Proč uvažovat o tempehu, tofu a dalších výrobcích ze sóji? Jde o další zdroj bílkovin, jichž potřebujeme poměrně hodně. Spoléhat se na maso, když člověk není vegetarián, nestačí? „Maso je zdrojem kvalitních bílkovin, v průměru jich obsahuje 20 gramů na 100 gramů masa, dále vitamínu B12 a dobře využitelného železa. Na druhou stranu, tuk masa obsahuje nasycené mastné kyseliny a cholesterol, což jsou látky, jejichž nadbytečná konzumace vede k obezitě, cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Proto je podle ní namístě, aby člověk občas maso nahradil jinou alternativou. Například produkty na bázi sójové bílkoviny, jako je právě tempeh, tofu, sójové maso, případně jinými náhražkami z luštěnin a obilnin.

Dva až tři dny bez masa

Pro představu, tofu je základem mnoha asijských kuchyní, vyrábí se ze sójových bobů. Dá se upravit mnoha různými způsoby, rozhodně je dietní a sto gramů jich obsahuje asi osm gramů bílkovin, k tomu pár procent tuku. Tofu vám dodá rovněž železo, zinek, hořčík a také potřebný vápník. Vyrábí se z kondenzovaného, ​​nekvašeného sójového mléka.

„Na rozdíl od skutečného masa mají výrobky ze sóji méně tuku, obsahují převážně nenasycené mastné kyseliny a cholesterol v nich není vůbec,“ dodává Karolína Hlavatá. Je pravda, že samotných bílkovin je v nich většinou méně než v mase, ale rozdíl není zásadní. „Nejlepší varianta je dát si dva až tři dny v týdnu náhražku masa, jeden den něco sladkého a tři dny maso, z toho ideálně jednou až dvakrát rybu,“ doplňuje Karolína Hlavatá.

Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g/kg tělesné váhy. Odborníci nejčastěji doporučují příjem 0,8–1 g/kg hmotnosti. Ideální je dostatečný přísun bílkovin jak ze zdrojů živočišných, tak rostlinných, a to rovným dílem.

Poslouží i místo sýra

Naštěstí je skutečně z čeho vybírat, výrobků ze sóji, luštěnin a dalších bílkovinných náhražek – některé se dělají na bázi vaječného bílku – je na trhu hodně a můžete s jejich pomocí vytvořit i varianty na klasickou kuchyni, a to za nepoměrně kratší dobu ve srovnání s přípravou masa. Můžete je upravit dušením, opékáním, zapékáním, smažením či grilováním. A například některé výrobky ze sóji se stejně dobře hodí i do studené kuchyně, kde dokáží nahradit třeba sýr, nemusí se nijak upravovat a některé tofu ani není nutné skladovat v lednici.

Dá se tak říct, že ačkoli tofu obsahuje méně bílkovin než třeba kuře, je rovněž dietní a zdravé, už proto, že podobně jako maso tělu dodává některé důležité minerály a stopové prvky, navíc obsahuje i vápník a vlákninu, kterou v mase rozhodně nenajdete. Díky tomu konzumace tofu přispívá k dobrému trávení a k regulaci hladiny krevního cukru, která tak nekolísá, a jídlo nás díky tomu solidně zasytí na delší dobu. Tofu má navíc jemnější chuť a lze ho tak přidat i tam, kam se kuře nehodí, například do zeleninového smoothie nebo míchaných vajíček.

ZDROJ: vimcojim.cz