Věděli jste, že jsou brambory příbuzné rajčatům, paprikám nebo rulíku zlomocnému? Řadí se totiž do čeledi lilkovitých. Původně pochází z Jižní Ameriky a do Evropy se dostaly až se zámořskými objevy. Zde je Inkové pěstovali ve dvou klimatických pásmech. První bylo Peru a Bolívie, druhé Chile.

Čtěte také

Marek Vašut

Čtěte také

Tajemství Marka Vašuta: Proč nesnáší léto? V žilách mu koluje severská krev

Ze 70 % jsou brambory vlastně „jen“ voda. Zbytek jejich obsahu je však skutečně výživný, tvoří jej totiž spousta škrobu, vitamínů i minerálů. Najdete v nich například brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, molybden, nikl, sodík, vápník, zinek, železo, tuky, vlákninu, bílkoviny, pektin, polysacharidy, aminokyseliny, organické kyseliny i chlorofyl.

Vybrat rané či pozdní?

Označení brambor je mnoho, proto vám poradíme, jak se v nich jednoduše vyznat. V zásadě máme dvě možnosti – dělení podle sklizně a podle způsobu zpracování. Podle prvního přístupu rozeznáváme rané, které se zpravidla sklízejí do 30. června (ty se doporučují neskladovat a spotřebovat co nejdříve), následují polorané, polopozdní a pozdní. Ty dozrávají od 30. června dále.

Na základě druhého přístupu, tedy podle zpracování, dělíme brambory na typ A, B nebo C. První z nich se vyznačují hladkou slupkou, lojovitou dužninou, protáhlým tvarem a menším obsahem škrobu. Jsou vhodné pro vaření ve slupce nebo na oblíbený bramborový salát. Brambory typu B mají univerzální použití. Jsou ideální jako příloha, restují se, hodí se do salátů, gulášů i polévek. Brambory typu C pak mají obvykle drsnější slupku, jsou škrobovité a po uvaření se rozpadají. Nejvhodnější jsou k přípravě kaše, bramborového těsta nebo třeba bramboráků.

Čtěte také

Ušetřit na kávě je jednodušší než se zdá

Čtěte také

Kuriózní spoření. Jak ušetřit majlant na kávičkách, ředkvičkách a benzínu

Inspirujte se našimi bramborovými recepty!

Bramborový špíz a vějířek z brambor

K bramborám můžete do špízu i vějířku naskládat prakticky cokoli, ale aspoň jedna ze surovin by měla být chuťově výrazná a druhá „promastit“.

Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení

Suroviny na 4 porce:

  • 8 brambor
  • 250 g pršutu 
  • 12 bobkových listů 
  • 3 stroužky česneku 
  • 50 g strouhaného parmazánu 
  • olivový olej 
  • sůl
  • pepř

Postup: Zdroj: časopis Gurmet

1. Bramborový špíz: Troubu rozehřejte na 200 °C. Omyjte 4 syrové brambory, osušte je papírovou utěrkou, nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm a osolte. Plátky pršutu nakrájejte na třetiny. Na špejle namočené ve studené vodě napichujte plátky brambor a pršut a každý špíz proložte i několika bobkovými listy.

Čtěte také

Jednodílné plavky jsou v kurzu

Čtěte také

Chcete schovat břicho? Jednodílné plavky jsou v kurzu

2. Pekáč vymažte olejem, vyskládejte do něj špízy, potřete je olejem a pečte asi 30 minut.

3. Vějířek z brambor: Zbylé brambory omyjte a spodní části skrojte tak, aby mohly „stát“. Shora do každé brambory udělejte hluboké zářezy. Česnek nakrájejte podélně na plátky a pršut na třetiny. Do zářezů střídavě vkládejte pršut a česnek. Brambory osolte, opepřete, potřete olejem, vložte je do vymazaného pekáčku ke špízům a dejte péct. Asi 5 minut před dopečením vějířky posypejte strouhaným parmazánem a zapečte dozlatova.

