U nás pěstujeme nejčastěji muškáty převislé, které zdobí zábradlí balkonů a teras, páskaté (vzpřímené) a velkokvěté. Na výsadbu ze semínek už není čas, s tou jste měla začít v listopadu… V tomto článku se zaměříme na pěstování muškátů, které přezimovaly u vás doma nebo byly vypěstovány v zahradnictví.

Ze zahradnictví

Jestliže s pěstováním začínáte od píky, kupte si nové kytky v zahradnictví. Zkontrolujte je ze všech stran, už na první pohled poznáte, jestli je rostlina svěží a zdravá. Klidně rostlinu vyndejte z hlíny a přesvědčte se, že má dobře vyvinutý kořenový systém a není uhnilá. Nezapomeňte ani na spodní stranu listů, kde se často zdržují škůdci. Pokud chcete, aby vám muškáty začaly co nejdříve kvést, kupte si rostlinu s rašícími poupaty.

Sázení není žádná věda

Vyberte si vhodnou nádobu a dejte se do toho. Dříve se hojně používaly keramické květináče, dneska se na malých balkonech objevují lehké plastové nádoby se samozavlažovacím systémem, které mají jednoduchou závěsnou konstrukci. U každé nádoby je důležitý otvor, kterým odtéká nadbytečná voda, protože muškáty jsou alergické na přemokření. Už při sázení můžete kořeny preventivně ošetřit přípravkem proti houbovým chorobám. Na dno nádoby vložte drenážní vrstvu z keramzitu nebo kamínků a do substrátu zapracujte dlouhodobě působící hnojivo (vydrží až 6 měsíců).

Vzpřímeným muškátům „uštípněte“ růstové konce, aby se rozrostly do prostoru, nabydou tak více na objemu. Převislé muškáty zase sázejte „našikmo“, je to přirozenější pro jejich směr růstu. Zhruba po měsíci můžete začít přihnojovat dusíkatými hnojivy s vyšším obsahem fosforu a draslíku. Dávejte si jen velký pozor na to, abyste nehnojili příliš vyschlý substrát, mohli byste kořeny spálit.

Muškáty krásně voní

Aroma „voňavých“ pelargonií v létě odpuzuje hmyz. Mohou vonět po citronech, jablkách, mátě, růžích nebo třeba skořici. Z listů při porušení povrchu vytéká geranol, šťáva, která je základem stejnojmenného oleje využívaného v kosmetice a farmacii. Tyhle „voňavé“ muškáty vlastně patří do bylinkové zahrádky, jejich listy využijete i při vaření. Nejznámější je muškát kučeravý s citronovou vůní, muškát omamný s vůní růže a muškát plstnatý vonící po mátě peprné.

Užijte si léto plnými doušky a nechte své zahrádky, balkony a parapety rozkvést. Na podzim vám poradíme, jak z muškátů „nadělat řízky“ a připravit si nové rostlinky na další sezonu.