Jsou lidé, kteří tvrdí, že se jim nezdá nikdy nic. Omyl! „Výzkum spánku už před půlstoletím potvrdil, že každý z nás má sny každou noc, a dokonce hned několik,“ říká psychoterapeut Jiří Tyl s tím, že pamatovat si je není vůbec marné. „Sen totiž obsahuje nenahraditelné informace o tom, co si doopravdy v hloubi duše myslíme a co cítíme. Nejčastěji totiž upozorňuje na věci, které v bdělém stavu nevidíme nebo vidět nechceme. I proto je důležité snít a taky si sny pamatovat,“ dodává odborník. Jak na to?

Na stolku zápisník

„Ihned po probuzení si ještě dopřejte pár minut bez vyrušování a nehýbejte se. Bez tohoto kratičkého ‚okna‘ obvykle do pěti minut nevíte, že se vám něco zdálo,“ doporučuje Jiří Tyl. Také pomáhá, když si pokusíte vzpomenete na všechny emoce, které jste ve snu pociťovala, pak se sen vybavuje snadněji. A cokoliv si pamatujete, zkuste si co nejrychleji zapsat. Čím více poznámek a detailů, tím lépe.

Co vám sny říkají

Ve snu jste jen ve svém světě. Postavy v něm proto reprezentují zase jen vás – vaše myšlenky, emoce, naděje i strachy. Pokud se vám zdá o šéfovi, který se na vás zlobí, reaguje ta část vašeho já, která se bojí. Nebo něčeho jiného. Celkový stav mysli pak vyjadřuje vzduch, atmosféra nebo interiér místnosti, o které sníte. Tmavá místnost by mohla znamenat, že jste deprimovaná, špinavý a ošumělý pokoj třeba to, že jste hodně rozzlobená. A například vody, tedy moře, řeky či jezera vypovídají leccos o vašem celkovém naladění. Bouřlivé vody varují před zaplavením a podlehnutím, časté sny o přívalových vlnách pak o možném psychického zhroucení v blízké budoucnosti. Pokud před něčím ve snu utíkáte, může vám vaše podvědomí ukazovat, že nestojíte k životu čelem, nepřijímáte sama sebe nebo že potlačujete emoce. Naopak všechno pozitivní, na co ve snu narazíte, vám ukazuje směr, kudy se vydat. Už víte, proč je tolik důležité spát a při tom snít? Tady je pět tipů, jak ode dneška usínat rychle a snít celou noc.

1. Odpojte se

Hodinu před spaním vypněte telefon i počítač, televizi pak nejpozději 30 minut před tím, než ulehnete. V televizi zároveň nesledujte nic, o čem víte, že by vás mohlo rozrušit. Také odložte utěrku, prachovku a spol.. Až 60 % žen během poslední hodiny před spaním vykonává domácí práce místo toho, aby zpomalily a zvolna přešly z modu ‚to všechno zvládnu‘ do modu ‚můžu v klidu usnout‘. Nebo si ještě u čištění zubů kontrolují pracovní maily. Před usnutím se pak zabývají následujícím dnem a jeho úkoly a usínají až o hodinu déle.

2. Do peřin až na poslední chvíli

Zírat do stropu a ne a ne usnout je za trest. Vyhnete se tomu tím, že do postele zalezete skutečně až v momentě, kdy budete opravdu ospalá - začnou se vám klížit oči a pomalu přestanete vnímat, co se kolem vás děje.

3. Myšlenky pošlete pryč

Průměrná žena má asi šedesát tisíc myšlenek denně. To by bylo fajn, pokud by většina z nich byla příjemná. Bohužel je to naopak. Až 95 % z nich je úplně stejných jako včera a předevčírem a většinou nebývají vůbec pěkné. Právě negativní myšlenky totiž přicházejí samovolně a často právě před usnutím. Zkuste s nimi naložit stejně jako s rozbitými věcmi. Ve chvíli kdy vás napadnou, podívejte se na ně a řekněte si: Doopravdy vás potřebuju? Pak zkuste cvičení v relaxaci.

4. Pusťte si v hlavě film

Před usnutím se potřebujete zklidnit a to je podstatou relaxace, kdy se soustředíte na představu, která vám rychle uvolnění přináší. Takovou představou může být tichá pláž, kostelík na zeleném vršku nebo že se vznášíte na létajícím koberci. To je na vás. Hlavní je si danou scénu představit do nejmenšího detailu, aby vás úplně pohltila. Zároveň je důležité v duchu používat slova působící na smysly, tedy zrak, hmat, sluch i čich. Tedy že vzduch je slaný, azurová voda si jen tak šumí, tráva je hebká jako samet a vy se cítíte klidná a uvolněná...

5. Kupte si plyšáka

Trpíte-li na nespavost, stačí někdy i úplná maličkost - plyšový medvěd. Je prokázáno, že podobně jako živý pes nebo kočka dokáže i obyčejný plyšák zlepšit náladu a tlumit stres. Plyšový medvěd se dokonce používá i při velmi nepříjemných zákrocích, jako jsou laserové operace očí, při kterých musí pacient zůstat při vědomí a s lékařem spolupracovat. Na operačním sále dostane do náručí obrovského plyšáka a je tak mnohem víc v klidu.