Jedna dobrá ráda úvodem. Zapomeňte na čajové směsi ne vždy úplně jasného složení, které slibují, že spalují tuky nebo že díky nim půjde hubnutí samo, aniž se budete muset omezovat v jídle. Je to nesmysl. Efekt je často založený na tom, že čaje jsou silně močopudné a za ztrátou kila či dvou po několikadenní kúře je úbytek tělesných tekutin. Nesmyslem jsou i čaje, které slibují hubnutí díky tomu, že vaše tělo detoxikují a nastartují tak ty správné tělesné procesy.

Jak upozorňuje internista Petr Sucharda, tělo žádnou detoxikaci nepotřebuje, dokáže se zplodin, které vznikají třeba při trávení, velice efektivně zbavovat samo. Podle něj neexistuje nic jako třeba překyselení organismu, tělo své pH hlídá samo. A kdyby to neumělo, jde o velmi vážný zdravotní problém, na který by čaj ani dieta skutečně nestačily.

Takže tudy zkrátka ne. Přesto neuděláte chybu, když si při hubnutí čaje na pomoc vezmete, ale úplně jiné, od kterých navíc nebudete čekat zázraky.

1. Zelený čaj

Zelený čaj nám skutečně může prospět, což opakovaně potvrdily i odborné studie. A to i pokud jde o snahu snížit tělesnou hmotnost.

Zdá se, že pokud se člověk zaměří na zdravou stravu a dostatek pohybu a přidá k tomu ještě zelený čaj, půjde mu to celé lépe. Zřejmě díky tomu, že zelený čaj obsahuje látky zvané katechiny, přirozeně se vyskytující antioxidanty, které mohou zrychlit metabolismus a mírně zvýšit spalování tuků. Musíte se však snažit v prvé řadě sami, přidat k nezdravému životnímu stylu pití zeleného čaje nebude mít žádný efekt.

Vyzkoušet můžete i matcha, vysoce koncentrovaný druh práškového zeleného čaje, který obsahuje stejné prospěšné složky jako běžný zelený čaj.

2. Čaj puerh

Čaj puerh, známý také jako pu-erh, je druh čínského černého čaje, který prošel fermentací. Má hutnou chuť, která připomíná jídlo, jeho zemitá vůně se může během skladování ještě zintenzivnit.

Některé studie na zvířatech ukázaly, že puerh může snížit hladinu cukru a tuků zvaných triglyceridy v krvi. Další studie na zvířatech a lidech ukázaly, že puerh čaj může pomoci k hubnutí – v rámci jednoho výzkumu dostalo sedmdesát mužů buď tobolku extraktu z čaje puerh, nebo placebo. Po třech měsících shodili ti, kteří užívali tobolku čaje puerh, přibližně o kilo více než skupina s placebem. Samozřejmě, nejsou to desítky kil, které slibují reklamy na takzvané hubnoucí čaje, ale když jde o boj s nadváhou, každé kilo dolů se počítá.

3. Černý čaj

Klasika, kterou v Čechách pijeme ze všech čajů asi nejčastěji. Je to vlastně čaj, který za sebou má delší oxidaci než jiné druhy, třeba zelené či bílé. Oxidace je chemická reakce, ke které dochází, když jsou čajové lístky vystaveny vzduchu, takže zhnědnou.

Existuje mnoho různých druhů a směsí černého čaje, včetně populárních odrůd, jako je Earl Grey nebo English Breakfast.

Jedna studie provedená na 111 lidech zjistila, že pití tří šálků černého čaje každý den po dobu tří měsíců významně zvýšilo úbytek hmotnosti a snížilo obvod pasu ve srovnání s pitím kontrolního nápoje s kofeinem. Někteří vědci to přičítají vysokému obsahu flavonů, rostlinnému pigmentu s antioxidačními vlastnostmi.

4. Oolong čaj

Oolong je tradiční čínský čaj, který prošel částečnou oxidací, a co se barvy týče, lze ho zařadit někam mezi zelený a černý. Má ovocnou vůni a jedinečnou chuť.

Několik studií ukázalo, že čaj oolong by mohl napomoci shazování přebytečných kil, protože podporuje spalování tuků a zrychluje metabolismus. Jedna menší studie ukázala, že když lidé pili na žízeň oolong místo vody, spálili denně až o 500 kilojoulů více, pokud se zároveň dost hýbali.

5. Bílý čaj

Bílý čaj vyniká mezi ostatními druhy, protože se sklízí v době, kdy jsou čajové lístky ještě mladé. Výsledkem je výrazná chuť, zásadně odlišná od ostatních druhů čaje. Chutná jemně a mírně sladce.

Přínosy bílého čaje jsou spolehlivě doloženy a některé studie mu přičítají například ochranu před zhoubným bujením, prospívá také zdraví ústní dutiny. Naopak se zatím neukázalo, že by pomáhal s hubnutím, ale jelikož obsahuje katechiny stejně jako zelený čaj, nelze to vyloučit. Jen jsou potřeba v tomto směru další studie. Ty provedené ukazují, že může pomáhat se spalováním tuků. Šlo však zatím jen o laboratorní výzkum, nikoli o testování na lidech.

6. Bylinné a rostlinné čaje

Liší se od výše uvedených čajů tím, že nejsou vyrobeny z lístků čajovníku. Mezi oblíbené druhy patří rooibos, zázvorový, mátový, šípkový a ibiškový.

I když se složení bylinných čajů mohou značně lišit, některé studie zjistily, že bylinné čaje rovněž mohou pomoci při redukci hmotnosti a ztrátě tuku. V rámci jednoho výzkumu dali vědci obézním potkanům bylinkový čaj a zjistili, že snižuje tělesnou hmotnost a pomáhá normalizovat hladinu hormonů v těle, což rovněž může hrát velkou roli při udržování optimální tělesné hmotnosti. Zvláště dobře si v tomto ohledu vedl rooibos.