Polévka je grunt

Polévky byly v dávných dobách spíše lidovým nebo obyčejným jídlem, a tak jim autoři kuchařských knih nevěnovali pozornost. Dnes mají díky velké oblibě ve všech kuchařkách své zasloužené místo.

Hrášková polévka

Suroviny:

  • 1 l vody
  • 300 g sterilovaného hrášku
  • 50 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 2 dl smetany
  • 1 kostka masoxu
  • 3 krajíce chleba
  • tuk na smažení
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Z hrášku oddělíme 2 lžíce a necháme je stranou. Zbytek zalijeme 0,5 l vody a povaříme 5 minut. Pak hrášek i s vodou rozmixujeme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a zředíme ji zbývající vodou, ve které jsme rozpustili masox. Přidáme rozmixovaný hrášek a smetanu, promícháme, ochutíme pepřem a majoránkou, případně ještě trochu osolíme a vaříme asi 10 minut. Mezitím nakrájíme chléb na kostičky a osmahneme ho na tuku dozlatova. Každou porci polévky při podávání ozdobíme hrstí křupavého chleba a trochou celého hrášku.

Kulajda

Suroviny:

  • 4 velké brambory
  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 2 dl mléka
  • 1 dl smetany
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • hrst nasekaného kopru
  • 1 lžíce nakládaných hub (nebo hrst sušených a předem namočených, případně čerstvých)
  • 2 lžičky cukru
  • kmín
  • sůl
  • kopr na ozdobení

Postup:

Čerstvé nebo sušené a předem namočené sušené houby uvaříme ve slané vodě s trochou kmínu (nakládané houby vařit nemusíme). Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do hrnce, zalijeme osolenou vodou a dáme vařit. V mléce rozkvedláme mouku a směs přilijeme k bramborám v okamžiku, kdy nejsou ještě úplně měkké. Přidáme máslo a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Na závěr do polévky vmícháme smetanu, citrónovou šťávu, nasekaný kopr a cukr a podle chuti osolíme. Do každého talíře dáme trochu hub, přelijeme je polévkou a ozdobíme koprem.

Čtěte také

Originální recepty ze zelí

Čtěte také

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky

Uzená polévka s pórkem a rýží

Suroviny:

Na vývar:

  • 400 g dobrého uzeného masa
  • 3 l vody
  • 2 cibule
  • několik kuliček celého pepře
  • bobkový list

Na polévku:

  • 1,5 l vývaru z uzeného masa
  • 100 g vařeného uzeného masa
  • 1 pórek
  • 4 lžíce rýže
  • asi 1 lžíce polévkového koření
  • mletý pepř
  • sůl podle potřeby
  • zelená petrželka na posypání

Postup:

Uzené maso vložíme do studené vody s cibulí a kořením a uvaříme doměkka. Hotový vývar přecedíme, množství potřebné na polévku nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přisypeme syrovou rýži, na kolečka nakrájený pórek (kousek si necháme na ozdobení) a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kousky nakrájené maso, polévku dochutíme kořením, případně solí a podáváme bohatě posypanou nasekanou petrželkou a jemně nakrájeným pórkem.

Čtěte také

Kysané zelí považujeme už od pradávna za zdravou potravinu.

Čtěte také

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Gulášové variace

Ačkoli guláše mají původ v oblíbené specialitě maďarských pastevců, zdomácněly u nás natolik, že si mnohdy ani nevzpomenete na jejich zahraniční původ.

Segedínský guláš

Suroviny:

  • 800 g vepřové krkovičky
  • 250 g kysaného zelí
  • 2,5 dl zakysané smetany
  • 30 g sádla
  • 20 g polohrubé mouky
  • 1 velká cibule
  • kmín
  • sladká i pálivá mletá paprika
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kousky nakrájené vepřové maso a prudce ho ze všech stran osmahneme. Teprve pak maso osolíme, poprášíme paprikou a pod pokličkou dusíme ve vlastní šťávě. Když je maso částečně měkké, přidáme k němu 200 g kysaného zelí i s lákem a kmín a znovu dusíme. Mouku rozmícháme ve smetaně, směs přilijeme k měkkému masu a dále vaříme ještě asi 10 minut. Těsně před koncem varu vmícháme zbylé zelí a necháme ho prohřát. Guláš podáváme s bramborovými nebo houskovými knedlíky.

