1. Buckinghamský palác

Říká se mu největší královská pracovna, protože na rozdíl od většiny paláců, které se jen ukazuji, v něm britská šlechta také žije. V Londýně stojí od roku 1703. Když je panovník na dovolené (srpen–září), můžete nakouknout dokonce i dovnitř.

Zdroj: Youtube

2. Hrad Windsor

Kdyby to v Londýně neklaplo, popojeďte asi 30 km na téměř tisíc let starý hrad, který je opravdu pohádkový. Sloužil jako místo zábavy, ale také ochrany, když se sem během druhé světové války ukryla královská rodina před bombardováním.

3. Kensingtonský palác

Oblíbené místo populární královny Viktorie, bydlela zde po rozvodu i princezna Diana a později i její syn princ William s rodinou. Krásné interiéry i velkolepá zahrada.

4. Versailles

Frontu na prohlídku perly Francie se vyplatí vystát. Král Slunce ji dal vystavět ze závisti po návštěvě zámku Vaux-le- Vicomte a řekl, že musí být 100x krásnější. Klaplo to.

5. Maisúr

Palác maharadžů v jižní Indii dnes funguje jako muzeum. Zvenku orientální nádhera zdobených oken, kupolí a věžiček. Uvnitř po uctivém vyzutí neskutečné poklady, třeba trůn ze zlata.

6. Zakázané město

Opředené rekordy a legendami. Sídlo čínských císařů, synů nebes, za které se považovali, vybudoval v 15. století císař Ču Ti, který vlastně nárok na trůn ani neměl.

7. Hampton Court Palace

Jedním ze slavných majitelů londýnského cihlového paláce byl kardinál Thomas Wolsey, ale sebral mu ho král Jindřich VIII. Tudor. Přistavěl si k němu tenisový kurt.

8. Pražský hrad

Gratulujeme ke krásnému umístění. Milujeme ho a jsme pyšní, že je o něj zájem.

9. Palác Pitti

Výlet do Florencie se bez jeho návštěvy neobejde, i když vás asi nemine fronta. Nádhera v renesančním stylu vznikla pro potěchu bohatého italského bankéře.

10. Dublinský hrad

Ozdoba hlavního města Irska má původ ve 13. století, ale dochoval se jen kousek věže, v 18. století byl hrad přestavěn ve slušivém georgiánském slohu. Proto vypadá jako nový.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.housebeautiful.com/uk/lifestyle/g31899557/most-instagrammed-palaces-world/

Související články