Sváteční bramborové saláty? Zkuste s hráškem a lososem nebo třeba s krevetami

Anna Kopečková | 24. 12. 2021

Jsou jiné než ten klasický štědrovečerní, ale máte-li rádi změnu, zkuste je. Některé z nich klidně můžete podávat jako slavnostní hlavní jídlo.

Salát s brokolicí a fenyklem

Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 600 g oloupaných brambor
  • 250 g brokolice
  • 120 čerstvého fenyklu
  • 1 červená cibule
  • 60 g černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trochu citronové šťávy
  • drcený černý pepř
  • sůl

Zálivka:

  • 1 dl majonézy
  • 1 dl zakysané smetany
  • 50 g sterilované červené papriky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • 2 stroužky česneku
  • špetka mletého chilli
  • sůl

Postup:

Brambory rozpůlíme, nakrájíme na širší plátky, krátce povaříme ve vroucí osolené vodě, necháme je odkapat a vychladnout. Růžičky brokolice také krátce povaříme v osolené vodě a necháme odkapat a vychladnout. Fenykl očistíme, nakrájíme na tenké plátky a promícháme se solí, olejem a citronovou šťávou. Všechny suroviny na zálivku kromě soli a cukru rozmixujeme na hladký krém, který ochutíme solí a cukrem. Vychladlé brambory a brokolici promícháme v míse s fenyklem, osolíme a opepříme. Salát rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou zálivkou a doplníme olivami a cibulí nakrájenými na plátky.

Nejlepší vánoční cukroví! Dáte přednost marokánkám či vosím hnízdům?
Recepty

Nejlepší vánoční cukroví! Dáte přednost marokánkám či vosím hnízdům?

Salát s kuřetem a malinami

Doba přípravy: 50 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g oloupaných brambo
  • 400 g kuřecích prsíček
  • 200 g čerstvých malin
  • 200 g římského salátu
  • 1 puk bílé čekanky
  • 1 dl malinového octa (nebo vinného octa smíchaného se lžící rozmixovaných malin)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce nakrájené čerstvé máty
  • grilovací koření
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme ve vroucí osolené vodě téměř doměkka (musí zůstat tuhé). Slijeme je a necháme vychladnout. Prsíčka lehce naklepeme a zprudka opečeme z jedné strany na rozehřátém rostlinném oleji. Obrátíme je, osolíme, ochutíme grilovacím kořením, opečeme i z druhé strany a necháme zchladnout. Z octa, olivového oleje, hořčice, máty a soli umícháme zálivku. Čekanku a římský salát omyjeme, čekanku nakrájíme na nudličky, salát na proužky a vše nasypeme do mísy. Přidáme vychladlé brambory a lehce promícháme. Salát rozdělíme na talíře, přidáme na nudličky nakrájená prsíčka, čerstvé opláchnuté maliny a vše přelijeme zálivkou.

Náš tip: Pro větší společnost můžete vše promíchat a podávat ve velké míse.

Jaké je nejlepší vánoční cukroví? Mnoho lidí nedá dopustit na pracny! Jak na ně?
Recepty

Jaké je nejlepší vánoční cukroví? Mnoho lidí nedá dopustit na pracny! Jak na ně?

Salát s hráškem a uzeným lososem

Doba přípravy: 40 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g oloupaných brambor
  • 300 g bílého chřestu
  • 300 g cukrového hrášku
  • 200 g kadeřavého salátu
  • 100 g plátků uzeného lososa
  • 0,5 dl bílého vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce nakrájeného kopru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 citronu
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • sůl
  • kopr na ozdobení

Postup:

Brambory nakrájíme na hranolky a uvaříme ve vroucí osolené vodě tak, aby zůstaly tuhé. Scedíme je a necháme vychladnout. Stonky chřestu zbavíme zaschlých konců, nakrájíme je na plátky, krátce je orestujeme na rostlinném oleji, osolíme a necháme vychladnout. Lusky hrášku překrájíme na půlky, vložíme na chvilku do vroucí osolené vody, vyjmeme je a necháme odkapat. Vinný ocet rozmícháme s olivovým olejem, šťávou vymačkanou z nastrouhaného zázvoru a citronu, vmícháme kopr a zálivku osolíme. Brambory vložíme do mísy, přidáme chřest, cukrový hrášek a zálivku a lehce vše promícháme. Omyté a odkapané listy salátu rozdělíme do misek nebo na talíře, přidáme bramborovou směs, každou porci doplníme lososem nakrájeným na tenké nudličky a ozdobíme snítkou kopru.

