Nečekejte, prosím, žádné rady tipu: Když si knedlo vepřo zelo obarvíte potravinářskou barvou nafialovo, bude mít rázem o polovinu nižší kalorickou hodnotu. Takto barvy opravdu nefungují. Realitu totiž není třeba nijak měnit! Od přírody nejbarevnější jídlo – ovoce a zelenina – vám pomůže zhubnout samo o sobě.

Paleta zdraví

Zdravá redukční dieta je spojena s každodenní konzumací 300 až 450 gramů zeleniny a s příjmem ovoce v množství asi 150 až 200 gramů. „Mnoho našich klientů však mívá v počátcích redukčního programu s dostatečným příjmem zeleniny problém – protože jim nechutná nebo ji nejsou zvyklí jíst. Pro povzbuzení chuti je možné doporučit různé úpravy zeleniny, většinou však stačí na jednom talíři zkombinovat různě barevné druhy,“ říká Gabriela Knosová, odbornice z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy Kompliment.

Ještě důležitější však je, že konzumace pestrobarevných rostlin a plodů má pozitivní vliv na naše zdraví. V příjmu zeleniny a ovoce je namístě neopomíjet červenou, žlutou, oranžovou, zelenou ani modrou barvu. Zajistíte si tak příjem antioxidantů, jako jsou betakaroten (v těle se mění na vitamin A), vitaminy E, C, lykopen, lutein, zeaxanthin, a jiných fytochemikálií.

Jezte syrové

Zeleninu a ovoce si dopřávejte zejména v syrovém stavu, protože většina antioxidantů se teplem ničí. Na druhou stranu, účinek některých karotenoidů se naopak tepelným zpracováním zvyšuje, proto je vhodné část zeleniny konzumovat i tepelně upravenou. Jde zejména o mrkev nebo rajčata. Lykopen obsažený v rajčatech má totiž až pětinásobně větší využitelnost po tepelném zpracování.

Vedle těchto látek jsou ovoce a zelenina zdrojem enzymů, které spolu se selenem a dalšími stopovými prvky ochraňují tělo před onemocněním srdce a cév, cukrovkou a závažnými karcinogenními chorobami.

Jak dostat zeleninu do dětí?

Jelikož na případnou obezitu se často zakládá už v dětství, servírujte barevné ovocné a zeleninové jídlo už nejmenším dětem. A co s tím, že řada dětí odmítá zeleninu pozřít? PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti STOB (Stop Obezitě), má pro vás 5 vyzkoušených rad:

1. Dítě dělá rádo věci, které jsou mu známé, nechce konzumovat novou potravinu. Ale když se podávání opakuje, tak si zvykne, zvláště když je to potravina upravovaná a servírovaná v různých variantách nebo v kombinaci se známými potravinami. Takže dejte dítěti menší porci jeho obvyklého jídla a k tomu jídlo pro něj nové v malém množství. Pomůže, když nově zaváděnou potravinu uvidí dítě jíst jiné lidi, nejlépe vrstevníky.

2. Kromě chuti potraviny hraje roli i její vůně, barva, čerstvost, zajímavost úpravy, estetický vzhled a podobně.

3. Atraktivitu jídla zvýšíte, jestliže ho dítěti podáte, když má hlad.

4. Můžete využít i psychologických poznatků. Například u dětí do 4 let se preference utváří zejména podle barev. Děti mají nejraději barvu červenou, žlutou, oranžovou, nejméně pak zelenou. S věkem se to mění, zvětšují se rozdíly v oblibě barev a děti kladou větší důraz na tvary a velikost. Lásku k zelenině tak můžete pěstovat v podobě zeleninových talířů ve tvaru panáčka, zvířátek, srdíček, formičkami na vánoční cukroví můžete vykrájet okurku a podobně.

5. Neptejte se dětí, jestli chtějí zeleninu, ale jestli chtějí papriku nebo rajče.

Jak si vybírat podle barvy

Červená

Ze skupiny červené zeleniny a ovoce je z hlediska obsahu vitaminů A a E nejlepší červená paprika, která má zároveň ve 100 gramech až dvojnásobně vyšší obsah vitaminu C, než je doporučená denní dávka. Vysoký obsah vitaminu A a C má také červená kapusta a rajčata, višně a jahody. Už 100 gramů červené kapusty nebo jahod pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C. Brusinky a maliny jsou bohaté na vitamin E.

Zelená

Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce mají velmi dobré zastoupení vitaminu C. Například 100 gramů brokolice nebo kiwi nám dodá více vitaminu C, než denně potřebujeme, a stejné množství salátu zase pokryje denní dávku vitaminu A. Nejvíce vitaminu E obsahuje kiwi a pórek.

Oranžová a žlutá

Jednoznačným favoritem v obsahu vitaminu A je mrkev a v obsahu vitaminu C zase žlutá paprika, která ve 100 gramech obsahuje téměř trojnásobně více těchto vitaminů, než je jejich doporučená minimální denní spotřeba. Dobré zastoupení vitaminů A, C a E mají také broskve, mango a meruňky.

Modrá

Ovoce modré barvy, například švestky, ostružiny a borůvky, obsahuje vitamin A v menším množství, ale má dobré zastoupení vitaminů C a E.