Bramborová medaile

Brambora, přesněji lilek brambor (také brambor obecný či brambor hlíznatý), je naše nejznámější okopanina. Jak už samotný název napovídá, patří mezi hlíznaté plodiny z čeledi lilkovité. Tato rostlina je celá jedovatá až na jednu malou výjimku, kterou je právě jedlá hlíza.

Brambory mají původ v Jižní Americe, konkrétně v Peru. Domorodci tyhle hlízy pěstovali dlouhá staletí. Jsou velmi oblíbené i u nás, o čemž svědčí spousta jejich lidových pojmenování. Erteple, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory či zemáky – znáte?

Čtěte také

Heřmánek je všelék

Čtěte také

Heřmánek není jen na průjem a spánek. Zkuste heřmánkové víno na nachlazení

Na úpravě záleží

Brambory považujeme za pokrm, který není až tak zdravý, a to i navzdory tomu, že jsou z 80 % tvořeny vodou. Poměr jednotlivých živin v bramborách se může lišit v závislosti na odrůdě a velkou roli samozřejmě hraje i způsob úpravy. Škrobové bramborové hlízy jsou úžasným zdrojem vitamínů C a B6, manganu, fosforu, niacinu a kyseliny pantotenové. Obsahují také dostatečné množství bílkovin, takže pokud byste konzumovali pouze a jen brambory, potřebné množství bílkovin pro zachování všech důležitých funkcí byste svému organismu zabezpečili.

Otázkou je, zda by se vám po pár dnech bramborové menu nezajídalo, a to i přesto, že s bramborami se dá doslova kouzlit. Můžete je opékat i zapékat, šťouchat s čímkoli, co vám přijde pod ruku, připravovat jako kaši nebo pyré, dusit, přidávat do salátů nebo polévek a připravovat z nich knedlíky, noky nebo různé placky. Díky obsahu škrobu jsou i skvělým zahušťovadlem, takže můžete bez obav vynechat klasickou jíšku a místo ní do pokrmu, třeba dušeného zelí, přidat nastrouhané brambory.

Čtěte také

Grilování

Čtěte také

Dejte grilování nový rozměr a vsaďte na mladé maso. Je stravitelnější a bez tuku

Domažlický bacán

Tato bramborová placka byla ve svém kraji velice populární. Svědčí o tom text v časopise český lid z roku 1904: „je to pečivo dosti chutné. Proto také namlsalo se občanstvo domažlické a kde kdo pekl jen bacána. Aby tomuto hýření kuchyňskému konec byl učiněn, vydali páni na rathauzu nařízení, že se nadále bacán smí péci jen ,na cedulku‘, tedy na úřední povolení.“ Zajímavé, že?

Doba přípravy: 45 minut, kynutí a pečení 100 minut

Suroviny na formu o ø 28 cm:

  • 4 brambory  Zdroj: časopis Gurmet
  • 500 ml vlažného mléka 
  • 2 vejce 
  • 340 g hladké mouky 
  • 20 g čerstvého droždí 
  • 1 lžíce cukru krystalu
  • 1 lžička soli 
  • sádlo a strouhanka na vymazání

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Jahody. Afrodiziakum pro dospělé, na podporu hubnutí, ale i proti rakovině

Postup:

1. Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Mouku promíchejte se solí. Polovinu mléka přelijte do větší mísy, rozdrobte do něj droždí a přidejte cukr, promíchejte, přikryjte a nechte (asi 10 minut) vzejít kvásek.

2. Droždí pak v mléce důkladně promíchejte, přidejte zbylé mléko a vejce. Metličkou směs prošlehejte a postupně přidávejte za stálého šlehání mouku. Těsto nechte pod utěrkou kynout na teplém místě 30 minut.

3. Formu vymažte sádlem a vysypte strouhankou. Z brambor vymačkejte vodu a přidejte je do těsta, důkladně zapracujte a nechte kynout dalších 20 minut. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 45 minut. Bacán můžete podávat jako přílohu ke smetanovým omáčkám nebo se salátem.

