Rad a tipů, jak ulevit zažívání, je nespočet. Každý tyhle časté obtíže řeší po svém, určitě ale neprohloupí ten, kdo vsadí na bylinky. Jejich síla je skutečně mocná a mnohdy zvládnou vyřešit více zdravotních problémů najednou. Po jakých sáhnout?

1. ANDĚLIKA LÉKAŘSKÁ: Mírní křeče

Všechny části této byliny mají silně aromatickou vůni a nahořklou chuť. Pro potíže s trávením se používá zejména extrakt z kořene. Ten pomáhá zmírňovat křeče tím, že uvolňuje stažené svaly trávicího traktu.

2. KMÍN KOŘENNÝ: Proti nadýmaní a zánětu

Kdo by neznal jeho účinky! Možná si ještě vzpomenete, jak jste z něj společně s fenyklem dělali pro své děti odvar na domácí léčbu plynatosti. Cenné složky v kmínu totiž stimulují trávení. Kmín má výrazné účinky proti nadýmání, dokáže také potlačit zánět trávicího traktu a má antimikrobiální účinky.

3. HEŘMÁNEK PRAVÝ: Podpoří peristaltiku

Tato všestranná léčivka by rozhodně neměla ve vaší domácnosti chybět. Dokáže pomoci se širokým spektrem zdravotních neduhů – od klasické rýmy přes trávicí potíže po různé projevy kožních onemocnění. Z pohledu zažívání má heřmánek uvolňující účinky na trávicí soustavu, podporuje přirozenou peristaltiku a uleví při břišních křečích.

4. OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ: Na bolesti při trávení

Při názvu si možná vybavíte jeho detoxikační účinky na játra. Pravdou ale je, že jeho síla sahá ještě dále. Doporučuje se jej užívat například i při žlučníkových potížích, při onemocněních dvanácterníku nebo při vnějším použití na podporu regenerace cév. Jeho plody zmírňují křeče a usnadňují trávení.

5. MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ: Zklidní žaludek

U mnohých je ceněna především díky své chuti. Její místo tak není pouze v lékárničce, ale i v kuchyni. Meduňkový čaj pomůže se spaním, tato bylina totiž pozitivně působí na lidskou psychiku. Meduňkový sirup je zase skvělý základ pro osvěžující limonádu. Dejte si ji třeba po jídle, protože její listy mají zklidňující účinek na žaludek a křeče ve střevech, snižuje tak nadýmání, a navíc nastartuje trávení.

6. VLAŠTOVIČNÍK VĚTŠÍ: Proti křečím a zánětu

Lék na bradavice, taky si to z dětství ještě pamatujete? Tato žlutě kvetoucí bylina sice nevoní, ale její síla je ohromná. Dobře působí na hladké svalstvo, zvyšuje krevní tlak, rozšiřuje cévy zásobující srdeční svaly a umí uvolnit i křeče průdušek a střev – podporuje přirozené pohyby v trávicím traktu. Působí i protizánětlivě.

7. LÉKOŘICE LYSÁ: Pro dobré zažívání

Jestli lze vyléčit lásku lékořicí, na to studie neexistují. Ovšem zdravotních neduhů, nad kterými dokáže efektivně vyzrát, je hned několik. O lékořici je obecně známo, že má dobrý účinek na správné fungování zažívacího traktu, zmírňuje totiž křeče v žaludku a střevech, a tak pomáhá ulevit od bolesti. Kromě toho dobře působí na dýchací cesty, má blahodárný vliv na duševní rovnováhu i imunitní systém.

8. MÁTA PEPRNÁ: Posiluje obranyschopnost organismu

Stejně jako meduňka, i tato bylina má svoje místo také v kuchyni. Kromě čaje nebo sirupů se používá například i na výrobu bonbonů, má totiž příznivé účinky při dýchacích potížích. Také posiluje přirozenou obranyschopnost, pomáhá při nadýmání a podporuje činnost trávicí soustavy.

9. IBERKA HOŘKÁ: Pro lepší činnost trávicí soustavy

Původem pochází z oblasti Pyrenejí. Není ceněná jen pro svoje blahodárné zdravotní účinky, ale i co se týče okrasy. Kvete totiž drobnými bílými květy od jara do léta. Obsahuje velké množství flavonoidů a glukosinolátů, extrakt z této byliny pomáhá podporovat přirozené pohyby trávicí soustavy.


ZDROJ: časopis Překvapení, https://organicindiausa.com/blog/herbs-for-digestion/ https://muih.edu/what-is-so-amazing-about-using-herbs-to-promote-gut-health/

Související články