Z hovězího masa

Guláš s houbami

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa (kližky)
  • 500 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • voda nebo vývar na podlití 

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Poprášíme ji paprikou, přidáme na kousky nakrájené maso a za stálého míchání krátce orestujeme. Přidáme sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek, maso podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Mezitím očistíme houby a nakrájíme je na kousky. V hlubší pánvi rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme k ní houby, osolíme je, okmínujeme, osmahneme, poprášíme moukou a promícháme. Houbovou směs přidáme k masu a guláš dovaříme, až jsou houby a maso měkké.

Čtěte také

Zkuste zelné závitky

Čtěte také

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Hovězí guláš na pivu

Suroviny:

  • 1000 g hovězího masa (kližky)
  • 1/2 bochníčku chleba
  • 600 g cibule
  • 180 g sádla
  • 5 dl piva
  • 3 stroužky česneku
  • mletá paprika
  • majoránka
  • hrubě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a vhodíme do rozpáleného sádla. Když začne hnědnout, vmícháme do ní mletou papriku, přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme asi 5 minut, dokud se nezatáhne (při míchání by mělo „šustit“). Maso osolíme, opepříme, podlijeme pivem a případně i trochou vody, aby bylo ponořené. Hrnec přiklopíme a maso dusíme asi 45 minut doměkka (v tlakovém hrnci stačí asi 20 minut). Pak guláš zahustíme vydlabanou střídkou z chleba, ochutíme ho majoránkou a prolisovaným česnekem a ještě krátce povaříme bez pokličky. 

Čtěte také

Obrázek Vlasta.cz

Čtěte také

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Bramborový guláš

Suroviny:

  • 750 g brambor
  • 250 g klobásy
  • 2 cibule
  • 80 g sádla
  • 2 lžíce nakládaných sterilovaných kapií
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • drcený kmín
  • majoránka
  • mletý pepř
  • sůl
  • nasekaná zelená petrželka na posypání

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle dozlatova. Poprášíme ji mletou paprikou, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a krátce orestujeme. Brambory oloupeme, nakrájíme je na kolečka a vmícháme k opečené klobáse a cibuli. Vše krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přidáme koření a sterilovanou kapii, osolíme a guláš vaříme asi 10 minut. Pak vmícháme na kousky nakrájený česnek a mouku rozmíchanou v trošce vody a ještě povaříme asi 10 minut. Hotový guláš posypeme petrželkou.

Čtěte také

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Čtěte také

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Podávaný v chlebu

Segedínský guláš

Suroviny:

  • 2 malé bochníky chleba
  • 500 g vepřového masa (z plece)
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 cibule
  • 3 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky kmínu
  • bazalka
  • sůl

Postup:

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vmícháme do ní papriku a po chvilce přidáme maso nakrájené na kostky. Krátce ho orestujeme, pak ho osolíme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou.

Po 15 minutách přidáme propláchnuté kysané zelí, kmín a bazalku, promícháme a společně dusíme dalších 15 minut. Mouku rozkvedláme ve smetaně, postupně ji vmícháme do guláše a ještě krátce povaříme.

Bochníčky chleba podélně rozkrojíme na půlky, vydlabeme z nich část střídky a krátce je rozpečeme v troubě. Pak je naplníme gulášem a ihned podáváme.

Vylepšené konzervy

Guláš opravdu chalupářský

Suroviny:

  • 1 konzerva Chalupářského guláše
  • 1 konzerva fazolí v tomatě
  • 2 cibule
  • 4 feferonky
  • 1 lžíce Hotové jíšky tmavé
  • hrst zelených bylinek

Postup:

Konzervu s gulášem otevřeme, vařečkou přendáme horní vrstvu ztuhlého tuku do hrnce a necháme ho rozehřát. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a osmahneme ji. Přidáme nakrájené feferonky a po chvíli i překrájené maso a uzeninu z konzervy. Vše prohřejeme a přidáme obsah druhé konzervy – fazole s omáčkou. Promícháme, přivedeme k varu, vmícháme jíšku v prášku a nasekané zelené bylinky a ještě krátce povaříme.

Čtěte také

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Čtěte také

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Náš tip: Tento jednoduchý guláš si můžete připravit i v kotlíku přímo nad ohněm.

Krůtí guláš na medu

Suroviny:

  • 750 g krůtího masa
  • 3 cibule
  • 100 g černých oliv bez pecek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • několik snítek čerstvého rozmarýnu
  • sůl

Postup: 

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme mletou papriku, promícháme, přidáme maso nakrájené na kostičky a za stálého míchání ho orestujeme, až se na povrchu zatáhne. Pak ho osolíme, vmícháme med a čerstvý nasekaný rozmarýn a za občasného promíchání vaříme asi 10 minut. Na závěr přidáme olivy a ještě krátce společně povaříme.

Náš tip: Pokud byste chtěli maso trochu podlít tekutinou, použijte místo vody suché bílé víno. Guláš bude chutnější a voňavější.

Čtěte také

Cukety se skvěle hodí do bábovky!

Čtěte také

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník