Pálivé na imunitu i nadbytečná kila: Jak využít chilli, česnek, pepř nebo křen

Nicole Mrzenová | 25. 1. 2023

 V ústech začne hořet, obličej zrudne, do očí se řinou slzy, na čele vyrazí krůpěje potu, chce se nám kýchat, nemůžeme se nadechnout… Pikantní jídla nám můžou dát pěkně zabrat. Nemusíme zacházet do extrémů, ovšem zvlášť teď v zimě se vyplatí si pokrm přiostřit.

Pálivá jídla máme spojená hlavně s asijskou, africkou či mexickou kuchyní. Ale ani ta česká se jim nevyhýbá. Před lety býval na jídelním lístku snad všech restaurací a putyk katův šleh nebo ďábelské topinky, ke špekáčkům, párkům a ovaru si tradičně dopřáváme hořčici a křen, správný guláš musí mít říz a na kocovinu si ordinujeme ostrou česnečku…

Zdroj: Youtube

Nakopne imunitu a uleví od rýmy

„Konzumace pálivých jídel je vhodná především z toho důvodu, že pálivý element přidaný do pokrmu obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek, a naopak malé množství kalorií,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Dagmar Mušková a upozorňuje na to, že chilli papričky, přímo symbol pálivosti, obsahují kapsaicin, který prokazatelně vykazuje mnoho pozitivních účinků na naše zdraví.

Není nespavost jako nespavost. Jak poznat chronický problém a vyhnout se úzkosti
Zdraví

Není nespavost jako nespavost. Jak poznat chronický problém a vyhnout se úzkosti

„Má potenciál působit preventivně proti vzniku vysokého krevního tlaku či cukrovky 2. typu. Pravidelní konzumenti chilli mají menší potřebu jíst slané, sladké a tučné pokrmy, což se nám může hodit, například pokud potřebujeme nějaké to kilečko shodit,“ vypočítává zdravotní přínos různě barevných a tvarovaných plodů paprik, které sice nejsou tradiční českou pochutinou, ale dávno se u nás zabydlely.

„Navíc je o konzumaci chilli známo, že dokáže tlumit bolest a navozovat větší pocit štěstí,“ usmívá se odbornice.

Výzkumů o pozitivním vlivu kapsaicinu na naše zdraví je spousta. Některé dokonce naznačují, že může zpomalovat postup rakovinového bujení. Např. studie publikovaná roku 2014 v časopise Journal of Clinical Investigation uváděla, že snižuje riziko vzniku kolorektálních nádorů. Ta publikovaná o dva roky později ukázala podobný efekt u nádorů prsu.

5 potravin pro lepší usínání a kvalitní spánek. Zázrakem je kiwi i mandle
Zdraví

5 potravin pro lepší usínání a kvalitní spánek. Zázrakem je kiwi i mandle

Jisté je, že kapsaicin má silné antibakteriální vlastnosti, posiluje imunitní systém a je ideální prevencí nachlazení. „Chilli papričky navíc obsahují velké dávky vitaminu C, který také pozitivně podporuje náš imunitní systém,“ dodává Dagmar Mušková.

Ucpaný nos a dutiny rychleji uvolní nejen kapsaicin, ale veškeré ostré koření nebo třeba křen, wasabi a cibule.

Cokoli ostřejšího nás jistojistě zahřeje. Pokud trpíte tzv. vnitřním chladem, kdy se klepete, i když na sobě máte několik vrstev oblečení, je nejlepší dopřát si něco s chilli, pepřem, zázvorem, nějakou kořenicí směsí typu harissa atd.

Kila půjdou rychleji dolů

Nutriční terapeutka doporučuje pálivý element pravidelně zařazovat do jídelníčku osob, které řeší redukci váhy, protože se jedná o nízkokalorickou potravinu.

Jak okamžitě snížit krevní tlak i bez léků. Funguje poloha mrtvoly
Zdraví

Jak okamžitě snížit krevní tlak i bez léků. Funguje poloha mrtvoly

Studie Clinical Nutrition z roku 2009 navíc ukázala, že díky pálivým potravinám dochází ke zrychlení metabolismu (až o 20 procent po následujících 24 hodin) a vyloženě podporují spalování tuků. K tomu snižují hlad a chuť k jídlu… Dr. Anthony Zulli z australské Victoria University se svým týmem zhodnotil několik studií z celého světa na téma chilli a hubnutí. Z mnoha zjištění vyplynulo, že přidání chilli i do stravy s vysokým obsahem tuků dokáže zvýšit jejich odbourávání a výdej energie a zabránit tvorbě tělesného tuku. Vědec ale zároveň pro jistotu zdůraznil, že chilli samo o sobě není kouzelná přísada a ztráta hmotnosti je vždy výsledkem kontrolované stravy a fyzického cvičení… Ovšem pozor, někteří z nás si musí nechat zajít chuť. „Ostrých jídel by se měli úplně vyvarovat lidé, které trápí problémy se zažíváním, žaludeční vředy, a také jedinci s potravinovou alergií na dané koření. Kořeněných jídel by se měli vyvarovat převážně také ti, kterým bylo diagnostikované onemocnění dna,“ shrnuje Dagmar Mušková svá doporučení s tím, že pálivé a kořeněné pokrmy se nedoporučují také dětem a těhotným ženám.

