Říká se, že bezpečné množství alkoholu je nula. Řadou studií je však prokázáno, že lidé, kteří pijí malé množství alkoholu, mají méně infarktů a kardiovaskulárních chorob. Důkazem mohou být Francouzi, kteří jsou velkými milovníky vína, a přesto se u nich onemocnění srdce a cév objevují jen zřídka. Před škodlivými účinky nasycených tuků a cholesterolu podle vědců chrání právě červené víno. Jiné odborné práce pak dokonce tvrdí, že konzumace červeného vína zpomaluje neurodegenerativní onemocnění. Jinými slovy: při mírném pití ve stáří se pomaleji blbne. Jestliže si proto rádi dáváte dvoudecku k večeři či k filmu, výčitky svědomí nejsou namístě. Červené víno má totiž celou řadu zdravotních benefitů. Nevěříte?

  1. Kromě výskytu srdečních a cévních chorob snižují antioxidanty v červeném víně i výskyt diabetu.
  2. Střídmá konzumace červeného vína může snížit riziko některých druhů rakoviny, například tlustého střeva, vaječníků či prostaty.
  3. Jedna až dvě skleničky vína denně pomůže snížit riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby.
  4. Pravidelná konzumace červeného vína v malých dávkách snižuje výskyt deprese.

Jaká je tedy doporučená denní dávka červeného vína?

Jaká je tedy doporučená denní dávka červeného vína?

Pro ženy je to 1–1,5 skleničky a pro muže 1–2 skleničky. Pít bychom ho však rozhodně neměli každý den. Odborníci doporučují každý týden alespoň 1–2 dny alkohol nepít.

Přestože stará vyzrálá vína často lépe chutnají, pro naše zdraví jsou jednoznačně přínosnější mladá. Obsahují totiž mnohem více tříslovin než ta stará. A pokud z vína raději vaříte, než ho popíjíte, přinášíme tip na zdravou přílohu plnou vitamínů.

Červené zelí dušené s červeným vínem

Suroviny:

  • 1/2 kg červeného zelí
  • 1 dl červeného vína
  • 60 g oleje
  • cukr a ocet podle potřeby
  • 2 g kmínu
  • sůl

Postup:

Očištěné zelí nakrájíme na nudličky nebo nakrouháme, osolíme, zastříkneme olejem, vodou a vínem a spolu s kmínem uvaříme doměkka. Zelí ničím nezahušťujeme, jen prudce na vysokém plameni odpaříme tekutinu. Hotové zelí podle chuti osladíme, okyselíme a případně ještě dosolíme. Podáváme například k bramborákům.

Zelí je na první pohled obyčejné, levné a ničím zajímavé. Ale pozor! Ve skutečnosti se jedná o jeden z nejzdravějších druhů sezónní zeleniny, kterou bychom měli konzumovat alespoň jedenkrát týdně. Je totiž bohaté nejen na vitamín C, který je nezbytný pro imunitu a zdraví kůže, cév a kostí, navíc pomáhá i proti únavě. Vitamíny skupiny B pak blahodárně působí v boji s rakovinou či zmírňují dopady chemoterapie, zatímco vitamín K napomáhá správnému srážení krve. Zelí je také velmi cenným zdrojem vlákniny a mikroorganismů, které prospívají v trávicím traktu a chrání střeva.

Využití v léčitelství

Už naše babičky věděly, že je zelí výborným pomocníkem v domácím léčitelství. Hnisavé rány, ekzémy, vyrážky, akné, na to všechno mohou pomoci obklady z naklepaných zelných listů. Pro účinnou úlevu od revmatických kloubů a bolavých svalů pak listy staří bylináři ještě krátce osmažili na oleji.

Vyzkoušejte i další zelné recepty!

Zelí vařené na způsob chřestu

Suroviny:

  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 200 g másla
  • 150–200 g strouhanky
  • sůl

Postup:

Zelí očistíme, nakrájíme na větší díly a uvaříme doměkka v osolené vodě. Na 50 g másla osmažíme dozlatova strouhanku. Zbylé máslo rozehřejeme. Hotové zelí slijeme, necháme okapat, upravíme na talíře, posypeme osmaženou strouhankou a přelijeme rozehřátým máslem.

Náš tip: Šetříte-li ve svém jídelníčku tukem, opražte strouhanku nasucho, nejlépe na teflonové pánvi.

Náš tip: Šetříte-li ve svém jídelníčku tukem, opražte strouhanku nasucho, nejlépe na teflonové pánvi.

Zdroj: časopis Vlasta vinomapa.cz