Varianta s čerstvým zelím:

Místo kysaného lze použít i zelí čerstvé. Nakrouhejte ho, prosolte, okyselte několika lžícemi octa, nechtě rozležet a pak přidejte do guláše.

Čtěte také

Cuketové placičky

Čtěte také

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Hovězí guláš

Suroviny:

  • 800 g hovězí kližky
  • 2 cibule
  • 50 g sádla
  • 2 lžíce hladké mouky 
  • 1 stroužek česneku
  • mletá paprika
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a poprášíme ji paprikou. Přidáme na kousky nakrájené maso, zprudka ho opečeme ze všech stran, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou doměkka. Přidáme majoránku, a když se voda vydusí, poprášíme maso hladkou moukou, necháme zasmahnout a opět podlijeme. Přidáme rozetřený česnek, guláš dochutíme pepřem, případně trochu přisolíme a ještě asi 10 minut povaříme. Podáváme tradičně s houskovým knedlíkem.

Čtěte také

Jak na dokonalou sekanou?

Čtěte také

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Vepřový guláš na pivu

Suroviny:

  • 700 g vepřového plecka
  • 5 dl piva
  • 4 krajíce chleba
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • mletá paprika
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka ho ze všech stran opečeme. Podlijeme ho naběračkou piva a necháme vysmahnout. Pak maso osolíme, okořeníme paprikou, pepřem a majoránkou, přidáme rozetřené stroužky česneku, znovu podlijeme pivem a dusíme doměkka. Na závěr šťávu zahustíme rozdrobeným tmavým chlebem a ještě krátce povaříme.

Nepřekonatelné omáčky

Omáčky byly v našich krajích vždy velmi oblíbené. Někdo má rád koprovku, jiný rajskou, ale ta nejtypičtější je bezpochyby omáčka ke svíčkové.

Čtěte také

Vyzkoušejte nové pomazánky

Čtěte také

Dokonalé pomazánky: Zkuste křenovou, tuňákovou, okurkovou či z makrely

Svíčková na smetaně

Suroviny: 

  • 1 kg hovězí svíčkové (nebo zadního hovězího)
  • 150 g slaniny
  • 250 g mrazené zeleninové směsi pod svíčkovou
  • 2,5 dl vody nebo vývaru
  • 2 dl mléka
  • 2 dl zakysané smetany
  • 1 cibule
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 lžíce sádla 
  • 1 lžíce hladké mouky 
  • 1 lžička staročeského koření
  • 1 lžička cukru
  • citrónová šťáva
  • bobkový list
  • tymián
  • sůl
  • brusinky a šlehačka na ozdobení

Postup:

Maso odblaníme, prošpikujeme nudličkami slaniny, prosolíme, polijeme octem a olejem a v uzavřené nádobě necháme odležet v chladničce do druhého dne. Pak maso vložíme do tlakového hrnce, podlijeme ho vodou nebo vývarem a necháme dusit asi 30 minut. Podušené maso přeložíme do pekáče vymazaného sádlem, okořeníme ho, obložíme mrazenou zeleninou a kolečky cibule a podlijeme vydušenou šťávou z hrnce. Pekáč přiklopíme, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 90 minut. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Zeleninu spolu s vypečenou šťávou rozmixujeme, vmícháme mouku rozkvedlanou v mléce a zakysanou smetanu a omáčku krátce povaříme. Ochutíme ji cukrem, solí a případně citrónovou šťávou, vložíme zpět plátky masa a necháme je krátce prohřát. Svíčkovou podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme ji brusinkami a šlehačkou nebo plátkem citronu.

Varianta s čerstvou zeleninou:

Maso připravte stejným způsobem, ale obložte ho 2 mrkvemi, 1 petrželí a čtvrtkou celeru (vše nakrájené na nudličky). Podlijte 3 dl červeného vína a přidejte několik kuliček jalovce a nového koření. Po upečení vyjměte z pekáče maso i zeleninu, šťávu nechte vysmahnout, zaprašte ji moukou a zalijte smetanou, do které upečenou zeleninu rozmačkáte. Povařte 10 minut, vraťte zpět maso a nechte ho prohřát.

