Zdroj: Youtube

Skvělý film Elvis režiséra Luhrmanna vypráví, jak se z obyčejného kluka stane zpěvák a sexsymbol. Říká se tomu splněný americký sen – o tom ale ten snímek až tak není. Sleduje víc rozklad osobnosti člověka závislého na hodnocení z venku: na potlesku, přízni tisku a fanoušků. Zprvu odhodlaný sympaťák dělá jeden ústupek za druhým, aby se tak z lidské bytosti pomalu stával produktem. Opouští své blízké a nakonec zapomene i na to, kdo je on sám – jestli to tedy vůbec někdy měl čas zjistit… Ze zbožňovaného idola zbyde ubohost závislá na lécích, která se motá luxusním hotelem a doufá, že se něco stane a zas pocítí sílu v kolenou. Jenže ne: zemře – mimochodem za pohrdlivého smíchu mnoha lidí, kteří ho dříve obdivovali. Protože nic není pro některé tak slastné jako sledovat celebritu mizící v nicotě.

V tomto kontextu nelze nezmínit Ivetu. Nepříliš vzdělanou zpěvačku diblíka, která se veřejnosti v pozdějších letech svého života umanutě připomínala, třeba stylizací do princezny, velkolepou svatbou a pak sérií absurdních životních peripetií od únosu do Itálie přes alkoholová extempore až po svatbu s úlisným dědkem, u kterého prý našla klid. Vodopád absurdit ukončila až její sebevražda. Nikoli nečekaná… Všichni tušili, že má velké problémy, což ale nebránilo bulváru ani zpěvaččiným zaměstnancům na situaci do poslední chvilky opakovaně parazitovat.

Ale ono se stačí podívat na Instagram na další takové zraněné krásky, ovšem světového kalibru: Britney, od dětství zaměstnanou vystupováním, ještě nedávno na poli showbyznysu doslova pásl vlastní otec. Pak se této dospělé ženě podařilo vysoudit svobodu, ale nyní dost jasně bojuje s krizí identity. Připomíná zneužívané zvíře, které nezná slušné zacházení, a tak se alespoň snaží neztratit obdiv z venku, kterému je vycepovaná podřídit vše. Téměř denně proto natáčí, co si oblékla (bývá toho málo), a fotí se nahá na pláži. Máma od dětí, která mimochodem nedávno nadšeně oznámila své těhotenství, pak smutnila nad potratem a mezi tím vším monotónně postovala další videjka, kde pózuje v roztomilých blůzkách a kraťáscích. Absolutní zmatek v hodnotách převedený do praxe. Ale „fanoušci“ to milují.

Co s tím? Zkusme se pro začátek těmto ztraceným celebritám jen nesmát a zamysleme se, jak nejen malým dětem krásu přestat démonizovat. Protože hezká postava a tvář je jen hezká postava a tvář. Nic víc a taky nic míň. To zásadní je jinde… Víme, známe, nezapomínáme!

JANKA RYŠÁNEK SCHMIEDTOVÁ

JANKA RYŠÁNEK SCHMIEDTOVÁ

Jako divadelní autorka a režisérka pracovala na mnoha inscenacích u nás i na Slovensku. Umělecky vedla Divadlo Petra Bezruče. Žije šťastně v dvoukariérním manželství, má mopse jménem Kapitán Antonín Kuře. Ráda čte, cestuje a pak o svých zkušenostech píše. Více na: janka.rysanek.cz

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články