Jakmile venku teploty klesají a dny se krátí, začnou na dveře klepat nemoci z nachlazení, v čele s virózami a chřipkou. Každý rok je to stejné. Letos navíc přibyla nová hrozba v podobě koronaviru. Pusťte se do boje a začněte prevencí.

Základy silné obranyschopnosti

Bez správně fungující imunity se nemocem z nachlazení jen tak nevyhneme. A co to vlastně je ta imunita? Je pevně zakořeněná v našich střevech. Častým stresem, špatným jídlem, nevhodným pitím a nulovou pohybovou aktivitou ji jen oslabujeme. Tedy základem pro to, abychom byli zdraví, je v první řadě správně sestavený jídelníček. Nemusíte chodit za žádným odborníkem, který vám poradí, jak na to. Základem je dostatečné množství ovoce, zeleniny, luštěnin a kvalitních obilovin. Vyhýbejte se bílému pečivu, cukru, sladkým limonádám, smaženým jídlům, polotovarům a průmyslově zpracovaným potravinám.

Jezte jen čisté potraviny, ideálně lokální. Co se pitného režimu týče, je dobré dodržovat množství tekutin 30 ml na 1 kg tělesné váhy. Volte zásadně vodu a ovocné nebo bylinné čaje. Výjimečně si můžete dopřát i čerstvou ovocnou nebo zeleninovou šťávu. Nezapomínejte na pohyb, alespoň dvacet minut se projděte venku na čerstvém vzduchu. Tím zabijete dvě mouchy jednou ranou, neboť jakýkoliv pohyb je zároveň i lékem pro nadměrně vystresované tělo.

Posilovači imunitního systému

Echinacea – možná ji budete znát i pod názvem třapatka nachová. Jde o nejsilnější rostlinný imunostimulant, tedy rostlinu, která pečuje o správně fungující obranyschopnost našeho těla. Její tajemství tkví v tom, že dokáže zmobilizovat bílé krvinky (lymfocyty). Ty jsou pak díky tomu schopny snadněji pohltit původce infekce přímo v těle a zároveň také produkovat protilátky. Echinacea působí jak preventivně, tak i ve chvíli, kdy už se nějaký problém objeví. Je vhodným doplňkem při zánětu průdušek i dutin, pomáhá při zánětu močového měchýře a je dobrým pomocníkem při zánětu mízních uzlin.

Šípky – plody růže šípkové jsou cenným zdrojem přírodního vitaminu C a dalších, pro naše tělo zajímavých látek. Velmi podobné najdeme například i v konvenčních prostředcích, které se v lékárnách prodávají na chřipku a nachlazení. Avšak s tím rozdílem, že zde za ně musíme platit. V přírodě si šípky nasbíráme pouze za cenu svého času. Ovšem pozor – aby šípky fungovaly, jak potřebujeme, je nutné čaj z nich připravovat zastudena. Hrst šípků nakrájejte keramickým nožem na malé kousky a zalijte je vlažnou vodou. Přikryjte pokličkou a nechte 24 hodin louhovat. Druhý den je zahřejte na teplotu maximálně 50 stupňů, sceďte a ihned popíjejte.

Kopřiva – obyčejný plevel, který roste doslova na každém rohu. Avšak sběr kopřivy je vhodný pouze na jaře či na začátku léta. Pokud byste ji chtěli sbírat ještě na podzim, sesbírejte jen velmi mladé výhonky. Kopřiva totiž v sobě kumuluje dusičnany – a čím později ji sbíráme, tím více jich v sobě má. V tomto čase jsou kopřivové lístky ideální pouze jako doplněk bylinkového čaje, který má sloužit pro prevenci nachlazení. Kopřiva pomůže vyčistit tělo a povzbudit imunitní systém tak, aby lépe fungoval. Kromě toho obsahuje i spoustu vitaminů (zejména skupiny B) a minerálních látek (vápník, hořčík, křemík, železo), které posílení našeho těla jen prospívají.

Rakytník – hovoří se o něm jako o vitaminové bombě. Ukrývá v sobě totiž neskutečně velké množství vitaminu C. Nechybí však ani další vitaminy, zejména pak B a taky A – jeho obsahem se dokonce zcela vyrovná mrkvi. Co se týče vitaminu E, tak toho má nejvíc ze všech rostlinných plodů. Aby však oranžové bobule fungovaly, jak mají, je třeba připravovat je – stejně jako šípky – cestou zastudena. V případě tepelného zpracování zničíme většinu cenných látek.

Přírodní ochránci

Jenže samotní posilovači imunity nám stačit nebudou v případě, že nás už rýma nebo kašel dohnaly. Budeme k nim tedy potřebovat namíchat další bylinky, které nám pomohou s akutními obtížemi. Mezi nejběžnější a nejúčinnější patří například květy lípy srdčité. Ty si poradí nejen s rýmou a kašlem, ale dokonce i s vyšší tělesnou teplotou či horečkou. Jsou dobrým pomocníkem při nachlazení i při viróze či chřipce. Velmi podobně působí květ černého bezu. Vzhledem k tomu, že obě byliny mají hodně podobné působení, je možné je podle libosti zaměňovat. V každém případě mají obě tyto léčivé rostliny dezinfekční účinek a jsou vhodné i na záněty horních cest dýchacích, v čajových směsích by tedy neměly chybět.

