„V domácích bylinkových zahrádkách se nejčastěji objevují bazalka, pažitka, petrželka, oregano, tymián, koriandr, majoránka, máta či meduňka,“ říká Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach, a dodává „možností je samozřejmě mnohem víc, čerstvé bylinky jsou bohatým zdrojem vitamínů a jejich využití se najde nejenom v kuchyni. Před výběrem je ale důležité zjistit, co které rostlině při jejím pěstování vyhovuje.“ Při výsevu každé bylinky je třeba myslet na místo, kde bude pěstována, ideálně s dostatkem světla.

Domácí zahrádka

Bylinky pěstované doma mají větší nároky než ty pěstované na záhonu, vyžadují sice častější zálivku, ale zároveň není dobré je příliš přelívat. „Musíte sami vysledovat, kolik vody bylinky potřebují, aby nestály ve vodě, ale ani nebyly suché. Je dobré se řídit pravidlem často, ale méně,“ upřesňuje Daniel Brychta. „Vespod nádoby můžete vytvořit vrstvu z hrubšího písku nebo štěrku. To zajistí dostatek vzduchu pro kořeny a zabrání trvalému podmáčení,“ doplňuje Brychta. Stejně jako všechny rostliny, i bylinky potřebují výživu. Na jejich pěstování se hodí vhodný a kvalitní substrát s přídavkem rašeliny. Zemina pro doma pěstované bylinky by měla být dobře propustná a bohatší na živiny než při pěstování na záhonech. „Bylinky pravidelně sklízejte, nejlépe těsně před jejich použitím. Odstřihávejte vždy celé výhonky, nikoliv samotné listy. Rostliny tak zůstanou déle hezké,“ doporučuje Daniel Brychta z Hornbachu.

Bylinky bez zahrádky dnes už zvládne vypěstovat opravdu každý. „Při pěstování bylinek doma se zamyslete zejména nad volbou vhodného umístění a nad typem a velikostí pěstební nádoby,“ vysvětluje Daniel Brychta a dodává „se samozavlažovacími květináči a truhlíky si nemusíte lámat hlavu ani se zaléváním, rostliny tak o sebe pečují samy.“ Samozavlažovací systém zaručí, že si každá z rostlin vezme právě tolik vláhy, kolik potřebuje. Stačí je jednoduše zasadit i s pěstebním květináčem, ve kterém jste je zakoupili, a plnicí šachtu dolít vodou a tekutým hnojivem.

Balkonová zahrádka

Pro malý prostor, jako je balkon, je ideální tzv. vertikální pěstování. „Vyberte si zeď natočenou ke slunci a na ni upevněte květináče směrem do výšky. Využijte závěsné systémy nebo si záhon vyrobte z europalet. Jsou levné, lehké a dostupné. Stačí je jen obrousit a nalakovat, případně si rovnou kupte hotovou paletu Buildify, kterou nabízíme v několika barvách – např. přírodní, bílé, hnědé nebo šedé,“ radí David Benda, odborník na zahradu v projektových marketech Hornbach.

Díky dostatku slunečního svitu jsou vhodným místem pro vaši malou zahrádku jižní balkóny. Mějte však na paměti, že tmavé květináče přitahují sluneční paprsky, nádoba se tak zahřívá rychleji, což může rostlině uškodit. Vhodnější jsou nádoby světlé barvy nebo hliněné. Pokud se váš balkón nachází na severní straně, měli byste si vybrat porosty, které potřebují málo slunce, jako např. zelí nebo hrách. Při zařizování balkónové zahrádky také nepodceňte správnou velikost květináče a sazenic vhodných pro tento druh pěstování. „Je to stejné jako u bot, v případě pochybností je lepší zvolit o jedno číslo větší než menší. U pěstebních nádob rozhodně nezapomeňte na otvory pro odvod vody. Dbejte na to, aby kořeny rostliny měly vody vždy dostatek. Dobře mohou posloužit i samozavlažovací květináče či truhlíky,“ říká David Benda.