Věděli jste, že jsou brambory příbuzné rajčatům, paprikám nebo rulíku zlomocnému? Řadí se totiž do čeledi lilkovitých. Původně pochází z Jižní Ameriky a do Evropy se dostaly až se zámořskými objevy. Zde je Inkové pěstovali ve dvou klimatických pásmech. První bylo Peru a Bolívie, druhé Chile.
Čtěte také
Ze 70 % jsou brambory vlastně „jen“ voda. Zbytek jejich obsahu je však skutečně výživný, tvoří jej totiž spousta škrobu, vitamínů i minerálů. Najdete v nich například brom, draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, molybden, nikl, sodík, vápník, zinek, železo, tuky, vlákninu, bílkoviny, pektin, polysacharidy, aminokyseliny, organické kyseliny i chlorofyl.
Vybrat rané či pozdní?
Označení brambor je mnoho, proto vám poradíme, jak se v nich jednoduše vyznat. V zásadě máme dvě možnosti – dělení podle sklizně a podle způsobu zpracování. Podle prvního přístupu rozeznáváme rané, které se zpravidla sklízejí do 30. června (ty se doporučují neskladovat a spotřebovat co nejdříve), následují polorané, polopozdní a pozdní. Ty dozrávají od 30. června dále.
Na základě druhého přístupu, tedy podle zpracování, dělíme brambory na typ A, B nebo C. První z nich se vyznačují hladkou slupkou, lojovitou dužninou, protáhlým tvarem a menším obsahem škrobu. Jsou vhodné pro vaření ve slupce nebo na oblíbený bramborový salát. Brambory typu B mají univerzální použití. Jsou ideální jako příloha, restují se, hodí se do salátů, gulášů i polévek. Brambory typu C pak mají obvykle drsnější slupku, jsou škrobovité a po uvaření se rozpadají. Nejvhodnější jsou k přípravě kaše, bramborového těsta nebo třeba bramboráků.
Čtěte také
Inspirujte se našimi bramborovými recepty!
Bramborový špíz a vějířek z brambor
K bramborám můžete do špízu i vějířku naskládat prakticky cokoli, ale aspoň jedna ze surovin by měla být chuťově výrazná a druhá „promastit“.
Doba přípravy: 15 minut + 35 minut pečení
Suroviny na 4 porce:
- 8 brambor
- 250 g pršutu
- 12 bobkových listů
- 3 stroužky česneku
- 50 g strouhaného parmazánu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
1. Bramborový špíz: Troubu rozehřejte na 200 °C. Omyjte 4 syrové brambory, osušte je papírovou utěrkou, nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm a osolte. Plátky pršutu nakrájejte na třetiny. Na špejle namočené ve studené vodě napichujte plátky brambor a pršut a každý špíz proložte i několika bobkovými listy.
Čtěte také
2. Pekáč vymažte olejem, vyskládejte do něj špízy, potřete je olejem a pečte asi 30 minut.
3. Vějířek z brambor: Zbylé brambory omyjte a spodní části skrojte tak, aby mohly „stát“. Shora do každé brambory udělejte hluboké zářezy. Česnek nakrájejte podélně na plátky a pršut na třetiny. Do zářezů střídavě vkládejte pršut a česnek. Brambory osolte, opepřete, potřete olejem, vložte je do vymazaného pekáčku ke špízům a dejte péct. Asi 5 minut před dopečením vějířky posypejte strouhaným parmazánem a zapečte dozlatova.
Náš tip: Výborným doplňkem může být ďábelská omáčka smíchaná ze 3 lžic majolky, 3 lžic kečupu, najemno nakrájené chilli papričky a špetky soli.
Bramborová polévka s kukuřicí
Polévka pro milovníky nasládlých chutí, o tu se zde postará kukuřice.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny na 4 porce:
- 100 g anglické slaniny
- 1 stroužek česneku
- olej
- 4 brambory
- 1 konzerva sladké kukuřice (1 sáček mražené)
- 1,5 l vývaru
- 250 ml smetany
- 1 lžíce nasekaného libečku nebo petrželky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Čtěte také
Postup:
1. Anglickou slaninu nakrájejte na kostičky, oloupaný česnek na plátky a vše opečte asi 5 minut na rozpáleném oleji v hrnci. Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky a s kukuřicí je přidejte ke slanině. Opékejte dalších 10 minut, dokud se neodpaří všechna tekutina.
2. Směs zalijte vývarem, přikryjte pokličkou a vařte asi 25 minut při mírné teplotě, dokud brambory zcela nezměknou.
3. Přimíchejte smetanu a zvolna povařte ještě asi 5 minut. Polévku osolte, opepřete a podávejte posypanou nasekaným libečkem nebo petrželkou.
Náš tip: Krajíček tvrdšího chleba nakrájejte na kostičky, opečte je na trošce sádla a před podáváním přidejte do polévky.
Brambory zapečené s chorizem
Mléko a smetana chuť brambor ještě více zjemní a lehce pálivé chorizo, okořeněné paprikou a feferonkou, dodá jídlu patřičnou rovnováhu. A SÝR Už to jen přivede k dokonalosti.
Čtěte také
Doba přípravy: 15 minut, 25 minut pečení
Suroviny na 4 porce
- 1 kg brambor
- 3 lžíce másla
- 100 g goudy
- 100 g salámu Chorizo (nebo pikantní paprikové klobásy)
- 300 ml mléka
- 200 ml smetany na vaření
- 1/2 svazku petrželky
- sůl
- čerstvě drcený pepř
1. Troubu rozpalte na 180 °C. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky. Rozložte je ve vrstvách do 4 zapékacích misek vymazaných polovinou másla nebo do jedné větší misky.
2. Jednotlivé vrstvy prosypávejte sýrem nastrouhaným nahrubo. V poslední vrstvě střídejte plátky brambor s plátky salámu.
Čtěte také
3. Zalijte osoleným mlékem. Solte opatrně, protože salám a sýr jsou již dost slané. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a dejte do rozpálené trouby dusit na 15 minut.
4. Sundejte pokličku, zalijte smetanou a posypte zbylým sýrem. Kousky zbylého másla rozložte po povrchu a zapékejte ještě 10 minut dozlatova.
5. Vyndejte z trouby a posypte čerstvě drceným pepřem a nasekanou petrželkou.
6. Podávejte přímo v zapékacích miskách.
Náš tip: Zapéct můžete také brambory uvařené ve slupce, například ty, které vám zbyly z předešlého dne.
Dáváte přednost bio produktům? Přinášíme mapu, kde ve vašem okolí najdete ty nejlepší a nejspolehlivější bio farmy.
Zdroj: časopis Vlasta myjsmebio.cz kamprobio.cz kde.lovime.bio