Byliny pro zahnání kašle

Jestliže vás začíná trápit kašel, pak je možné do směsi přimíchat i květ slézu maurského. Jde o bylinu, která obsahuje hodně slizovitých látek, které potáhnou sliznice ochrannou vrstvou. Je tedy vhodná na suchý kašel. Podobně působí i divizna velkokvětá. Libovolně tyto dvě byliny můžeme tedy zaměňovat. Ve chvíli, kdy již začneme vykašlávat, je lepší sáhnout po jiných přírodních prostředcích. I v pozdním podzimu je možné venku nasbírat jitrocel kopinatý. Seženete ho ale už nasušený v každém bylinářství nebo lékárně. Velmi dobře působí i majoránka. Nemáte-li čerstvou, bohatě postačí obyčejné koření, které se vám ukrývá v kuchyni.

Nepřehánějte to

Pro namíchání bylinného čaje platí jasné pravidlo – nic se nemá přehánět. A s přílišnou kombinací nejrůznějších bylin to platí dvojnásob. Dva tři druhy se nemusíte bát míchat. Dávejte si však pozor, abyste nikdy nesmíchali byliny s protichůdnými účinky. Tedy v případě, že do čajové směsi přidáte lipový květ, který podporuje pocení, nepřidávejte k němu šalvěj, která jej zase naopak zastavuje. I když třeba zrovna právě šalvěj patří mezi byliny, které jsou skvělé při bolestech v krku. Pokud ji tedy budete chtít použít, dejte si ji raději samotnou nebo ve směsi s nějakou neutrální bylinou.

Eliminace stresu a zklidnění

Pakliže jste přepracovaní, unavení a často vystresovaní, nebojte se zařadit ještě bylinné prostředky, které vám pomohou tyto stavy zmírnit. Mezi velmi účinné patří například mateřídouška, meduňka nebo máta. Tyto byliny můžete bez obav popíjet kdykoliv během dne. Nepomohou-li tak, jak si představujete, pak můžete přidat něco silnějšího. Sáhněte po třezalce, kozlíku nebo levanduli. Jde však již o silnější byliny, které působí tlumivě na centrální nervový systém. Nejspíš po nich budete unavení, je proto nanejvýš vhodné pít je výhradně večer a na noc.

Okořeňte svůj čaj

Budete-li chtít, můžete svůj čaj zpestřit i nějakým kořením, ideálně zahřívacím. Po koření nesahejte pouze tehdy, když máte hodně vysoký krevní tlak nebo horečku. V opačném případě se nebojte do čaje přidat kousek badyánu, kousek celé skořice nebo třeba hřebíček. Badyán tiší kašel, podporuje trávení a celkově uklidňuje organismus. Skořice má silné dezinfekční účinky, což ji řadí mezi přírodní antibiotické látky. Podporuje vykašlávání hlenů, působí proti nadýmání a průjmu a podporuje krevní oběh. A hřebíček zase urychluje léčbu horních cest dýchacích. Potlačuje různé typy zánětů včetně toho průduškového. Když následně do čaje přidáte i lžičku medu, můžete se těšit na lahodný léčivý nápoj, který s vaším nachlazením velmi rychle zatočí.

Čtyři recepty na bylinný čaj

Čtyři recepty na bylinný čaj

Bylinky proti viróze a chřipce – Smíchejte 2 lžičky jahodníkového listí, 2 lžičky květů šípkové růže, 1 lžičku měsíčku, 1 lžičku jitrocele, 1 lžičku heřmánku. Odeberte ze směsi 1 polévkovou lžíci, kterou zalijte 1/2 litrem horké vody a nechte 10–15 minut louhovat. Sceďte a popíjejte po doušcích.

Bylinný čaj proti vlhkému kašli – Smíchejte 1 lžičku květů slézu, 1 lžičku jitrocele, 1 lžičku mateřídoušky. Promíchejte a zalijte 1 litrem horké vody. Nechte 10–15 minut louhovat. Pak sceďte a doslaďte dvěma lžičkami medu. Popíjejte během celého dne.

Lipový čaj na nachlazení – 1 lžičku lipového čaje a 1 lžičku bezového čaje přelijte 1/2 litrem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Nakonec přeceďte a oslaďte květovým medem.

Jablko s majoránkou na zahřátí a proti kašli – Hrst slupek z oloupaného jablka (chemicky neošetřeného) vložte do konvičky a nechte dvě minuty povařit. Poté odstavte, přidejte 1 lžičku majoránky a nechte v konvičce zchladnout. Do šálku mezitím dejte kávovou lžičku rozinek. Přelijte lehce zchladlým jablečno-majoránkovým výluhem. Doslaďte javorovým sirupem.