Čtěte také

Jablkové knedlíky trochu netradičně

Čtěte také

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Koprovka s hovězím masem

Suroviny:

  • 500 g hovězí loupané plece nebo pérka
  • 1,5 l vody 
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list 
  • sůl

Omáčka:

  • 2,5 dl hovězího vývaru
  • 2,5 dl tučného mléka nebo smetany
  • 1 lžíce másla 
  • 1 lžíce hladké mouky 
  • 1 lžíce citrónové šťávy 
  • 1 lžíce nasekaného kopru 
  • trochu cukru 
  • sůl 
  • kopr na ozdobení

Postup:

Maso opláchneme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Po chvíli přidáme sůl, celou cibuli a bobkový list a vaříme doměkka (nejvhodnější je použít tlakový hrnec). Uvařené měkké maso vyjmeme a nakrájíme přes vlákna na plátky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a rozředíme ji vlažným vývarem z masa. Krátce povaříme, přidáme mléko či smetanu, citrónovou šťávu a kopr a povaříme. Omáčku podle chuti osolíme a přisladíme, vložíme do ní plátky vařeného hovězího masa a krátce je prohřejeme. Koprovku podáváme s houskovým knedlíkem a ozdobenou čerstvým koprem.

Kynuté houskové knedlíky

Suroviny:

  • 500 g hrubé mouky 
  • 1 houska 
  • 1 vejce
  • 1/2 kostky droždí (asi 20 g)
  • 1–2 dl vlažné vody
  • špetka cukru
  • sůl
  • mouka na vál

Postup:

Do větší mísy nalijeme vlažnou vodu, do které rozdrobíme droždí. Přidáme špetku cukru a necháme asi 15 minut stát. Pak vmícháme vejce a sůl a po částech zapracujeme mouku. Na závěr přidáme housku nakrájenou na malé kostičky a zpracujeme těsto, z kterého na pomoučeném válu vytvarujeme 2 nebo 4 šišky. Zakryjeme je utěrkou a necháme asi 20 minut kynout. V hrnci přivedeme k varu větší množství osolené vody, vložíme do ní připravené šišky a vaříme asi 20 minut (během vaření šišky jednou obrátíme). Hotové knedlíky vyjmeme, ještě horké je nakrájíme kráječem nebo nití na plátky a ihned podáváme.

Pekáče plné masa

Kdybychom otevřeli knihu slavné české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, objevili bychom řadu receptů na masové pečínky, které tudíž nesmíme vynechat.

Vepřo knedlo zelo

Suroviny:

Vepřová pečeně:

  • 800 g vepřové pečeně
  • 1 větší cibule
  • kmín
  • sůl

Postup:

Maso omyjeme, přesolíme a okmínujeme, vložíme ho do pekáče tučnou kůží dolů, trochu podlijeme vodou a obložíme kolečky cibule. Pekáč zakryjeme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut. Pak maso obrátíme, kůži nařežeme do čtverečků a dále pečeme za občasného podlévání vodou a polévání vypečenou šťávou dorůžova. Maso je upečené asi za 60–90 minut.

České zelí:

  • 1 hlávka (asi 600 g) bílého zelí
  • 100 g sádla
  • 1 cibule
  • 3 lžíce octa
  • 2 lžičky cukru 
  • 1 lžička kmínu 
  • 1 lžička hladké mouky 
  • sůl

Postup:

Zelí nakrouháme, vložíme do většího kastrolu, prosypeme kmínem, podlijeme trochou vody a vaříme asi 5 minut bez pokličky. Přidáme sádlo a jemně nakrájenou cibuli, znovu podlijeme a dusíme pod pokličkou doměkka. Na závěr zelí okyselíme, osladíme a osolíme, poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce povaříme. K vepřové pečeni se zelím neodmyslitelně patří knedlíky. Mohou být houskové, ale i bramborové, záleží na nás, kterým dáme přednost.

