Dovolená bez svého věrného chlupáče zkrátka není to pravé, to ví snad každý pejskař. Pokud se tedy rozhodnete vyrazit i s ním, je potřeba cestu plánovat o něco detailněji. Za společně strávený čas a spoustu zážitků to ale stojí, co myslíte?

Pes v autě

Pejska v autě můžete přepravovat hned několika způsoby, záleží na prostoru i povaze vašeho čtyřnohého miláčka.

1. Přepravní box

K dostání jsou v různých velikostech od malých přepravek, až po rozměrné klece pro velká plemena. Box psovi zajistí nejen komfort, ale především bezpečí, což je zejména u bojácnějších jedinců velmi důležité. Přepravka je opatřena nepropustným dnem, takže chrání interiér automobilu před případným znečištěním od bláta, chlupů či výkalů. Umístit ji můžete buď do zavazadlového prostoru, anebo na zadní sedadlo a zajistit bezpečnostním pásem.

2. Bezpečnostní postroj a pás

Pro klidnější chlupáče, kteří si jízdu vozidlem užívají, může být vhodnou variantou speciální postroj. Ve skutečnosti jde vlastně o jakési kšíry, za něž psa připoutáte bezpečnostním pásem přímo na sedačce v kabině auta. Uchycení psíkovi brání v pochodování po prostoru a chrání ho před zraněním například při prudkém zabrždění. Chcete-li mít svého mazlíčka neustále na očích a toužíte po skladné a finančně nenáročné pomůcce, pak je postroj ideální.

3. Autosedačka

Autosedačky se vyrábí nejen pro děti, ale i pro zvířata. Jde o jakousi polstrovanou bednu, kterou umístíte na zadní sedadlo a do ní bezpečnostním pásem připoutáte pejska za postrojek. Je tak výborným doplňkem k variantě výše. Na trhu jsou dokonce k dostání vyvýšené varianty pro malá plemena, aby i čivavy nebo jorkšíři měli výhled z okna. Autosedačku je možné využít i jako pohodlnou cestovní tašku pro přenášení.

4. Mříže nebo sítě

Chcete-li vézt pejska volně, tato možnost je povolena jedině v zavazadlovém prostoru, který je zajištěn speciální sítí nebo mříží. „Psa nikdy nepřevážejte na předním sedadle, kde je aktivní airbag spolujezdce. Neměl by ale ani jezdit na volno vzadu, kde při prudkém brždění nebo nárazu může vyletět dopředu,“ upozorňuje Daniel Němec, produktový specialista z českého zastoupení značky Toyota. Ideální je proto namontovat speciální mříž, která odděluje zavazadlový prostor od zbytku vozu. Toto řešení je skvělé také pro větší smečky, anebo nenechavé psí tesáky, které okusují vše, co vidí. Mříže se dělají na zakázku na konkrétní typ vozidla, naopak síť je dostupnější a zvládne ji namontovat každý.

Autem můžete přepravovat

Autem můžete přepravovat jak velkého psa chcete, ovšem pokud ho nemáte správně zajištěného, může vám při policejní kontrole hrozit pokuta až 2500 korun. Jestliže se navíc při nehodě pejsek zraní, nebo zraní někoho dalšího, hrozí řidiči trest až ve výši 200 tisíc korun. 

Cesta letadlem

Věděli jste, že se psem můžete i do letadla a takové cestování navíc ani nemusí být nijak složité? Stačí se řídit určitými pravidly. Ty se liší podle velikosti psa. Menší plemena si můžete vzít na palubu, větší pak cestují v zavazadlovém prostoru. „Pokud cestujete do země, která akceptuje vstup se psem a chcete ho vzít na palubu, musí být umístěn v uzavíratelné schráně určené pro přepravu zvířat s pevným a nepropustným dnem. Rozměry tohoto boxu však nesmí přesáhnout 43 x 30 x 27 centimetrů a jeho celková hmotnost včetně zvířete musí být maximálně 8 kilogramů. Box pro psa, který budete odbavovat do zavazadlového prostoru, by neměl být větší než 130 x 69 x 80 cm a hmotnost včetně zvířete nesmí překročit 32 kilogramů,“ popisuje Andrea Řezníčková, mluvčí cestovní agentury Invia. Schránka musí být vybavena jídlem a vodou s možností doplnění zvnějšku a označena vaším jménem a telefonickým kontaktem.

Na co nezapomenout?

  • Podrobně prostudujte podmínky vstupu do cílové země a podmínky letecké společnosti pro přepravu zvířat.
  • Zajistěte psovi přepravní box.
  • Nezapomeňte obstarat všechny potřebné dokumenty s předstihem – pas, veterinární osvědčení, letenku (ideální je jedna složka na vše). Ano, i psi potřebují pas. „Cestovní průkaz psům vystavuje veterinář. Součástí pasu by mělo být potvrzení o platném očkování proti vzteklině, případně o dalších ošetřeních dle požadavků cílové země. Zvíře musí být navíc označeno, nejčastěji se využívá čipování nebo tetování,“ radí Řezníčková. Začněte nicméně tím, že si zjistíte, zda do dané země povolují vstup s živým zvířetem. Některé země mají pro vstup se psy zvláštní pravidla omezující například věk nebo rasu zvířete. Nejsnadněji to zjistíte na stránkách Státní veterinární správy.
  • Buďte na letišti včas – minimálně 3 hodiny před odletem – pes se odbavuje až po vás a u jiné přepážky.
  • Poslední krmení dejte cca 2 hodiny před odjezdem.
  • Před cestou pejska pořádně vyvenčete, ideálně vyběhejte.
  • V případě nevolnosti nebo nervozity včas nasaďte léky.
  • Vždy mějte pro psa připravenou čerstvou vodu.
  • Oblíbenou dečku, hračku nebo pamlsek váš pejsek během letu určitě ocení.

Psí pláže

Je vaším snem cesta k moři, ale bez vašeho čtyřnohého společníka se vám nechce? Vyhledejte si destinace, které nabízejí psí pláže. Ty jsou zpravidla vybaveny odpadkovými koši na psí exkrementy, lavičkami, zdroji tekoucí vody či sprchami pro psy. Průkopníkem v zavádění "dog-friendly" pláží je Itálie. Nejoblíbenější a snadno dostupné je například letovisko Bibione, klidnější pláže pro psy a jejich páníčky jsou pak ve středisku Porto Santa Margherita. Tento trend však následovalo i Chorvatsko, kde majitelé se svými chlupáči dovádějí ve vlnách na Istrii, Kvarneru nebo Severní a Střední Dalmácii.

Dog-friendly hotel

Na každé dovolené musíte někde bydlet. Proto si dopředu zjistěte, zda jsou ve vámi vybraném hotelu či v pronajatém domě domácí mazlíčci vítáni. Mohlo by se totiž stát, že vám po příjezdu odmítnout pejska ubytovat. Při hledání ubytování se proto předem zaměřte na taková, která uvádí "dog-friendly". Jejich mapu v ČR i po Evropě najdete zde. Ptejte se ale i tehdy, pokud cestujete za svými známými a přáteli, u nichž budete bydlet. I jim je dobré dát vědět, že přijedete se psem, aby měli možnost říct, zda jim to vadí, nebo bydlení pejskovi přizpůsobit.

Zdroj: vlasta.cz cestovanisepsem.cz invia.cz

Související články