Jak okamžitě snížit krevní tlak i bez léků. Funguje poloha mrtvoly
Zdraví

Jak okamžitě snížit krevní tlak i bez léků. Funguje poloha mrtvoly

Nepřepálit to!

Jak odbornice na výživu potvrzuje, zařazování pálivých pokrmů do jídelníčku je dost individuální záležitost. „Nelze jednoznačně určit, co je tzv. zdravé množství pálivého komponentu v jídle,“ odpovídá na otázku, kolik je tak akorát. „Vždy samozřejmě záleží na tom, jaké má jednotlivec chuťové preference a jak pálivé pokrmy snáší.“

Zatímco někomu stačí lžička křenu a už má dost, jiný klidně spořádá tři chilli papričky a těší se na další. Schopnosti rekordmanů, kteří jsou schopni pozřít ty nejpálivější papričky a produkty během mžiku, nás asi všechny fascinují, ale určitě bychom se je neměli snažit bez jakéhokoli tréninku následovat… Nepřepálit start doporučuje těm, co dosud ostrá jídla nekonzumovali, i Ota Livers. Se svou přítelkyní Evou jsou velkými milovníky chilli, papričky pěstují a vyrábějí z nich omáčky i marmelády.

Hořčík na spánek, proti křečím i migrénám. Jezte ho, i když nesportujete
Zdraví

Hořčík na spánek, proti křečím i migrénám. Jezte ho, i když nesportujete

„Je lepší začít jen s mírně pálivým jídlem, časem si člověk zvykne a vydrží více. Pokud to na začátek přeženete, mohlo by vám být zle. Pálivost po chvíli odezní, ale můžete si rozhodit žaludek,“ varuje Ota Livers před zbrklostí. Zároveň ale uklidňuje, že když nemáme problémy se zažíváním, papričky nám nemohou ublížit. Co ale rozhodně nedoporučuje, je jíst extrémně pálivé papričky nalačno. „A pokud to s pálivostí přeci jen přeženete, sáhněte po něčem tučném – ideální jsou mléčné výrobky, například kefír či mléko,“ předává své zkušenosti.

Dagmar Mušková upozorňuje na zrádnost chilli papriček, spočívající v tom, že ze začátku konzumace tolik nepálí, a intenzita nabíhá pomalu. „Obecně doporučené množství je takové, po kterém pořád cítíme chuť dochucovaného pokrmu,“ dodává. Tato rada platí pro všechny ostré ingredience.

Když hrozí syndrom vyhoření: Poznejte včas toxické pracovní prostředí.
Zdraví

Když hrozí syndrom vyhoření: Poznejte včas toxické pracovní prostředí.

Chilli v čokoládě, džemu…

Dagmar Mušková uvádí, že pokud jsme milovníci pálivých pokrmů a zároveň netrpíme žádnými převážně zažívacími obtížemi, můžeme si je bez výčitek dopřávat každý den.

U Oty Liverse doma to ale nepřehánějí. „Někdy je jíme každý den, jindy jednou za čas. Ostrá jídla máme oba rádi, takže četnost záleží na aktuálním rozpoložení,“ svěřuje se s tím, že nejčastěji je používají při vaření asijské kuchyně, ale hodí se všude.

On i jeho partnerka se k papričkám dostali nezávisle na sobě před více než deseti lety. „Papričky si dáváme hlavně pro jejich chuť. Ale samozřejmě víme i o jejich zdravotních benefitech,“ říká Ota a doplňuje, že nevyhledávají extrémně pálivé odrůdy. „I když si občas nějakou super pálivou s radostí dopřejeme,“ směje se.