Kachna s čočkou pečená na pivu

  • 1 kachna
  • 400 g čočky
  • 1 cibule
  • 4 dl piva
  • 2 kyselé okurky
  • tymián
  • kmín
  • sůl

Postup:

Čočku namočíme alespoň na 5 hodin do studené vody. Kachnu omyjeme, prosolíme a okmínujeme, vložíme do pekáče, podlijeme ji trochou piva a poklopenou necháme asi 20 minut péci ve vyhřáté troubě. Pak ji odkryjeme, podlijeme zbylým pivem a polijeme vypečenou šťávou. Do pekáče kolem kachny nasypeme syrovou čočku (nejdříve ji slijeme), posypeme ji tymiánem a obložíme nakrájenou cibulí a vše dohromady pečeme dalších asi 40 minut, dokud kachna nemá krásnou křupavou kůrčičku. Kyselé okurky nasekáme najemno a vmícháme je do hotové čočky.

„Obyčejné“ houskové knedlíky

Suroviny:

  • 400 g hrubé mouky
  • 6 housek
  • 2,5 dl mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • mouka na vál

Postup:

V míse smícháme mouku se lžičkou soli, přidáme vlažné mléko a vejce a vařečkou zpracujeme těsto, až se přestane lepit na stěny mísy a tvoří se v něm bubliny. Necháme je asi hodinu odpočinout, pak vmícháme oschlé kostičky housek a ještě necháme krátce odpočinout. Na pomoučeném valu z těsta vytvoříme 2–3 šišky, které zavaříme do vroucí osolené vody a vaříme asi 25 minut. Hotové knedlíky vyjmeme z vody a ihned nakrájíme.

Babiččiny dobroty

To, co my dnes považujeme za typickou českou kuchyni, nemá s jídelníčkem našich předků moc společného. Hlavní roli v něm totiž hrála prostá jídla.

Houbový kuba

Suroviny:

  • 300 g krupek (středně velké nebo lámanka)
  • 60 g sádla
  • 2 hrsti sušených hub
  • kousek pórku
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Krupky propláchneme a alespoň na 2 hodiny je namočíme do studené vody. Také sušené houby namočíme. Pak krupky i houby slijeme, smícháme, vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody a na velmi mírném plameni vaříme za občasného zamíchání asi 40 minut. Mezitím nakrájíme pórek na malé kousky a česnek prolisujeme. Uvařené krupky s houbami smícháme s pórkem a česnekem, osolíme a okořeníme a touto směsí naplníme pekáček vymazaný sádlem. Povrch poklademe malými kousky sádla a pečeme asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Bramboráky s uzeným masem

Suroviny:

  • 1 kg brambor (nejlépe žlutomasých, označených v obchodech zelenou barvou)
  • 200 g uzeného masa
  • 150 g syrového zelí
  • 2 vejce
  • olej nebo sádlo na smažení 
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a vložíme do mísy. Přidáme nahrubo nastrouhané uzené maso, jemně posekané zelí, rozetřený česnek, sůl a majoránku a vše smícháme s vejci. Na pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo, nalijeme do něj malou část bramborákového těsta, utvoříme placku silnou asi 0,5 cm, opečeme ji z obou stran dozlatova a odložíme na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk. Takto pokračujeme až do vyčerpání všeho těsta. Bramboráky podáváme horké.

Klasická cmunda

Suroviny:

  • 750 g žlutomasých pevných brambor
  • 2 dl mléka 
  • 1 vejce
  • 100–150 g hladké mouky
  • 5 stroužků česneku
  • olej nebo sádlo na smažení
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme, necháme krátce odstát, pak přebytečnou tekutinu slijeme a brambory lehce vymačkáme. Zalijeme je mlékem, přidáme mouku, vejce, rozdrcený česnek, majoránku, kmín, pepř, sůl a důkladně promícháme, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky. Na pánvi rozehřejeme olej, nalijeme do něj malou část bramborákového těsta, utvoříme placku silnou asi 0,5 cm a opečeme ji z obou stran dozlatova. Takto pokračujeme až do vyčerpání všeho těsta.

Šunkofleky

Suroviny:

  • 50 g fleků (nebo širokých nudlí)
  • 300 uzené pečené 
  • 1 cibule
  • 2,5 dl mléka
  • 2 vejce
  • sádlo na vymazání pekáče
  • několik kuliček pepře a nového koření
  • sůl
  • naťová cibulka nebo petrželka na posypání

Postup:

Uzené maso uvaříme doměkka ve vodě s kořením a celou cibulí, vyjmeme ho, vývar přecedíme, dolijeme vodou a přivedeme znovu k varu. Přisypeme fleky nebo nudle a uvaříme je podle návodu na obalu. Mezitím nakrájíme uzené maso na kousky a v mléce rozkvedláme vejce. Uvařené těstoviny slijeme, smícháme s uzeným masem, vše rozložíme do sádlem vymazaného pekáče a zalijeme mlékem s vejci. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme, dokud povrch nezrůžoví. Šunkofleky podáváme posypané nasekanou naťovou cibulkou nebo petrželkou.

