Zkvašená přírodní šťáva z hroznů vinné révy je jen a pouze českou specialitou. Proto se burčákem nazývá šťáva z hroznů vypěstovaných výhradně v České republice. Vše ostatní a dovážené je povinně označováno jako částečně zkvašený vinný mošt.

Sezóna burčáku je od 1. srpna do 30. listopadu v závislosti na uzrávání hroznů. Jeho výroba pak trvá 7-15 dní, záleží na teplotě a dané odrůdě. Průměrně je v burčáku zastoupeno od jednoho do sedmi procent alkoholu.

Fáze kvašení:

Fáze kvašení:

  • 1. fáze - Sladký burčák - je burčák ve stadiu zrodu a má moštovou příchuť. Cukr převažuje nad alkoholem.
  • 2. fáze - Burčák ve varu - kvasinky dosahují maximální aktivity, poměr cukru a alkoholu je vyvážený - 50% na 50%.
  • 3. fáze - Burčák po zlomení - vyšší obsah alkoholu nad cukry, alkoholická chuť převyšuje sladkost, vystupují kyseliny.
  • 4. fáze - Mydliňák - chuť různorodá s kvasnými látkami, ostřejšími kyselinami, cukr zaniká, vystupuje alkohol.
  • 5. fáze - Mladé víno - poslední stadium, téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje typická vůně vinné odrůdy, sedimentují se kvasné kaly.


Zdraví prospěšný? Jen do určité míry!

Burčák má mnoho příznivých účinků na lidský organismus. Zásadním plusem je velmi vysoký obsah vitamínů, mezi nimiž převažuje přínosný vitamín B. Ten zlepšuje trávení, odstraňuje únavu a upravuje stav pokožky a vlasů. Za zmínku také stojí tiamin, který podporuje na srdeční činnost.

Dále jsou zde bílkoviny a kyseliny, které chrání zažívací ústrojí a sliznici, a látky zabraňující nervovým poruchám. Burčák má i nezanedbatelné množství minerálních prvků, zinku a železa. Podle nutriční terapeutky Zuzany Douchové to ale s blahodárnými účinky burčáku zase tak horké nebude. "Vše, co je dobře zpeněžitelné, je propagováno, a jak by to mělo jít nejlépe, než přes zdraví a naprostou výjimečnost. Kdo by na taková tvrzení neslyšel... Účinky přitom bývají zveličovány. Myslím, že je dobré držet se zdravého selského rozumu, a nic nepřehánět. Pokud je burčák dobrý, nevidím důvod, proč si s ním nezpříjemnit pozdní léto. Je však potřeba dbát na míru. Je-li ho více, alkohol ve spojení s kvasinkami dokáže způsobit nejen zažívací obtíže, ale i bolest hlavy, opilost a následnou kocovinu," upozorňuje výživová specialistka s tím, že při nadměrné konzumaci působí burčák na lidský organismus projímavě a nadýmavě. Pití na litry by proto v žádném případě nedoporučovala.

Zdroj: vlasta.cz vimcojim.cz vinomapa.cz

Související články