Jasně, když potřebujete vypadat štíhlejší hned zítra, můžete sáhnout po zeštíhlovacím prádle, ale dlouhodobé řešení vypadá jinak. Tuk v oblasti břicha hned pod prsy jednak nevypadá dobře, navíc je nezdravý – jde totiž o důsledek ukládání tukových zásob mezi vnitřní orgány, na podkožní tuk připadá jen malá část objemu.

Problém s objemným břichem mají lidé s větší nadváhou či obezitou a pak také ženy, jejichž postava se mění kolem klimakteria, protože jim klesá hladina ženských pohlavních hormonů – v důsledku toho se v jejich těle začíná ukládat jinak. Někteří lidé mají sklony k tomuto způsobu ukládání tuku daný geneticky, i když jinak nejsou ani obézní, ani v klimakteriu.

Pokud jde o změny postavy žen ve středním věku, zjednodušeně by se dalo říct, že zhruba do padesátky se jim případné tukové zásoby ukládaly zejména v oblastech stehen, hýždí, boků a dolního břicha, zatímco teď se jim podobně jako mužům objevuje v horní části břicha, zatímco nohy klidně mohou mít hubené. Tělo už zkrátka nepotřebuje zásoby na případné kojení. V tomto životním období ženám zároveň často vyrostu prsa, někdy až o několik velikostí.

Zatímco ňadra se prakticky shodit nedají, břicho pod nimi naštěstí ano. Jak na to?

První krok – zrychlete tempo

Každý týden byste měla mít asi 300 minut pohybu se střední intenzitou (alespoň třicet minut denně, lépe hodinu) a 150 minut ve vysokém tempu. Díky tomuto poměru by se mělo nastartovat spalování tuků v celém vašem těle, tedy i na břiše pod prsy, zhubnout jen tam a jinde možné není. Vhodná je chůze, běhání, plavání či jízda na kole.

Druhý krok – posilujte

Alespoň dvakrát týdně cvičte s lehkými činkami nebo posilujte s váhou vlastního těla – pomůže vám to udržovat kondici a hlavně si budete budovat svaly, které pak spálí více energie než nechtěné tukové zásoby. Pozor, neposilujte jen místa, kde chcete shodit, zaměřte se na postupné posílení celého těla.

Můžete se přihlásit do posilovny, existují i ty, které se zaměřují jen na ženy a počítají se zákaznicemi všech věkových kategorií. Můžete si domluvit trenérku na první návštěvy, aby vám ukázala, co a jak cvičit. Nebo posiluje doma, na internetu existuje spousta návodů.

Třetí krok – méně kalorií, více bílkovin

Jezte méně, abyste snížili denní příjem kilojoulů, ale nehladovte. Omezte konzumaci soli, výrobků z bílé mouky, sladkostí, uberte příloh a pečiva, nejezte polotovary a uzeniny, alkohol pijte jen výjimečně a v malém množství. Zaměřte se na dostatečný příjem bílkovin.

Jak dlouho to bude trvat?

Oblast horního břicha se hubne poměrně obtížně, může trvat až několik týdnů, než zpozorujete viditelný efekt – počítejte s tím předem, aby vás to nezaskočilo.

Nové výzkumy ukazují, že na tuk mezi orgány zvaný viscerální platí cvičení více než dieta, úprava stravy proto rozhodně nemusí stačit. Pohyb navíc brání tomu, aby se vám sem tukové zásoby zase vrátily. Naopak se k hubnutí těchto partií příliš nehodí liposukce, která si umí poradit jen s podkožním tukem.

I strava hraje roli. A třeba omezení cukrů je zásadní, protože jejich nadměrný příjem zvyšuje produkci hormonu inzulinu. Ten zodpovídá za chod metabolismu a je-li ho příliš a my se nehýbeme, odbourávání tuků se zastavuje.

Podle Pavla Suchánka ze společnosti FitBee hraje roli také to, kolik nasycených mastných kyselin člověk pozře. Proto má smysl výrazně omezit přísun živočišných tuků a některých rostlinných olejů, zejména tropických, jako je palmový či kokosový – druhý z nich přitom část lidí mylně považuje za zdravý.