Čtěte také

Hruškové inspirace

Čtěte také

Podzimní inspirace: Jablkové pečivo či štrúdl s hruškovomandlovou náplní

Sladká klasika

Že jsou buchty pro českou kuchyni typické, není třeba připomínat. I hloupý Honza si je nesl na vandr. A sladké knedlíky? Na ty k nám jezdí lidé celého světa.

České buchty s tvarohem

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 180 g másla 
  • 5 dl mléka
  • 2 žloutky
  • 70 g droždí
  • 1/2 sáčku vanilinového cukru
  • trochu strouhané citrónové kůry
  • špetka soli
  • mouka na vál
  • tuk na potření

Tvarohová nádivka:

  • 500 g tučného měkkého tvarohu
  • 100 g vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rozinek
  • citrónová kůra

Postup:

Z části vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek. Smícháme ho s moukou a žloutky, přidáme oba druhy cukru, rozehřáté máslo, špetku soli a citrónovou kůru a podle potřeby mléko. Vypracujeme vláčné těsto a necháme 80 minut kynout. Pak z něj na pomoučeném valu utvoříme asi 25 placiček, do středu každé dáme lžíci nádivky a těsto zahalíme do tvaru oválu. Buchty urovnáme do pekáče vyloženého papírem na pečení a znovu necháme 30 minut kynout, potřeme je po stranách rozpuštěným tukem a upečeme dozlatova (nejdřív zprudka, pak teplotu snížíme na 150 °C).

Čtěte také

Vyzkoušejte palačinky naslano

Čtěte také

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Tvarohová nádivka:

Žloutky utřeme s cukrem a tvarohem. Vmícháme rozinky, citrónovou kůru a na závěr z bílků ušlehaný tuhý sníh.

Škubánky

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 100 g sádla 
  • 1 lžička soli 
  • mák a moučkový cukr na posypání

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zalejeme vroucí osolenou vodou a uvaříme téměř doměkka. Dvě třetiny vody slijeme do hrnku a zbývající vodu a brambory rozšťoucháme kvedlačkou. Opačným koncem kvedlačky do brambor uděláme několik děr a zasypeme je moukou. Hrnec přiklopíme a necháme stát na teplém místě asi 20 minut, aby se mouka propařila. Pak pomocí vařečky vymícháme hladké těsto, které můžeme ještě rozředit slitou bramborovou vodou. Lžící namočenou v rozpuštěném sádle z těsta vykrajujeme škubánky a klademe je přímo na talíř. Posypeme je mákem smíchaným s moučkovým cukrem, omastíme rozpuštěným sádlem a ihned podáváme. Tradičně se škubánky zapíjejí mlékem.

Čtěte také

Zkuste zelné závitky

Čtěte také

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Žemlovka

Suroviny:

  • 150 g másla
  • 7 lžic sušeného mléka
  • 6 lžic cukru
  • 2 dl vody
  • 2 lžíce rozinek
  • sušená citrónová kůra
  • mletá skořice
  • špetka soli

Postup:

Housky a jablka zbavená jádřinců nakrájíme na plátky. Vejce rozšleháme a přidáme k nim sušené mléko, vodu, lžíci cukru a špetku soli. Housky namáčíme ve vaječném těstíčku a vyložíme jimi v jedné vrstvě zapékací mísu vymazanou máslem. Na housky rozprostřeme vrstvu jablek, které posypeme cukrem, rozinkami, trochou skořice a citrónové kůry. Na jablka přijde opět vrstva máčených housek a opět jablka. Poslední vrstvu tvoří housky, které zalijeme zbylým těstíčkem a poklademe vločkami másla. Žemlovku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.

 

Čtěte také

Dáte přednost klasice nebo experimentům?

Čtěte také

Cuketové zelí nebo červené zelí s povidly? Vyzkoušejte netradiční recepty