Když Lucie před třemi lety čekala první dítě, potěšila tím budoucí babičky z obou stran. Pro obě to bylo první vnouče a obě se ho nemohly dočkat. Bohužel to spustilo úplnou soutěž v tom, kdo toho miminku, které ještě ani nebylo na světě, pořídí víc.

„Byla jsem teprve v půlce těhotenství a už jsem měla doma několik sad oblečení v univerzálních barvách, zavinovačky, které se mi nelíbily, nevkusné dekorace do dětského pokojíčku, příšerně drahý kolotoč nad postýlku, a dokonce i vibrační lehátko, které jsem nikdy vůbec kupovat nechtěla,“ popsala Lucie, která by s manželem bývala ze všeho nejvíc ocenila, kdyby se babičky dohodly a společně jim přispěly na pořádný kočárek.

Nemusela jsem kupovat skoro nic

Jenže to neprošlo, babičky nechtěly dávat peníze, ale něco, co bude prostě a jednoduše od nich. To se určitě dá pochopit a má smysl tady najít s mladými rodiči nějakou shodu. Jak to vidí psycholožka? „Chcete‑li, nabídněte svou pomoc. Ale s jejím realizováním vyčkejte až na pokyn svých dětí, snach či zeťů. Podle nastávajících rodičů se vyplatí nabízet spíše podporu a sdílení namísto diktování, co a jak mají mladí zařídit, jak dítě pojmenovat, co mu koupit, kde rodit a tak podobně. Zajímejte se, ale nepřehánějte to s pomocí,“ doporučuje Markéta Jarolímková z webu Psychologie.cz.

Když se Lucie coby matka trochu rozkoukala, zjistila navíc, že naprostou většinu výbavičky dokáže sehnat za pár korun z druhé ruky nebo se prostě dá zadarmo podědit po dětech kamarádek včetně hrazdiček na hraní, jídelních židliček a podobně. Je vážně zbytečné za takové věci utrácet tisíce. Na druhou stranu, třeba pořádná rostoucí jídelní židlička může posloužit postupně více dětem a taková investice se vyplatí – mladá rodina možná uvítá, když jim na něco takového přispějete, ale rozhodně to s nimi proberte předem a nechte výběr na nich, i když byste si ho jinak moc ráda užila.

Místo edukativního chrastítka raději oběd

Miminko už je na světě? Ani tehdy nebuďte moc hrr. Nabídněte se, ale nevnucujte se, ani si nevynucujte, že musíte vnouče vidět, sotva se narodí. Někteří novopečení rodiče si chtějí užít miminko a sžívání se s ním bez zbytečných návštěv, to určitě stojí za to respektovat a nebrat si to osobně. Psychologové dokonce tento postup doporučují pro posilování vzájemných vazeb v nové rodině.

Až dojde na návštěvu, nemusíte se hned vytasit s edukativním chrastítkem za několik set – miminko si s ním stejně ještě celé týdny až měsíce nedokáže hrát. Buďte místo toho chápavá a praktická. Co takhle nabídnout mladé rodině, že jim přinesete hotové jídlo, aby se nemuseli zabývat vařením? Klidně na den dva, jen se s nimi předem dohodněte, co by si rádi dali, vážně to nemusí být překvapení za každou cenu. A až dorazíte, rovnou ohlaste, že se zdržíte maximálně půlhodinu.