Čtěte také

Zelenina

Čtěte také

V hlavní roli zelenina. Odlehčete jídelníček a inspirujte se zdravými večeřemi

Bramborák s ovesnými vločkami

Stačí místo mouky přidat do těsta ovesné vločky a bramborák je rázem křupavější a nadýchanější. Můžete je smažit na pánvi nebo péct v troubě, ale tam pozor – sundejte je z plechu hned, jak začnou po stranách zlátnout, pokud zezlátnou celé, ztvrdnou.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 6 kusů: Zdroj: časopis Gurmet

  • 750 g brambor 
  • 80 g ovesných vloček 
  • 1 vejce 
  • 200 ml mléka 
  • 6 stroužků česneku 
  • 1 lžíce sušené majoránky 
  • 1/2 lžičky drceného kmínu 
  • 1 lžička soli 
  • sádlo na smažení

Čtěte také

Mrkev a její zdravotní benefity

Čtěte také

Objevte sílu mrkve! Posiluje zrak, kosti, bojuje proti rakovině i pomáhá hubnout

Postup:

1. Brambory umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty a pak vymačkejte všechnu vodu, můžete si pomoct cedníkem. Mléko ohřejte těsně pod bod varu. Česnek nasekejte nadrobno. Brambory zalijte mlékem, přidejte rozmačkaný česnek, majoránku, kmín, sůl a vše dobře promíchejte.

2. V těžké, nejlépe litinové pánvi rozpalte lžíci sádla. Naběračkou přeneste do středu pánve bramborovou směs a roztáhněte ji po celé ploše. Opékejte dozlatova 2–3 minuty z každé strany. Pokračujte, dokud nezpracujete všechno těsto.

Čtěte také

Na gril se nemusí vždycky dávat maso

Čtěte také

Asie pro vegetariány. Zapomeňte na maso, dejte na gril exotiku

Brambory s bazalkou

Bazalka a parmazán nás posunou do italských chutí...

Doba přípravy: 15 minut + 45 minut pečení

Suroviny na 4 porce: Zdroj: časopis Gurmet

  • 8 brambor 
  • 3 stroužky česneku 
  • 2 šalotky 
  • 1 pórek 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 120 ml sherry 
  • 100 g nahrubo nastrouhaného parmazánu 
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky 
  • 250 g smetany 
  • sůl 
  • čerstvě mletý pepř 
  • máslo na vymazání zapékacích misek

Čtěte také

Z červené řepy se lisuje i velmi zdravá a chutná šťáva

Čtěte také

Červená řepa jako elixír zdraví a pomocník při hubnutí! Ale může i škodit

Postup:

1. Brambory oloupejte a krátce před použitím je nakrájejte na 5 mm silné plátky, aby se dobře propekly. Česnek a šalotku oloupejte a rozkrájejte na kostičky. Pórek očistěte a nakrájejte na půlkolečka. Vše osmahněte na pánvi v rozpáleném oleji, asi 2–3 minuty. Přilijte sherry a směs na prudkém plameni svařte na poloviční množství. Odstavte a nechte vychladnout.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací misky vymažte máslem a naskládejte do nich třetinu syrových plátků brambor tak, aby se překrývaly. Brambory posypte polovinou směsi z pánve, třetinou parmazánu, polovinou bazalky a zalijte třetinou celkového množství smetany. Osolte a opepřete. Stejným způsobem připravte další vrstvu, povrch přikryjte plátky brambor a zalijte zbylou smetanou.

3. Zapékací misky vložte do trouby asi na 40 minut. Potom upečené brambory posypte zbylým parmazánem a nechte je ještě 5 minut zapéct, aby sýr získal zlatavou barvu. Pak můžete podávat.

Čtěte také

Svačinka by vám měla především chutnat.

Čtěte také

Pět jednoduchých svačinek na výlety, které vám dodají energii

Varný typ je důležitý

Když kupujete brambory, je dobré si předem rozmyslet, jak je budete vařit. Existují 4 varné typy:

  1. Brambory typu A jsou po uvaření tuhé a pevné a nerozvaří se. Vaří se ve slupce a jsou ideální zejména do salátů.
  2. Brambory typu B jsou ideální jako příloha, ale i do polévek nebo na plech.
  3. Brambory typu C se při vaření rozsýpají a moučnatí, proto jsou ideální na přípravu bramborové kaše, šťouchaných brambor, bramboráků a bramborových placek – škrob obsažený v bramborách těsto krásně spojí. Tento typ se hodí také k přípravě těsta na bramborové knedlíky, škubánky nebo noky.
  4. Brambory typu D jsou krmné brambory pro zvířata.

Zdroj: časopis Vlasta, Vlasta.cz

Čtěte také

Brambory jsou skvělá příloha

Čtěte také

Které na vaření a které spíš na šťouchačku? Poradíme, jak se vyznat v bramborách