Zklidňující rituály pomáhají ke zklidnění a nalezení harmonie. Někomu stačí zapálená svíčka a sklenka vína, jinému udělá dobře napuštěná vana s éterickými oleji. Ovšem někdy ani to nestačí a je zapotřebí „přidat“ nějaké silnější metody. K nim patří například focusing.

Focusing – umění naslouchat sami sobě

Osobně jsem se s focusingem seznámila před několika lety. A okouzlil mě svou jednoduchostí a efektivitou. Focusing je metoda k přijetí toho, co je ve vás, metoda pro navázání kontaktu s vlastní intuicí. „Jde o vědomé naslouchání tělesným pocitům, skrze něž se intuice prosazuje. Focusing pochází ze slova ‚focus‘, tedy soustředění. Díky focusingu se naučíte vnímat a uvědomovat si různé vnitřní potlačené či nastřádané bolesti, smutky, ovšem můžete taky objevit i příjemné pocity klidu,“ vysvětluje psycholožka a koučka Jitka Nesnídalová. Focusing je zjednodušeně dialog s vlastními emocemi, při němž se učíte jim naslouchat.

Jak probíhá terapie

Nejlepší je navštívit nějakého terapeuta, který se metodou zabývá. Ten vám ji předvede a vy ji pak můžete provádět samostatně doma, kdykoli budete cítit potřebu zklidnit se nebo najít odpověď na otázky, které v běžném životě neumíte řešit. Při této technice se obvykle se zavřenýma očima soustředíte na svoje tělesné pocity a na to, co cítíte, co si myslíte nebo vnímáte. To pak sdělujete terapeutovi. Díky tomu se naučíte přijímat svoje pocity a dávat jim prostor pro vyjádření. Během terapie zaměřujete pozornost na místa, kde se emoce projevují v těle (takzvané fokusy), a zároveň zkoumáte, co vám emoce chtějí sdělit. Snadněji pak prožijete i emoce, jichž jste se báli a které jste potlačovali, protože byly nepříjemné. Příjemné si zase naplno vychutnáte. „Focusig vás přivede k vašemu tělu a díky pozorování tělesných pocitů najdete to, co skutečně chcete a nechcete. Můžete se díky svému vnitřnímu pocitu rozhodnout, zda máte, či nemáte přijmout pracovní nabídku, uzavřít nějaký obchod nebo udělat jiné rozhodnutí. Focusing lze aplikovat na cokoli, včetně vztahů, kariéry či financí,“ vysvětluje Jitka Nesnídalová.