Náš tip: Výborným doplňkem může být ďábelská omáčka smíchaná ze 3 lžic majolky, 3 lžic kečupu, najemno nakrájené chilli papričky a špetky soli.

Bramborová polévka s kukuřicí

Polévka pro milovníky nasládlých chutí, o tu se zde postará kukuřice.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 100 g anglické slaniny 
  • 1 stroužek česneku 
  • olej 
  • 4 brambory
  • 1 konzerva sladké kukuřice (1 sáček mražené) 
  • 1,5 l vývaru 
  • 250 ml smetany 
  • 1 lžíce nasekaného libečku nebo petrželky 
  • sůl 
  • čerstvě mletý pepř 

Čtěte také

Sarah Jessica Parker (vpravo) se v pokračování seriálu Sex ve městě objevila s přirozeně šedivými vlasy.

Čtěte také

Vzpoura žen: Nároky a tlak na krásu žen sílí. Chceme přirozenost, ne botox!

Postup:

1. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, oloupaný česnek na plátky a vše opečte asi 5 minut na rozpáleném oleji v hrnci. Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a s kukuřicí je přidejte ke slanině. Opékejte dalších 10 minut, dokud se neodpaří všechna tekutina.

2. Směs zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a vařte asi 25 minut při mírné teplotě, dokud brambory zcela nezměknou.

3. Přimíchejte smetanu a zvolna povařte ještě asi 5 minut. Polévku osolte, opepřete a podávejte posypanou nasekaným libečkem nebo petrželkou.

Náš tip: Krajíček tvrdšího chleba nakrájejte na kostičky, opečte je na trošce sádla a před podáváním přidejte do polévky.

Brambory zapečené s chorizem

Mléko a smetana chuť brambor ještě více zjemní a lehce pálivé chorizo, okořeněné paprikou a feferonkou, dodá jídlu patřičnou rovnováhu. A SÝR Už to jen přivede k dokonalosti.

Čtěte také

Láska mezi pohlavím nerozlišuje

Čtěte také

Bylo mi přes čtyřicet, když jsem se zamilovala do ženy. Pro dceru jsem cool

Doba přípravy: 15 minut, 25 minut pečení

Suroviny na 4 porce Zdroj: časopis Gurmet

  • 1 kg brambor 
  • 3 lžíce másla 
  • 100 g goudy
  • 100 g salámu Chorizo (nebo pikantní paprikové klobásy) 
  • 300 ml mléka 
  • 200 ml smetany na vaření 
  • 1/2 svazku petrželky 
  • sůl 
  • čerstvě drcený pepř 

1. Troubu rozpalte na 180 °C. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je ve vrstvách do 4 zapékacích misek vymazaných polovinou másla nebo do jedné větší misky.

2. Jednotlivé vrstvy prosypávejte sýrem nastrouhaným nahrubo. V poslední vrstvě střídejte plátky brambor s plátky salámu.

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Co s načatým víkendem? Naučte své děti lásce ke zvířatům a přírodě

3. Zalijte osoleným mlékem. Solte opatrně, protože salám a sýr jsou již dost slané. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte do rozpálené trouby dusit na 15 minut.

4. Sundejte pokličku, zalijte smetanou a posypte zbylým sýrem. Kousky zbylého másla rozložte po povrchu a zapékejte ještě 10 minut dozlatova.

5. Vyndejte z trouby a posypte čerstvě drceným pepřem a nasekanou petrželkou.

6. Podávejte přímo v zapékacích miskách.

Náš tip: Zapéct můžete také brambory uvařené ve slupce, například ty, které vám zbyly z předešlého dne.

Dáváte přednost bio produktům? Přinášíme mapu, kde ve vašem okolí najdete ty nejlepší a nejspolehlivější bio farmy.

Zdroj: časopis Vlasta myjsmebio.cz kamprobio.cz kde.lovime.bio

Čtěte také

Tereza Kostková s maminkou Carmen Mayerovou

Čtěte také

Tereza Kostková: Stárnutí je jedna z mála spravedlností, která se týká všech