Z hovězího masa
Guláš s houbami
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (kližky)
- 500 g čerstvých hub
- 2 cibule
- 50 g slaniny
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
- mletý pepř
- sůl
- voda nebo vývar na podlití
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji. Poprášíme ji paprikou, přidáme na kousky nakrájené maso a za stálého míchání krátce orestujeme. Přidáme sůl, pepř, majoránku a prolisovaný česnek, maso podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Mezitím očistíme houby a nakrájíme je na kousky. V hlubší pánvi rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme k ní houby, osolíme je, okmínujeme, osmahneme, poprášíme moukou a promícháme. Houbovou směs přidáme k masu a guláš dovaříme, až jsou houby a maso měkké.
Hovězí guláš na pivu
Suroviny:
- 1000 g hovězího masa (kližky)
- 1/2 bochníčku chleba
- 600 g cibule
- 180 g sádla
- 5 dl piva
- 3 stroužky česneku
- mletá paprika
- majoránka
- hrubě mletý pepř
- sůl
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a vhodíme do rozpáleného sádla. Když začne hnědnout, vmícháme do ní mletou papriku, přidáme maso a za stálého míchání ho opékáme asi 5 minut, dokud se nezatáhne (při míchání by mělo „šustit“). Maso osolíme, opepříme, podlijeme pivem a případně i trochou vody, aby bylo ponořené. Hrnec přiklopíme a maso dusíme asi 45 minut doměkka (v tlakovém hrnci stačí asi 20 minut). Pak guláš zahustíme vydlabanou střídkou z chleba, ochutíme ho majoránkou a prolisovaným česnekem a ještě krátce povaříme bez pokličky.
Bramborový guláš
Suroviny:
- 750 g brambor
- 250 g klobásy
- 2 cibule
- 80 g sádla
- 2 lžíce nakládaných sterilovaných kapií
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- drcený kmín
- majoránka
- mletý pepř
- sůl
- nasekaná zelená petrželka na posypání
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle dozlatova. Poprášíme ji mletou paprikou, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a krátce orestujeme. Brambory oloupeme, nakrájíme je na kolečka a vmícháme k opečené klobáse a cibuli. Vše krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Přidáme koření a sterilovanou kapii, osolíme a guláš vaříme asi 10 minut. Pak vmícháme na kousky nakrájený česnek a mouku rozmíchanou v trošce vody a ještě povaříme asi 10 minut. Hotový guláš posypeme petrželkou.
Podávaný v chlebu
Segedínský guláš
Suroviny:
- 2 malé bochníky chleba
- 500 g vepřového masa (z plece)
- 500 g kysaného zelí
- 250 g zakysané smetany
- 2 cibule
- 3 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky kmínu
- bazalka
- sůl
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vmícháme do ní papriku a po chvilce přidáme maso nakrájené na kostky. Krátce ho orestujeme, pak ho osolíme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou.
Po 15 minutách přidáme propláchnuté kysané zelí, kmín a bazalku, promícháme a společně dusíme dalších 15 minut. Mouku rozkvedláme ve smetaně, postupně ji vmícháme do guláše a ještě krátce povaříme.
Bochníčky chleba podélně rozkrojíme na půlky, vydlabeme z nich část střídky a krátce je rozpečeme v troubě. Pak je naplníme gulášem a ihned podáváme.
Vylepšené konzervy
Guláš opravdu chalupářský
Suroviny:
- 1 konzerva Chalupářského guláše
- 1 konzerva fazolí v tomatě
- 2 cibule
- 4 feferonky
- 1 lžíce Hotové jíšky tmavé
- hrst zelených bylinek
Postup:
Konzervu s gulášem otevřeme, vařečkou přendáme horní vrstvu ztuhlého tuku do hrnce a necháme ho rozehřát. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno a osmahneme ji. Přidáme nakrájené feferonky a po chvíli i překrájené maso a uzeninu z konzervy. Vše prohřejeme a přidáme obsah druhé konzervy – fazole s omáčkou. Promícháme, přivedeme k varu, vmícháme jíšku v prášku a nasekané zelené bylinky a ještě krátce povaříme.
Náš tip: Tento jednoduchý guláš si můžete připravit i v kotlíku přímo nad ohněm.
Náš tip: Tento jednoduchý guláš si můžete připravit i v kotlíku přímo nad ohněm.
Krůtí guláš na medu
Suroviny:
- 750 g krůtího masa
- 3 cibule
- 100 g černých oliv bez pecek
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- sůl
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme mletou papriku, promícháme, přidáme maso nakrájené na kostičky a za stálého míchání ho orestujeme, až se na povrchu zatáhne. Pak ho osolíme, vmícháme med a čerstvý nasekaný rozmarýn a za občasného promíchání vaříme asi 10 minut. Na závěr přidáme olivy a ještě krátce společně povaříme.
Náš tip: Pokud byste chtěli maso trochu podlít tekutinou, použijte místo vody suché bílé víno. Guláš bude chutnější a voňavější.
Náš tip: Pokud byste chtěli maso trochu podlít tekutinou, použijte místo vody suché bílé víno. Guláš bude chutnější a voňavější.