Je považován za jedno z nejúčinnějších antibiotik. Snižuje krevní tlak, riziko aterosklerózy, podporuje látkovou výměnu a prý je i výtečné afrodiziakum. Napomáhá proudění krve, což podporuje prokrvení pohlavních orgánů u mužů i žen. Obsahuje vápník, draslík, fosfor, vitaminy B a C. Jeho síla spočívá v kombinaci sloučenin na bázi síry, allicinu a jeho metabolitů, což dokonale hubí bakterie a viry. Snižuje také hladinu cukru a cholesterolu v krvi, má antioxidační účinky a posiluje imunitu.

Bílý, nebo černý?

Bílý česnek zná každý, ale slyšeli jste o černém? Vzniká fermentací klasického bílého česneku, kdy se celé paličky nechají ve speciálních nádobách zrát při teplotě 60 stupňů po dobu asi tří týdnů. Černou barvu pak má na svědomí Maillardova reakce, při níž vzniká spousta charakteristických látek. Během „výroby“ se nepoužívá nic navíc, jde skutečně jen o dlouhé a pomalé pečení. Výhodou oproti bílému sourozenci je eliminace výrazné, ostré a štiplavé chuti. Černý česnek má mazlavou konzistenci a nasládlou chuť. Hlavně pak nedráždí žaludek, takže ho můžou bez obav užívat i ti, kterým jinak česnek vadí.

Superpotravina

Studie potvrzují, že látky, které černý česnek obsahuje, dokážou účinně snižovat hodnoty „zlého“ i celkového cholesterolu, zvýšit hodnoty „hodného“ cholesterolu a zabránit zanášení cév. Stačí užívat jeden stroužek denně po dobu šesti měsíců nebo ho můžete užívat v podobě kapslí.

Článek vyšel v časopise Vlasta č. 14 z 6. 4. 2022.