Jak vzniká?

Čas od času má mnoho žen pocit, že se s celulitidou nedá dělat vůbec nic. Že se jí nedá účinně bránit. Jak vlastně vzniká? „Částečně za jejím vznikem stojí dědičné předpoklady. Ale mnohem větším problémem jsou špatná strava, nedostatečný pitný režim, kouření, alkohol, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. To vše má vliv na hromadění toxinů v organismu, které se pak projeví na těle v podobě takzvané pomerančové kůže,“ popisuje fitness trenérka Marcela Blechtová.

Zdroj: Youtube

Vliv podle ní mají také hormonální změny, ať už přirozené nebo například způsobené hormonální antikoncepcí, ale také nadváha a věk, protože kůže časem přirozeně ochabuje. Pozor si dejte také na výkyvy váhy, ale i stravování, jež patří k nejčastějším příčinám vzniku celulitidy. Váš zdravý životní styl by měl být konstantní a dlouhodobý.

Pohyb je zásadní

Boj s celulitidou by neměl začínat pouhým používáním krému, protože, jak upozorňuje Marcela Blechtová, žádný krém sám o sobě nefunguje. Přesto je však dobré vědět, že zpevňující krém, ideálně s obsahem kofeinu, může být účinným doplňkem, ale soustředit se je třeba spíše na změnu životního stylu. „Začněte se hýbat, dbejte na stravu a pitný režim. Zařaďte do svého života co nejvíce přirozeného pohybu. Každý krok se počítá, hlavně pokud máte sedavé zaměstnání. Protahujte se, choďte více pěšky, vyměňte výtah za chůzi po schodech. Uvidíte, jaký i tohle bude mít vliv na vaši postavu,“ radí trenérka, jak pohyb začlenit do běžného života. Ideální ale je zařadit i trochu intenzivnější pohyb, a to několikrát týdně. „Choďte plavat, zařaďte strečink či jógu. Lehký běh v přírodě či jízda na kole jsou také ideálním pohybem, který zvládne každý. Aerobní aktivity můžete střídat se silovým tréninkem v posilovně na zpevnění postavy, perfektně funkční jsou dřepy i výpady, které navíc můžete provozovat kdykoli a kdekoli. Zařadit lze i nějaký intervalový nebo kruhový trénink,“ nabízí trenérka spoustu různých alternativ s tím, že ideální je pohyb střídat a naplánovat si nějakou aktivitu na každý den.

Jak upravit stravu

V první řadě začněte pít dostatečné množství čisté vody či neslazených čajů. „Postavě škodí cukr, tomu se snažte co nejvíce vyhnout. Ke každému jídlu zařaďte mističku zeleniny nebo zeleninového salátu. Jídla jezte lehká, omezte smažené pokrmy a omáčky. Ideální je jíst tři až pět menších jídel denně – samozřejmě podle toho, co vašemu tělu nejvíce vyhovuje. Zásadní je neuzobávat nic dalšího mezi jednotlivými jídly,“ doporučuje trenérka. „Vše je nicméně individuální. Proto doporučuji poradit se s odborníkem, který vám režim přizpůsobí a stanoví, kolik času a jaký trénink zvládnete dle vaší kondice a vašeho zdraví. Upraví i vaši stravu, a to vše i s ohledem na to, jaký stupeň celulitidy máte,“ dodává.

Tip trenérky:

Tip trenérky:

„Nevíte, kde najít ve svém programu čas na pohyb a sport? Stačí si přivstat o 10 nebo 20 minut dřív, díky čemuž si najdete chvíli na cvičení úplně každý den. I tak zdánlivě krátký čas může pomoct. O víkendu pak zařaďte i delší aktivitu, kterou máte ráda – ať už to budou výlet na kole nebo třeba inline brusle s kamarádkou.“

Co tvrdí dermatolog hvězd Dr. Howard Murad?

„Celulitida je zdravotním problémem kůže. Tuk je v tom nevinně.“ Tuto větu vyslovil v roce 2014 dermatolog Dr. Howard Murad, který pomáhal zbavit se této „kletby“ mnohým tvářím showbusinessu. Ve své knize uvádí: „Celulitida je zhoršený stav kůže, která je v takovém stavu, že se do její střední části – škáry neboli dermis – dokážou vtlačit tukové buňky. Toto vtlačení pak lze vidět přes horní vrstvu pokožky. Dobrou zprávou je, že tento stav lze léčit, a to stravou – přidáním klíčových živin pro hydrataci pokožky a posílení buněk a přiměřeným pohybem.“ Vysvětlení Dr. Murada by objasňovalo záhadu, jak je možné, že celulitidou trpí i štíhlé ženy…

ZDROJ: časopis Překvapení, https://www.weightlossresources.co.uk/diet/reviews/the-cellulite-solution.htm

Související články