Když hormony v ženském těle fungují tak, jak mají, je to super, protože se podílejí na všech fyziologických pochodech. Jenže bohužel zrovna v době, kdy ženy vstupují do odlišné fáze života, menopauzy, začnou tyto hormony doslova stávkovat. Normální je estrogenová a progesteronová rovnováha. Právě tyhle dva hormony jsou pro ženy nesmírně důležité a jeden bez druhého nemůže existovat. Estrogeny ovlivňují menstruaci, podporují růst prsů, díky nim máme hladkou pokožku a husté vlasy. Kromě toho tento hormon kontroluje cholesterol, udržuje pevné kosti, zabraňuje degeneraci tepen a pomáhá udržovat psychickou rovnováhu. V menopauze pak dochází k dramatickému snížení estrogenu. Mít málo estrogenu je pech a moc s tím neuděláte, pokud se tedy rozhodnete, že nechcete užívat hormony.

Když chybí estrogen…

Nízká hladina estrogenu způsobuje spoustu nepříjemných věcí, o nichž možná ženy často ani nemluví. Mimo jiné způsobuje pokles libida (to je však velmi individuální), pochva je sušší a dochází ke vzniku drobných oděrek, které znesnadňují pohlavní styk. Málo estrogenů má vliv i na chuť k jídlu (je větší, no ano), tělesnou hmotnost, spánek, náladu. Nízká hladina estrogenů způsobuje i návaly horka. Jak tedy nakopnout organismus, aby bylo estrogenu více? Gynekoložka Helena Máslová říká, že to lze samozřejmě pomocí hormonální léčby, kdy se předepisuje takzvaná hormonální substituční terapie, případně se předepíše hormonální antikoncepce. Otázkou ale je, zda je taková forma terapie vhodná pro všechny ženy a zda je to vůbec vhodné. Názory na to se různí, ale podle Heleny Máslové je vhodnější zkusit přírodní cestu, která je možná méně spolehlivá a komplikovanější v tom, že se musí ladit, ale zase máte jistotu, že nedáváte tělu žádné karcinogeny (například ethynilestradiol, který je obsažen v hormonální antikoncepci). Kde tedy estrogeny hledat?

5 top přírodních estrogenů

5 top přírodních estrogenů

  • Jetel luční: Super přírodní fytoestrogen, který má prokazatelně pozitivní účinky v menopauze při návalech a pocení, špatné náladě a nespavosti. Můžete si ho přes léto nasbírat a usušit a vařit si z něj čaj.
  • Šatavari: Neboli chřest hroznovitý. Indové ho přezdívají královnou bylin, protože působí pozitivně na ženský reprodukční systém a zmírňuje příznaky premenopauzy a menopauzy. Chcete-li dostat do rovnováhy estrogen, zaměřte se právě na tuhle bylinku. Maximální dávka je asi 3 gramy denně.
  • Chmel otáčivý: Máte ráda pivo? Tak směle do toho zvláště v menopauze (ovšem s mírou). Chmel obsahuje fytoestrogeny a má sedativní účinky, takže je ideální na psychické a neurotické potíže spojené s přechodem.
  • Šalvěj: I tahle rostlinka pomáhá při návalech, pocení a úzkostech. Máte chuť se pořád hádat a jste tak trochu startovací? Uvařte si šalvějový čaj. Šalvěj obsahuje spoustu látek, které se podobají ženským estrogenům. Zalijte jeden a půl gramu vroucí vodou, nechte deset minut louhovat a pak sceďte. Pijte dvakrát denně. Pozor, není vhodná k dlouhodobému užívání, kvůli thujonu, látce, která při nadměrném užívání vyvolává neklid nebo závratě.
  • Ploštičník hroznový: Krásná rostlina s bílými nebo béžovými květy, které se podobají hroznům. Je ideální pomocník při závratích, návalech, bušení srdce či nespavosti.

Bylinky jsou zázrak

Nejlepším zdrojem přírodních estrogenů jsou rostliny. Nazývají se fytoestrogeny a jejich chemické složení se hodně podobá estradiolu (nejvýznamnější ženský pohlavní hormon ze skupiny estrogenů). A většina z nich je na dosah, protože jsou přirozenou složkou mnoha běžných potravin. Vyskytují se ve spoustě druhů rostlin, jako je jetel, hrách, fazole, vojtěška, obiloviny, jablka, třešně, arašídy, petržel, brambory, česnek. Nejvíce jich je zejména v sóje. Z výsledků mnoha studií v Číně a Japonsku je patrné, že celoživotní zařazování potravin s fytoestrogeny zejména do jídelníčku žen je mnohem účinnější a zdravější řešení menopauzy než užívání výživových doplňků nebo hormonů. Navíc jsou fytoestrogeny skvělými antioxidanty s protizánětlivým účinkem. Tak proč to nejdřív nezkusit s přírodou?

Tip na snídani: Pomazánka z tofu s bylinkami

Tip na snídani: Pomazánka z tofu s bylinkami

Tuhle dobrotu mám otestovanou na sobě. Chutná opravdu skvěle. Budete potřebovat 200 g přírodního tofu (nebo uzeného), olivový olej, trošku soli a zhruba 200 g nízkotučného tvarohu. Tofu rozmačkejte vidličkou co nejvíc na kaši, přidejte k tvarohu, přidejte trošku oleje, osolte, opepřete a hlavně nezapomeňte na bylinky – já dávám třeba pažitku, petrželku, řeřichu nebo jarní cibulku.

ZDROJ: časopis Vlasta, www.psychosomatic.cz www.bylinky.info