Že je to v Česku s angličtinou na štíru, dokazují i někteří naši politici či profesionální sportovci, jejichž znalost cizího jazyka je často úsměvná. Důkazem je například dálkový lyžař Stanislav Řezáč, jehož rozhovor s médii ve třech jazycích najednou po výhře na norském Birkebeinerrennetu v roce 2011 vešel do dějin.

Zdroj: Youtube

A se znalostí angličtiny to jde dle všeho z kopce mezi Čechy i nadále. Vzdělávací instituce Education First totiž letos pojedenácté zveřejnila výsledky celosvětového srovnávacího testu anglického jazyka, kterého se zúčastnilo 2,2 milionu lidí ze 112 zemí, kde angličtina není rodným jazykem. Absolutním vítězem se stalo Nizozemí, Česká republika se propadla z 19. na 27. místo. Oproti loňsku ji přeskočili například Slováci, Bulhaři a Řekové. Hůře než my dopadly z evropských zemí už jen Francie, Itálie, Španělsko a Ukrajina. Částečnou útěchou ovšem může být to, že i s letošním bodovým skóre patří ČR mezi země s „vysokou“ úrovní angličtiny (byť jen o pár bodů) na rozdíl od Španělska, Itálie a Ukrajiny, jejichž hodnocení stačí jen na „průměrnou“ úroveň jazyka. S tímto zařazením by tak Češi neměli mít problém připravit v angličtině pracovní prezentaci, podívat se v originálu na televizní show či si přečíst noviny.

Nejlepších výsledků testu v Česku dosáhli mladí lidé ve věku 21–25 let, přičemž do 40 let je získané skóre velmi vyrovnané. Od čtyřiceti výš je pak úroveň anglického jazyka u Čechů nižší. Mezinárodní výsledky ovšem ukazují, že starší dospělí se naopak ze všech věkových skupin nejvýrazněji zlepšují. „Tento trend jde proti zažité představě, že jazyky se snadno učí jen mladí lidé a že od určitého věku je pokrok nemožný. Pokud mají dospělí lidé dostatečnou motivaci (sociální nebo ekonomickou) a pravidelně zažívají praktické situace, kde jsou s jazykem konfrontováni, mohou své jazykové znalosti a dovednosti významně zlepšit v jakémkoliv věku,“ popisuje Veronika Valčíková z Education First.

Tip pro vás!

Tip pro vás!

Pokud vás zajímá, kde se na zmíněném žebříčku nacházíte vy osobně, můžete si standardizovaný test angličtiny vyzkoušet zdarma na efset.org.

Dnešní doba angličtinu zkrátka vyžaduje. Bez její znalosti na různé úrovni se neobejdete při cestách do zahraničí ani u hledání zaměstnání. Obecně přitom platí, že čím lepší práce, tím vyšší požadavek na kvalitu angličtiny uchazeče. Pochopitelně osvědčený kurz s kvalitním lektorem je pro výuku jazyka zásadní, ovšem jenom škola nestačí. Pro ještě lepší výsledky se vyplatí integrovat angličtinu do každodenní rutiny. „V pojetí tradičního českého vzdělávacího systému ani není možné, aby ze škol vycházeli již hotoví mluvčí angličtiny. Výuka nabízí určité vodítko, jak k jazyku přistupovat komplexně. Pro osvojení si angličtiny na nejvyšších jazykových úrovních je nutná součinnost ze strany žáka či studenta, a to zařazením angličtiny do každodenního života. Nemluvíme o cvičení gramatických úloh, ale o běžných činnostech, které přirozeně rozvíjí znalost jazyka a výrazně pomáhají k jeho zdokonalení,“ říká předseda správní rady gymnázia a základní školy PORG Martin Roman, který se dlouhodobě zabývá zkvalitňováním vzdělávání na českých školách.

6 tipů, jak se rychleji naučit anglicky

1. Sledujte oblíbené pořady a seriály v angličtině s anglickými titulky

Filmy a seriály v originálním znění? Výborná a zábavná metoda, která vám dá víc než kdejaký kurz. Seriály vás totiž naučí hovorové výrazy, slang i přízvuk.

2. Čtěte v angličtině, ideálně nahlas

Knihy, denní tisk, internetové články, etikety… cokoli vás napadne. Slovíčka, která neznáte, si poznačte. Tím, že si je napíšete, si je lépe uložíte do paměti.

3. Nastavte si počítač a mobilní aplikace do anglického jazyka

Tato metoda je možná pro nováčka drsná, nicméně velice přínosná. Uvidíte, že vás neuvěřitelně posune.

4. Učte se pomocí rozhovorů svých oblíbených zahraničních herců a zpěváků

Najděte si na internetu rozhovor, který vás zajímá, a pouštějte si ho stále dokola. S každým dalším poslechem zachytíte novou frázi či slovíčko, které si zapište, abyste si ho zapamatovali pro příště.

5. Poslouchejte rádio či podcasty s rodilými mluvčími

Zajímá vás, co se právě děje ve světě? Máte rádi cestování? Politiku? Blogging? Nebo snad vaření? Na internetu najdete širokou škálu tematických podcastů – zvukových záznamů a videozáznamů – či zahraničních rádií, která nabízejí nepřeberné množství témat. Přihlaste se k odběru těch, co vás budou bavit, a poslouchejte je při cestě do školy, práce nebo při řízení. Porozumět přízvuku rodilého mluvčího se vám nejdříve může zdát těžší, ale brzy naposloucháte perfektní výslovnost angličtiny, přízvuk a získáte přirozený cit pro jazyk v různých kontextech.

6. Mluvte s opravdovými lidmi

Jste ve fázi, kdy rozumíte, ale bojíte se mluvit? Najděte si rodilého mluvčího a konverzace trénujte! Za případné gramatické chyby vám nikdo hlavu neutrhne.

Zdroj: ef-czech.cz