Pokud jste dnes nad ránem vylítli z postele s pocitem, že vám hoří střecha nad hlavou, protože vás vzbudil dým a puch spáleniny, nebyli jste sami. Republikou se totiž vlivem větru šíří pruh hustého šedého kouře z rozsáhlého požáru, který v neděli zachvátil lesy národního parku České Švýcarsko, a i přes intenzivní práci hasičů už stihl pohltit i několik domů v přilehlých vesnicích.

Oheň je zcela nevyzpytatelný živel. Pokud jste někdy zakládali táborák, jistě víte, že zpočátku to není nic jednoduchého, a než se plameny rozhoří, chvíli to trvá. Pak však ohýnek vzplane a je třeba ho udržovat v rozumných mezích. A co víc, nakonec ho uhasit. Nejčastěji vodou. Jenže ne všechny plameny je vhodné hasit vodou. Věděli jste, že požáry lze klasifikovat pěti různými způsoby v závislosti na látce, která je pohání? Z toho důvodu každý typ požáru vyžaduje odlišný postup hašení. Špatná metoda může situaci ještě zhoršit. Pojďme si je tedy představit, protože tato znalost může zachránit život.

Třída A – pevné hořlavé materiály

Tyto požáry známe všichni. Jsou nejběžnějším druhem. Zahrnují pevné hořlavé materiály, jako je dřevo, papír, látka, odpadky nebo plasty. Třídu A můžete zapálit úmyslně zapálením zápalky nebo škrtnutím zapalovače při zakládání táboráku, k neúmyslnému podpálení pak může dojít v důsledku převržení svíčky, zbloudilé jiskry z krbu nebo úderu blesku do stromu. Tento požár je považován za nejsnadnější typ k hašení. Použít můžete vodní nebo pěnový hasicí přístroj, postačí ale i obyčejná voda.

Třída B – hořlavé plyny a kapaliny

Tyto typy požárů se mohou objevit všude tam, kde jsou skladovány nebo používány hořlavé plyny a kapaliny, jako je ropný tuk, alkohol, barva, propan nebo benzín. Pokud chcete zkrotit oheň třídy B, sáhněte po pěnových, práškových nebo oxidových hasicích přístrojích. Ty fungují tak, že přeruší přívod kyslíku do ohně. Rozhodně se však vyhněte vodě! Ta by totiž mohla hořící materiál spíše rozšířit než uhasit.

Třída C – elektrika

Takový požár může být způsoben starými elektroinstalacemi ve stěnách, roztřepenými elektrickými kabely, opotřebovanými jističi nebo vadnými spotřebiči. Z toho důvodu jsou tato vznícení velmi častá jak v průmyslových zařízeních, tak v domácnostech. Došlo u vás, nedejbože, k požáru? Pokud je to bezpečné, odpojte urychleně spotřebič nebo předmět od zdroje napájení a pokuste se plameny uhasit pomocí kysličníku uhličitého nebo suchého práškového hasicího přístroje. Určitě se nepokoušejte krotit elektrický požár vodním nebo pěnovým hasicím přístrojem! Oba materiály jsou totiž vodivé a situaci by mohly ještě zhoršit.

Třída D – alkalické kovy

Jedná se o vznícení alkalických kovů, jako je draslík, hořčík, hliník a sodík, vlivem vysokého stupně tepla. Takové požáry jsou mimo laboratoře a průmyslové oblasti poměrně vzácné. Je tedy nepravděpodobné, že byste podobnému požáru čelili v domácnosti. Přesto Asociace výrobců požárních zařízení doporučuje hasit ho pouze suchým práškovým hasicím přístrojem. Na ty pěnové a vodní rovnou zapomeňte – mohou zvyšovat intenzitu plamenů a způsobit nebezpečné výbuchy.

Třída K – kuchyňské oleje a tuky

Necháváte pánev s olejem na rozžhaveném sporáku? Neděláte dobře! Koledujete si totiž o požár třídy K, který je způsoben oleji a tuky na vaření. Při tragédii vypněte okamžitě přívod tepla na kuchyňském spotřebiči, a pokud je to možné, odstraňte hořící pánev či hrnec z plotýnky. Na hašení vodou ani nemyslete. Vytvořila by nebezpečný rozstřikovací efekt a rozšířila by plameny. Tou správnou volbou je mokrý chemický hasicí přístroj, který by měl být součástí každé restaurace a určitě se neztratí ani u vás v domácnosti.

10 jednoduchých tipů požární bezpečnosti, jak předejít katastrofě

10 jednoduchých tipů požární bezpečnosti, jak předejít katastrofě

  1. Před odchodem z pokoje nebo před spaním sfoukněte svíčky.
  2. Při vaření udržujte ručníky, držáky na hrnce a závěsy mimo dosah plamenů.
  3. Uchovávejte zápalky, zapalovače a jiné hořlavé látky na bezpečném místě mimo dosah dětí.
  4. Najměte si certifikovaného odborníka, aby provedl roční kontrolu komína a topného zařízení.
  5. Udržujte oheň v krbu pomocí skleněné nebo kovové protipožární zástěny, která zachytí ​​jiskry a kutálející se polena.
  6. Jednou za rok nechte odborně vyčistit krby a kamna včetně komínů.
  7. Udržujte svíčky alespoň půl metru od všeho, co může hořet, jako je ložní prádlo, záclony nebo oblečení.
  8. Pravidelně čistěte povrchy na vaření, abyste zabránili usazování mastnoty.
  9. Před spaním nebo odchodem z domova vždy zkontrolujte kuchyň, abyste se ujistili, že jsou všechny sporáky, trouby a malé spotřebiče vypnuté.
  10. Udržujte všechny potenciální zdroje paliva (papír, oblečení, ložní prádlo nebo koberce) alespoň metr od ohřívačů, kamen nebo krbů. 

Zdroj: vlasta.cz insider.com safetyresources.com