Náš tip: Pokud nemáte cukrový hrášek, přidejte do salátu krátce povařený mražený zelený hrášek.

Bramborové těsto: Na plněné knedlíky, noky, roládu i pizzu
Recepty

Bramborové těsto: Na plněné knedlíky, noky, roládu i pizzu

Salát s krevetami a jablky

Doba přípravy: 20 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g oloupaných vařených brambor
  • 150 g vařených krevet
  • 150 g směsi listových salátů
  • 2 jablka
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 50 g rozinek
  • trochu citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje

Zálivka:

  • 100 g majonézy
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nakrájeného kopru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory nakrájíme na dílky, vložíme do mísy a přidáme celer nakrájený na plátky. Omytá jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky, pokapeme je citronovou šťávou, přidáme spolu s rozinkami do mísy a vše opatrně promícháme se lžící oleje. Všechny přísady na zálivku zamícháme. Omyté listové saláty rozdělíme na talíře, přidáme brambory s celerem a jablky, doplníme vařenými vychladlými krevetami a vše přelijeme připravenou zálivkou.

Perníčky: Pět dokonalých receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví
Recepty

Perníčky: Pět dokonalých receptů na nejoblíbenější vánoční cukroví

Salát s mandlemi a kapary

Doba přípravy: 45 minut, náročnost: snadné

Suroviny pro 4 osoby:

  • 500 g malých neoloupaných brambor
  • 70 g oloupaných mandlí
  • 0,5 dl olivového oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce nakládaných kaparů
  • 4 lžíce nakrájené máty a bazalky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • drcený černý a červený pepř
  • sůl
  • rajčátka na ozdobení

Postup:

Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout. Mandle nasekáme nahrubo a za stálého míchání je opražíme na teflonové pánvi dozlatova. Olivový olej rozšleháme s octem, citronovou šťávou, solí a drceným pepřem. Brambory nakrájíme na dílky a vložíme je do mísy. Přidáme kapary, nakrájené cibulky, mátu s bazalkou a zálivku a promícháme. Salát podle potřeby přisolíme, rozdělíme do větších misek, ozdobíme čtvrtkami rajčátek a posypeme opraženými mandlemi.

Tip Vlasty:

Správný výběr Základem dobrého salátu jsou správně vybrané brambory. Měly by být označené jako varný typ B, což jsou brambory, které mají pevnou, lojovitou konzistenci a jemnou strukturu a při vaření se nerozpadají. Vynikající je odrůda Keřkovské rohlíčky nebo Annabelle. Pěkně zlehka Pokud vám nevyhovuje klasický bramborový salát s majonézou, zkuste salát, jaký dělají v Německu: 1 kg brambor uvařte ve slupce doměkka, ještě teplé je oloupejte, nakrájejte na plátky, vložte do mísy a přidejte 200 g kyselých okurek nakrájených na plátky. Dvě najemno nakrájené cibule krátce povařte ve 2,5 dl vývaru se solí, 5 lžícemi octa a špetkou cukru. Přimíchejte 1 lžíci hořčice a 4 lžíce oleje a vše přilijte k bramborám s okurkami. Salát opepřete, podle potřeby přisolte, vmíchejte svazek nakrájené pažitky a nechte alespoň 20 minut odležet při pokojové teplotě. Salát podávejte vlažný nebo studený.

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy
Recepty

Česká kuchyně: Mnoho jídel pochází z dob monarchie. Vyzkoušejte klasické pokrmy

Tagy brambor brokolice cukr Fenykl obecný hrách setý kopr vonný ocet olivový olej salát sůl