Vaše láska (a moje taky) k černé o vás říká věci, které si možná ani neuvědomujete. Černá je nejen oblíbená barva, kterou nemůžete nic zkazit, ať už jdete na obchodní schůzku, nebo na večeři. Černá je univerzální barva, která vyhovuje různým náladám a situacím. S černou je spojená určitá aura důvěry a taky tajemnosti. Protože černá nevyhledává žádnou pozornost, vypadáte při nošení velmi profesionálně a elegantně. Lidé, kteří většinu času nosí černou, ji nosí proto, že se jim líbí, nikoli aby na někoho zapůsobili. Taky to znamená, že potřebují svoje soukromí a nevadí jim samota.

Hodně lidí nosí černé oblečení, aby vypadali štíhlejší. Ale to není ten jediný důvod. Mnoho lidí preferuje černou, protože jim to pomáhá vyjádřit svou osobnost a psychologickou identitu směrem k vnějšímu světu. Co o vás tedy říká černé oblečení?

Podle nedávného průzkumu britského online dodavatele Buytshirtsonline byla černá barva hodnocena jako nejpreferovanější a zákazníci ji spojují s různými pozitivy. Studie zkoumala více než tisíc osob a zjistila, že většina respondentů si černou obléká na pracovní pohovory, obchodní jednání, rande a další důležité schůzky. Více než 56 procent respondentů ji vnímá jako barvu důvěry. Pokud jde o pohlaví, černou preferují více muži (64 procent) než ženy (48 procent). Zpráva dále uvádí, že černou barvu respondenti vyhodnotili také jako barvu důvěryhodnosti, inteligence a přitažlivosti. Jen výjimečně figurovala tahle barva ve „špatných“ vlastnostech, například ve spojení s arogancí.

I když někteří lidé vnímají černou barvu jako odstín temnoty a smrti, většina ji považuje především za barvu síly. Lidé, kteří nosí černou, vypadají podle průzkumu spolehlivě a seriózně. Pokud tedy chcete vytvořit dobrý dojem, ať už na první schůzce, nebo na pohovoru, pak je černá nejbezpečnější sázka. Pomůže přesunout pozornost od vašeho vzhledu k vaší osobnosti. Když nosíte černé oblečení, lidé vás podle průzkumu vnímají jako citlivou, cílevědomou, ambiciózní a úspěšnou osobu. Předpokládá se také, že lidé, kteří ji nosí často, bývají velmi emotivní, ale dokážou své pocity dobře skrýt.