slijeme je a necháme vychladnout. Prsíčka lehce naklepeme a zprudka opečeme z jedné strany na rozehřátém rostlinném oleji. Obrátíme je, osolíme, ochutíme grilovacím kořením, opečeme i z druhé strany a necháme zchladnout. Z octa, olivového oleje, hořčice, máty a soli umícháme zálivku. Čekanku a římský salát omyjeme, čekanku nakrájíme na nudličky, salát na proužky a vše nasypeme do mísy. Přidáme vychladlé brambory a lehce promícháme. Salát rozdělíme na talíře, přidáme na nudličky nakrájená prsíčka, čerstvé opláchnuté maliny a vše přelijeme zálivkou.
Náš tip: Pro větší společnost můžete vše promíchat a podávat ve velké míse.
Salát s hráškem a uzeným lososem
Doba přípravy: 40 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g oloupaných brambor
- 300 g bílého chřestu
- 300 g cukrového hrášku
- 200 g kadeřavého salátu
- 100 g plátků uzeného lososa
- 0,5 dl bílého vinného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce nakrájeného kopru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 citronu
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- sůl
- kopr na ozdobení
Postup:
Brambory nakrájíme na hranolky a uvaříme ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly tuhé. Scedíme je a necháme vychladnout. Stonky chřestu zbavíme zaschlých konců, nakrájíme je na plátky, krátce je orestujeme na rostlinném oleji, osolíme a necháme vychladnout. Lusky hrášku překrájíme na půlky, vložíme na chvilku do vroucí osolené vody, vyjmeme je a necháme odkapat. Vinný ocet rozmícháme s olivovým olejem, šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a citronu, vmícháme kopr a zálivku osolíme. Brambory vložíme do mísy, přidáme chřest, cukrový hrášek a zálivku a lehce vše promícháme. Omyté a odkapané listy salátu rozdělíme do misek nebo na talíře, přidáme bramborovou směs, každou porci doplníme lososem nakrájeným na tenké nudličky a ozdobíme snítkou kopru.
Náš tip: Pokud nemáte cukrový hrášek, přidejte do salátu krátce povařený mražený zelený hrášek.
Salát s krevetami a jablky
Doba přípravy: 20 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g oloupaných vařených brambor
- 150 g vařených krevet
- 150 g směsi listových salátů
- 2 jablka
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 50 g rozinek
- trochu citronové šťávy
- 1 lžíce oleje
Zálivka:
- 100 g majonézy
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce nakrájeného kopru
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Brambory nakrájíme na dílky, vložíme do mísy a přidáme celer nakrájený na plátky. Omytá jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky, pokapeme je citronovou šťávou, přidáme spolu s rozinkami do mísy a vše opatrně promícháme se lžící oleje. Všechny přísady na zálivku zamícháme. Omyté listové saláty rozdělíme na talíře, přidáme brambory s celerem a jablky, doplníme vařenými vychladlými krevetami a vše přelijeme připravenou zálivkou.
Salát s mandlemi a kapary
Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné
Suroviny pro 4 osoby:
- 500 g malých neoloupaných brambor
- 70 g oloupaných mandlí
- 0,5 dl olivového oleje
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce nakládaných kaparů
- 4 lžíce nakrájené máty a bazalky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 1 lžíce citronové šťávy
- drcený černý a červený pepř
- sůl
- rajčátka na ozdobení
Postup:
Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mandle nasekáme nahrubo a za stálého míchání je opražíme na teflonové pánvi dozlatova. Olivový olej rozšleháme s octem, citronovou šťávou, solí a drceným pepřem. Brambory nakrájíme na dílky a vložíme je do mísy. Přidáme kapary, nakrájené cibulky, mátu s bazalkou a zálivku a promícháme. Salát podle potřeby přisolíme, rozdělíme do větších misek, ozdobíme čtvrtkami rajčátek a posypeme opraženými mandlemi.
Tip Vlasty:
Správný výběr Základem dobrého salátu jsou správně vybrané brambory. Měly by být označené jako varný typ B, což jsou brambory, které mají pevnou, lojovitou konzistenci a jemnou strukturu a při vaření se nerozpadají. Vynikající je odrůda Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle. Pěkně zlehka Pokud vám nevyhovuje klasický bramborový salát s majonézou, zkuste salát, jaký dělají v Německu: 1 kg brambor uvařte ve slupce doměkka, ještě teplé je oloupejte, nakrájejte na plátky, vložte do mísy a přidejte 200 g kyselých okurek nakrájených na plátky. Dvě najemno nakrájené cibule krátce povařte ve 2,5 dl vývaru se solí, 5 lžícemi octa a špetkou cukru. Přimíchejte 1 lžíci hořčice a 4 lžíce oleje a vše přilijte k bramborám s okurkami. Salát opepřete, podle potřeby přisolte, vmíchejte svazek nakrájené pažitky a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě. Salát podávejte vlažný nebo studený.