Nacházejí se zde hned tři památky, které jsou zapsané v prestižním seznamu UNESCO. První z nich je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, který se letos návštěvníkům otevřel po rozsáhlé rekonstrukci a slaví 300 let od svého vzniku. V Telči vás čeká procházka po pohádkovém náměstí, které je obklopené renesančními domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty domů. Renesanční je také telčský zámek, který je ozdobený sgrafity a štukem. Třetí památkou s puncem UNESCO je Třebíč s židovskou čtvrtí a bazilikou sv. Prokopa. Vysočina toho ale nabízí daleko víc, představíme vám místa, která nejsou tak turisticky exponovaná, jejich návštěva vás ale určitě příjemně překvapí.

Krátká podzimní procházka barevnou Vysočinou

Pro všechny poetické a melancholické duše je asi nejkrásnějším obdobím z celého roku barevný podzim. Pokud se rádi touláte podzimní krajinou a necháváte si pod nohama šustit barevné listí, určitě vám učaruje krajina Vysočiny, která nabízí krásné výhledy. My vás pozveme do malé vesnice s názvem Krátká, která se nachází v okrese Žďár nad Sázavou a byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. V 18. století zde v malých dřevěných a zděných domcích bydleli lesní dělníci. Některé stavby s krásnými lomenicemi se zde dochovaly dodnes. Budete mít tak pocit, že jste se vrátili v čase a projdete se kolem roubených domků, které jsou rozeseté v krásné zvlněné krajině. Návštěvníci se ve vesnici mohou vydat po naučné stezce, která začíná u požární zbrojnice a přechází k jednotlivým usedlostem, sklepům, stodolám, kapličce i sadu. Nechybí ani zastavení u rybníka a také haltýře, což byla roubenka sloužící k chlazení mléka. Pokud se budete chtít po výletě občerstvit, zamiřte do nedalekého Kadova. Zde se v jednom z nejstarších domů nachází vyhlášená rodinná hospůdka. Dodnes se zde vaří místní specialita, Kadovánek, bylinný likér, který navazuje na legendární Samotínský vánek.

Z přírody rovnou do Domu přírody

Dům přírody Žďárských vrchů je skvělým tipem na výlet, když vám nepřeje počasí. V historickém statku se nachází interaktivní expozice, která má čtyři části: Divočina, Zápas (člověka s přírodou), Smíření a Proměny krajiny. Zjistíte, jak se místní krajina proměňovala v čase, z divočiny, ve které jste mohli potkat medvědy či vlky, až do dnešní podoby a nechybí ani výhled do budoucnosti. Součástí výstavy je také promítání s 3D brýlemi, díky kterým poznáte proměny místní krajiny z jiné perspektivy.

Přehrada Vír

Pokud chcete navštívit nejčlenitější region Vysočiny, pak zamiřte na Bystřicko. Místní krajina má divoký, téměř horský, ráz, který utváří klikatící se řeka Svratka. Řeka se zakousla do místní krajiny a okolní vrcholky dodávají místu na krásné dramatičnosti. Celá oblast patří do přírodní rezervace Svratecká hornatina, ve které můžete obdivovat nezvyklé rostliny a krásné lesy. Vydejte se zde po některé z turistických tras, ať už pěšky, nebo na kole. Krásný je například výlet ke zřícenině hradu Zubštejn, který byl předchůdcem známějšího hradu Pernštejn. Opomenout byste určitě neměli návštěvu vodního díla Vír, který láká turisty i adrenalinové nadšence. Pokud se chcete podívat na přehradu z ptačí perspektivy, vyrazte na vyhlídku Klubačice, odkud budete mít Vír jako na dlani.

Protože je přehrada zásobárnou vody pro široké okolí i část Brna, není možné se v ní vykoupat, ale v jejím okolí si přijde na své každý. Nachází se zde ferratová stezka na Ledové a Jezerní stěně, můžete si vyzkoušet jaké to je, šplhat se vzhůru po jištěné cestě, vybavení je možné zapůjčit si přímo zde. Pokud vás láká spíše cyklistika, můžete vyrazit na Traily Vír. Populární singletracky – jednosměrné trati, vedou přírodou a jsou určené pro začátečníky i zkušené jezdce. K přehradě Vír míří často i vodáci, v době výroby elektrické energie v místní hydroelektrárně se totiž tok Svratky stává divokou řekou a nachází se zde i vodní kanál s řadou překážek.

Na své cestě Vysočinou se můžete zastavit v Bystřici nad Pernštejnem, kde se nachází park miniatur. Obdivovat budete asi dvacet modelů okolních památek, které jsou vyrobené v měřítku 1 : 50, ztvárněny jsou v době své největší slávy. Nedaleko se nachází také Pohádková alej, ve které čekají na děti a jejich rodiče čerti, princezna, hejkal nebo hastrman.

Hurá na hrad a do světa fantasy

Sousedícím regionem je Nedvědicko, s hlavním turistickým cílem, již zmiňovaným hradem Pernštejnem, který tvořil kulisy nejedné pohádce. Natáčela se zde například aktuální pohádka Zakletá jeskyně nebo v minulosti Sedmero krkavců, Pták ohnivák či Jak se budí princezny. Hrad je skutečně pohádkový na první pohled, už cesta k němu vás okouzlí. Někdy se mu říká hrad mramorový, protože byl při jeho stavbě hojně využit místní bílý nedvědický mramor. Vybrat si můžete některý z prohlídkových okruhů, který vás seznámí s historií hradu. Nedaleko se nachází obec Černvír, v malebné vesnici objevíte nejstarší krytý dřevěný most na Moravě a kostel Nanebevzetí Panny Marie, který patří k nejpozoruhodnějším stavebním památkám v republice. Můžete zde vstoupit také do světa fantazie díky místnímu Fantasy muzeu, jehož expozice je inspirovaná světem Julese Vernea, Karla Zemana a Karla Čapka.

Ráj sportovních nadšenců

V samém srdci Vysočiny se nachází Novoměstsko, které je tradičně spjaté s lyžařskými závody a také s výrobou lyží. Je to ovšem kraj sportovcům zaslíbený celoročně. Kromě desítek kilometrů značených běžkařských tratí, můžete obdivovat místní krajinu na kole nebo při procházkách s batohem na zádech. Čekají vás krásné výhledy na Českomoravskou vrchovinu, vyrazit můžete například na nejvyšší vrchol Žďárských vrchů, na Devět skal. Naskytne se vám odtud téměř kruhový výhled na údolí řeky Svratky. Dalším tipem na výlet jsou například skalnaté útvary Milovské perničky, Čtyři palice nebo Drátenická skála.

Tip na zábavný výlet: Santiniho šifra odhalí magická místa Koruny Vysočiny

Tip na zábavný výlet: Santiniho šifra odhalí magická místa Koruny Vysočiny

Vydejte se po stopách geniálního českého architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela, který je autorem hned několika známých i méně známých staveb na Vysočině. Šifrovací hra vás zavede na šest tajemných míst v srdci Vysočiny, kde vám fasády kostelů, kamenné sochy nebo lesní zátiší pomohou k vyluštění 27 úkolů. Objevte třeba kostel s půdorysem želvy v Obyčtově, klášter cisterciaček přestavěný na zámek nebo zájezdní hostinec ve tvaru W v Ostrově nad Oslavou. Na úspěšné luštitele čeká v cíli odměna. Trasu můžete absolvovat pěšky, na kole, autem nebo veřejnou dopravou.

ZDROJ: časopis Vlasta, www.korunavysociny.cz

Související články