Tip na potíže se štítnou žlázou. Hashimotova dieta. Patří do ní ryby i kuře
Zdraví

Tip na potíže se štítnou žlázou. Hashimotova dieta. Patří do ní ryby i kuře

Dagmar Mušková přiznává, že pálivým jídlům teprve přichází postupně na chuť. „Ostřejší varianty pokrmů oceňuji především nyní v zimě, jelikož mě vždy zahřejí,“ pochvaluje si. Mezi její nejoblíbenější kombinace chutí patří sladko-pálivá. „Tuto kombinaci chutí si nejčastěji dopřávám ve svojí oblíbené dýňové polévce ochucené chilli,“ dává inspiraci a přiznává, že čas od času si dopřeje v omezeném množství také hořkou chilli čokoládu nebo wasabi jako dochucení sushi.

Papričky v čokoládě, džemu nebo marmeládě je poněkud netradiční spojení, ale jak říká Ota Livers, dají se použít opravdu kamkoliv, klidně i do míchaných nápojů. Můžeme třeba zkusit přidat špetku do svého oblíbeného smoothie…

Papričky z vlastní sklizně

V poslední době je čím dál oblíbenější pěstovat jak pokojové kytky doma, tak nejrůznější užitkové i okrasné plodiny na zahradě. Proč tedy nezkusit chilli papričky?

Rychlý test zraku a tik v oku. Vzniká ze stresu a kdy v tom hledat vážnou nemoc
Zdraví

Rychlý test zraku a tik v oku. Vzniká ze stresu a kdy v tom hledat vážnou nemoc

„Odrůd existuje mnoho druhů a pěstují se po celém světě, takže vhodné podmínky pro pěstování najde téměř každý,“ líčí Ota Livers a doporučuje zohlednit při výběru odrůdy nejen pálivost, ale také podmínky, v jakých můžete papričku pěstovat. „Některé rostou bez problému na parapetu za oknem, na balkóně či venku v záhoně. Jiné potřebují pro ideální růst speciální podmínky – od umělého svícení v zimních měsících pro malé rostlinky až po pěstování ve skleníku,“ radí.

Výběr je velký i v tom, čím můžeme svou stravu přiostřit. Klidně lze zůstat u domácích ingrediencí. Třeba nakrouhat křen nebo přidat k jídlu hořčici. I ty nás pořádně „protáhnou“ a zahřejí. A našemu zdraví prospějí…

Předejděte osteoporóze! 9 potravin bohatých na vápník. Pít mléko nestačí
Zdraví

Předejděte osteoporóze! 9 potravin bohatých na vápník. Pít mléko nestačí

CHILLI

  • PROČ PÁLÍ: Obsahuje kapsaicin.
  • CO UMÍ: Podporuje krevní cirkulaci, zrychluje metabolismus, působí jako analgetikum, snižuje cholesterol, pomáhá při revmatických stavech, prospívá diabetikům, zlepšuje náladu…

KŘEN

  • PROČ PÁLÍ: Mohou za to štiplavý sinigrin a hořčičné silice.
  • CO UMÍ: Má silné antibakteriální účinky, pročišťuje dýchací cesty a rozpouští hleny při nachlazení.

ZÁZVOR

  • PROČ PÁLÍ: Obsahuje látku gingerol, která je chemickým složením podobná kapsaicinu.
  • CO UMÍ: Pomáhá při zažívacích potížích jako nevolnost a nadýmání, působí antibakteriálně a protizánětlivě, je to také vyhlášené afrodiziakum.

PEPŘ

  • PROČ PÁLÍ: Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu.
  • CO UMÍ: Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnost.

ČESNEK A CIBULE

  • PROČ PÁLÍ: Způsobuje to silice obsahující síru.
  • CO UMÍ: Přírodní antiseptika a antibiotika. Posilují obranyschopnost, snižují krevní tlak a cholesterol, prospívají srdci a trávení.

HOŘČICE

  • PROČ PÁLÍ: Mohou za to látky s obsahem síry (glukosinoláty sinigrin a sinalbin).
  • CO UMÍ: Urychluje trávení a látkovou výměnu. Normalizuje krevní tlak a posiluje kosti.

SKOŘICE

  • PROČ PÁLÍ: Pravá skořice obsahuje voňavou, sladkou a pálivou látku cinnamaldehyd. V pokrmu ale pálit nebude, ucítíme to při pozření většího množství mleté skořice.
  • CO UMÍ: Má dezinfekční a antibiotické schopnosti, uplatní se při nachlazení a kašli i při zažívacích potížích jako průjem či nadýmání. Snižuje krevní tlak a podporuje chuť k jídlu.

ZDROJ: časopis Květy, www.pribehkalorie.cz, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S026156142030546X, https://www.vu.edu.au/about-vu/news-events/news/researchers-confirm-chilli-fires-up-weight-loss, www.chillipikanterie.cz,

Tagy česnek čokoláda chilli paprička imunní systém jídlo Kapsaicin křen selský Květy (časopis) pepř pokrm zdraví