Na bramborový salát se těšíme takřka celý rok, a tak ho připravujeme do velké mísy, aby si i ti největší jedlíci mohli přidat. Každá rodina na něj navíc má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit. A tak zatímco v některých domácnostech se salát připravuje s mrkví a klidně i s vejcem a uzeninou, nebo se majonéza zamění za zdravější jogurt, jinde si lidé pochutnávají na veganské verzi bez vajec pouze s octovou zálivkou. Původní receptura přitom s tou dnešní nemá pranic společného.

Zdroj: Youtube

Základem salátu byly a jsou brambory, které do českých zemí doputovaly z Braniborska. Historicky první zmínka o bramborovém salátu pak pochází ze slavné kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826. “Studenou telecí pečeni a třeba i koroptve smícháme se za tepla pokrájenými bramborami a cibulí...," popisuje kniha pokrm, který autorka v podstatě seskládala ze zbytků. Jako příloha začal být uznávaný až na přelomu 19. a 20. století.

Úplně první recept na smaženého kapra s bramborovým salátem, ovšem bez kořenové zeleniny a ochucený zálivkou ze silného hovězího vývaru, octa, oleje, hořčice, soli, pepři a cukru, pak uvádí v roce 1924 ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandtnerová. Majonéza se do pokrmu začala přidávat až v roce 1946, čímž bramborový salát povýšil na luxusní pochoutku. Na štědrovečerní stůl přitom doputoval až po druhé světové válce, kdy majonéza přestala být výhradní pochoutkou pro bohaté.

Máte chuť experimentovat? Pak vyzkoušejte některý z receptů na netradiční bramborový salát, který ozvláštní vaši štědrovečerní tabuli.

Finský bramborový salát

Ve finském bramborovém salátu samozřejmě nesmí chybět ryba. Vyzkoušejte!

Ingredience:

  • 3 až 4 nakládané řepy
  • 3 vařené mrkve
  • 5 středně velkých vařených brambor
  • 1 cibuli
  • 1 jablko
  • 2 až 3 filé ze sledě
  • 3 nakládané okurky
  • 2 vařená vejce
  • zakysanou smetanu

Postup:

Brambory uvaříme v osolené vodě. Mrkev k nim můžeme přidat nebo povařit zvlášť. Červenou řepu nakrájíme na kostičky. (Alternativa je koupit si nakládané řepy ve sklenici již pokrájené na kostičky. Pár lžic šťávy se pak dá použít do smetanové zálivky.) Zálivku připravíme ze 100 ml zakysané smetany, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru (a 2 lžic šťávy z řepy, která ji obarví narůžovo). Promícháme a s citem ochutíme solí a čerstvě drceným pepřem. Brambory, vařenou mrkev, kyselé okurky a jablko pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Filety ze sledě necháme okapat a také pokrájíme na kostičky. Vše včetně kostiček řepy společně promícháme. Zalijeme připravenou zálivkou, opět promícháme a dochutíme pepřem a solí, pokud je potřeba. Vajíčka uvaříme a rozkrájená použijeme na ozdobu salátu, stejně jako čerstvou petrželku.

Bramborový salát po japonsku

Netradiční, ale výborný recept na bramborový salát po japonsku.

Ingredience:

  • 500 g salátových brambor
  • 100 g mrkve
  • 2 vejce
  • 150 g okurky hadovky
  • 200 g sterilované kukuřice
  • 1 zelené jablko odrůdy Granny Smith (cca 100 g)
  • 200 g japonské majonézy
  • sůl a pepř

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Oloupeme a dřevěnou vařečkou rozmačkáme na kousky. Mrkev uvaříme zvlášť. Vejce dáme vařit natvrdo. Okurku podélně rozkrojíme, vykrojíme část se semínky a pokrájíme (nebo nastrouháme) na tenká půlkolečka. Osolíme je a necháme pár minut až hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté z nich veškerou vodu důkladně vymačkáme a přidáme je k bramborám. Sterilované kukuřici slijeme a necháme oschnout. Mrkev a oloupané jablko pokrájíme na kostičky, vejce na kousky. Všechny připravené ingredience přihodíme do misky k rozmačkaným bramborám, přidáme majonézu, vše důkladně zamícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: vlasta.cz rizky.cz foodiecrush.com/how-to-make-the-best-potato-salad/

Související články