"Nedokážu nic, co se vztahu týká, hrát. Na mně Roman vždycky všechno pozná. Nedokážu lhát, i kdybych se snažila. Stačí jen, abych ráno jinak míchala vajíčka na pánvi. On je empatická duše, všechno s naprostou přesností rozklíčuje. I moje myšlenkové pochody. Je jeden z mála mužů, který tuhle schopnost má, a já si toho vážím. My si i bez slov můžeme říct, teď ne, teď není správný čas, abys na mě mluvil, protože jsem špatně vstala. Náš vztah je velmi emotivní, někdy italský, ale vřelý a plný pochopení," říká.

V pěstování jablek jsme jedničky a tak jsme se podívali na místo, kde pěstují jedny z nejlepších. Jabloně tam uvidíte všude, kam oko spočine. Jen sem tam kdoule, hruška nebo švestka. Hostětín patří sice na Uherskohradišťsko, kousek je to ale do Vlárského průsmyku nebo do Slavičína, na dohled leží sice ještě Bílé Karpaty, ale když je jasno, v dálce směrem k severu se tyčí Beskydy. Podzim žloutne na stráních nad Hostětínem a v sadu jedné z nejekologičtějších vesnic v republice dozrávají staré odrůdy. Zavedeme nás v reportáži na místo, kde jsou jablka v pravém smyslu národní ovoce!


Úspěšný režisér Petr Václav natočil film o skladateli Josefu Myslivečkovi, který byl slavný v 18. století v Itálii. Hlavní roli v něm ztvárnil Vojtěch Dyk. "V Itálii znají Myslivečka hudebníci a lidé, kteří se zajímají o operu, o hudbu 18. století. Širší publikum vůbec. Il Boemo se přezdívá panu Zemanovi, českému fotbalistovi a trenérovi, který je italským občanem."

Teplé ponožky jsou prima, ale veškeré pečování o nohy samozřejmě nezvládnou. Chodidla hýčkejte trochu jinak než v létě.

Možná je Evžen Boček nejznámější kastelán v Česku, určitě je ale ten nejvtipnější. Však má i Cenu Miloslava Švandrlíka za první díl knižní série Poslední aristokratka. Ta se právě uzavírá šestým dílem s názvem Aristokratka pod palbou lásky. Vyzpovídali jsme spisovatele a kastelána Evžena i jeho paní Mirku, jaký je život na zámku a jak jim aristorkatka změnila život.

Kult krásy na sociálních sítích ovlivňuje i ty nejmenší. I děti už si upravují své fotky. K čemu to povede?


Co vařit ve všední den, když máte chuť na maso? Zkuste naše rychlovky. Krůta s bylinkovou omáčkou, vepřové nudličky, kotleta s jablky či dušenou zeleninou, sekaný krůtí řízek, restovaná játra a dokonalé trhané vepřové... Skvělé večeře, které všechny přilákají k rodinnému stolu.

Pro předplatné časopisu Vlasta, rozklikněte a načtěte QR kód.