Brno má jednu velkou výhodu, například ve srovnání s hlavním městem. Ačkoli je v něm spousta zajímavých míst včetně bister a kaváren, patří místním, a to včetně těch v úplném centru. Není problém, abyste sem zapadli a cítili se tu jako doma nebo jako na výletě v blízkém okolí.

K tomu přidejte příjemný fakt, že je to město menší než třeba Praha, a tak je tu všechno blízko a skoro všude se dá dojít pěšky. A každou chvilku narazíte na nějakou venkovní akci, například na Jakubském náměstí se často konají různé koncerty zdarma – hned za rohem se můžete najíst v oblíbeném bistru Soul.

Přijatelné jsou i ceny ubytování, přičemž nemusíte volit klasický hotel. Ty beztak zase tak úplně levné nejsou a až na výjimky nemají tak dobrou atmosféru jako ubytování v apartmánech, jejichž nabídka je v brněnském centru a jeho okolí vážně velká. Najdete je třeba na webech booking.com nebo trivago.cz, některé z nich mají na internetu i své vlastní webové stránky.

Apartmány poskytují ubytování vesměs bez snídaně, ale to vůbec nevadí, protože si na ni můžete zajít do některého z mnoha brněnských podniků – doporučujeme Bavard Bistro v Poštovské ulici doslova za rohem od hlavního náměstí Svobody. Za velmi dobrou snídani pro dva – zdejší vejce Benedikt v mnoha variantách jsou prostě legendární – včetně kafe dáte kolem pěti set korun, což se jednou za čas dá rozhodně unést. Pozor, rezervace nutná!

Za kulturou i architekturou

Proč je tedy dobré vydat se do Brna? „Je to bezpochyby osobitý genius loci, v němž se snoubí česko-německo-židovská historie města s vlivem blízké Vídně, industriální dědictví s modernistickou tváří, kterou Brnu mezi válkami vtiskli funkcionalisté – anebo výraznými individualitami utvářená umělecká scéna, díky níž je dnes někdejší moravský Manchester svébytným kulturním centrem. Navíc vyhlášeným liberální atmosférou a pestrým společenským životem, v událostmi nabitém veřejném prostoru či v progresivně spravovaných uměleckých institucích,“ vyznala se z lásky k Brnu spisovatelka Kateřina Tučková v letním speciálu Respektu věnovaném městům.

Začněte brněnskou klasikou, to znamená, že se podíváte na radnici, projdete se po Petrově a dopřejete si návštěvu brněnské dominanty, kterou je Špilberk. Kromě stálých expozic na hradě najdete až do konce roku 2021 mimo jiné také výstavu děl českého sochaře a malíře Vladimíra Preclíka.

Naším dalším tipem je Fait Gallery v areálu někdejší továrny, kde dnes najdete obchodní centrum Vaňkovka. Velkorysé prostory jsou zajímavé samy o sobě, součástí Fait Gallery je kavárna Mutter Café a bookshop ArtMap. Výstavy tady se v průběhu času střídají, vstupné je nízké.

Tyhle vily musíte vidět

Brněnskou klasikou je slavné dílo architekta Ludwiga Miese Van der Roheho, vila Tugendhat – nevýhodou je, že lístky sem se musí kupovat několik měsíců dopředu, zájem o prohlídky je obrovský. Ale rozhodně to stojí za to. Vyplatí se sledovat kalendář, občas se nějaké vstupenky uvolní. Kdyby ne, stejně sem zajeďte a dopřejte si alespoň prohlídku vily zvenku ze zahrady. Jednorázová vstupenka do zahrady za padesát korun se dá koupit na místě.

Nejslavnější brněnská vila stojí ve čtvrti Černá Pole a je jedinou českou památkou moderní architektury zapsanou na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pokud jste ještě nečetli, dejte si před návštěvou román Skleněný pokoj od britského spisovatele Simona Mawera. Vypráví příběh vily a rodiny, která si ji nechala vybudovat – není sice historicky stoprocentně věrný, ale to vůbec nevadí.

Máme pro vás ještě jeden brněnský architektonický tip – je jím vila Stiassni, která rovněž nese jméno svých někdejších majitelů. Není tak proslulá, takže rezervaci dopředu si raději udělejte, ale stačí den dva. Její příběh je podobně fascinující jako u vily Tugendhat. Devět let po nastěhování musela židovská rodina uprchnout před nastupujícím nacismem. Po druhé světové válce vila začala sloužit jako luxusní hotel pro významné státní návštěvy. Tou první byl prezident Edvard Beneš, který ve vile nocoval již v květnu 1945, následovala spousta dalších prominentů včetně například kubánského vůdce Fidela Castra.

Za zmínku stojí rozpor mezi vnější a vnitřní podobou vily – je dílem velmi populárního brněnského architekta Ernsta Wiesnera. Ačkoli zvenčí vila zcela odpovídá puristickému stylu tohoto architekta, uvnitř si rodina až na vstupní halu prosadila prvorepublikový luxus.

Na kafe, do tramvaje a do továren

Když už jsme u té architektury, alespoň zvenku se podívejte na legendární hotel Avion v České ulici. Perla brněnského funkcionalismu prochází dlouhodobou rekonstrukcí, její otevření včetně kavárny se snad už blíží. Jeden z nejužších hotelů v Evropě je znám svou velmi úzkou parcelou o šířce pouhých osm metrů a tomu odpovídá i neobvykle řešený vnitřní prostor.

Na kafe si pak zajděte do rovněž funkcionalistické kavárny Era, tam tedy doporučujeme popojet z tramvají. Za minulého režimu ji Restaurace a jídelny Brno II využívaly jako pivnici, nynější majitel jí naštěstí dokázal vrátit původní podobu.

Více o Brně a o tom, co všechno tam podniknout, najdete na webu GoToBrno. Najdete tu mimo jiné informace o vyhlídkových jízdách Brnem v mikrobusu, hlavně za slavnou funkcionalistickou architekturou, ale také třeba mezi méně známé vily, v nichž bydleli slavní brněnští továrníci. Nebo na brněnské výhledy.

Mezi naše další tipy patří Brněnské podzemí. Špatně nezní ani tramvajová vyhlídková jízda nazvaná Šalinou Moravským Manchestrem – nejdřív se projedete kolem přádelny Eduarda Esslera. Následně se cestou tramvají č. 4 dozvíte informace o křivém komínu v Maloměřicích a růstu a pádu místní Cementárny. Následovat bude několik výstupů a následných nástupů z a do „šaliny“. Na Maloměřickém mostě prozkoumáte Cacovický ostrov a Textilku Fritsch & Co., na Tkalcovské areál bývalé Vlněny a další zajímavá místa. Na Nových sadech lázně Kopečná a historii Svrateckého náhonu, Tomolovu vilu a Skeneho vilu a zlatým hřebem pak bude brněnské výstaviště. Více o prohlídkách zaměřených na někdejší brněnský průmysl najdete na webu Brno Industriál.