"Lidi a muzika vás totiž dostanou ze všech věcí, které vás bolí. Když za vámi přijdou a vyprávějí vám, jak jste jim pomohla, že měli černé myšlenky, ale teď je jim díky vám dobře, je to i pro vás něco jako živá voda. Oni to možná ani netuší, ale je to oboustranná pomoc. Navzájem si vracíme do života lehkost a radost," vypráví v rozhovoru jubilantka, která, jak sama říká, "jede dál a na plný plyn".

Od sametové revoluce uplynulo třiatřicet let. Na základních školách se o ní učí generace, které se „narodily s chytrými telefony v rukách“, otázky na 17. listopad si budou v červnu tahat maturanti narození v roce 2005. „Je to pro ně prehistorie, ale zajímá je to,“ shodují se učitelé dějepisu.


Spisovatelka a dramatička Diana Balyko přijela do České republiky z Kyjeva, když ruská vojska napadla Ukrajinu. Ona, její manžel a dvě děti ale pocházejí z Běloruska. Z Minsku emigrovali před rokem a půl, protože otevřeně vystupovali proti Lukašenkovu režimu. „Skutečný mír nenastane, až Ukrajinci vyženou ze své země ruská vojska, ale až padne zločinný režim ve dvou dalších zemích, v Rusku a v mé vlasti,“ říká nejhranější běloruská dramatička.

Když v červnu 1969 přiletěla do Prahy americká jazzová zpěvačka Ella Fitzgerald na své dva koncerty v Lucerně, dostala Eva Olmerová od jejího týmu nabídku. Měla s Ellou zpívat na jejím turné. Pragokoncert to však nedovolil.


Podzim je typický padáním listů a většinu hlav teď postihne padání vlasů. Začne nenápadně, vlasová pokožka svědí, udělají se suché šupinky. Prozkoumejte aktuální stav vlasů a naordinujte jim hýčkání v místě, kde bude mít viditelný výsledek.

Plněné cannelloni či tortellini, dlouhé bucatini nebo fettucinne, fusilli, conchiglie či orzo... Těstoviny jsou surovina, kterou si můžete vyrobit doma a výrazně tím ušetřit náklady. Hotové zase ušetří čas.

Pro předplatné časopisu Vlasta, rozklikněte a načtěte QR kód.