Všechna zvířata v určité době línají, tedy postupně vyměňují svoji srst. Je to přirozený proces, kterému se nedá zabránit. Ale dá se lehce zmírnit, třeba vyváženou stravou. „Chovatelé by měli podávat krmivo bohaté na zinek a vitaminy skupiny B, díky kterým mají zvířata lesklou a hustou srst a také se jim méně vysušuje pokožka,“ doporučuje Petr Wagner z internetového obchodu Astoreo. „Psovi neprospívají granule s obsahem obilnin. Vhodné jsou grain-free produkty, které jsou lehce stravitelné. Volte krmiva s vysokým obsahem masa, taková prospívají nejen zdravotně, ale také zabraňují přesušování pokožky a tím i línání,“ doporučuje odborník na psí výživu Martin Pučálka.

Nutná údržba

Kočky i psi si srst čistí jazykem. Kočky mají jazýček k údržbě srsti obzvlášť uzpůsobený, jeho hrubý povrch supluje kartáč. Navíc si chlupáči srst přirozeně vyčesávají za pohybu – válí se po zemi, prolézají křovím a třou se o cokoli, co jim přijde do cesty. I tak ale většina chlupů končí na vašem koberci. Když budete vašeho kamaráda pravidelně pročesávat, spoustu chlupů zachytíte na jednom místě a rovnou je zametete nebo vysajete.

Na jaře a na podzim je srst třeba pročesávat každý den. V létě tahle údržba stačí jen jednou týdně, záleží samozřejmě na rase. Zapomeňte na klasický „lidský“ hřeben, používejte drátkový kartáč, jednořadý kovový hřeben nebo furminátor, což je jakési vyčesávací hrablo, kterým snadněji a rychleji odstraníte přebytečnou podsadu a vyčešete tak staré chlupy. Hrubosrstí psi se upravují vytrháním, kdy se stará srst odstraňuje trimovacím nožem. Pročesávání obecně pomáhá roztírat maz po pokožce, která pak není vysušená, a usnadní ho i šampon, který zamezuje plstnatění srsti. Mazlíčka pročesávejte nejlépe v koupelně na podlaze, kterou lehko vysajete a vytřete. Nebo pod něj instalujte jednorázový igelit, který pak rovnou vyhodíte.

Navlékněte rukavice

Někdy drobné úplatky v podobě laskomin nestačí a zvířata se vyčesávání brání. Pak přichází na řadu mazlení, ale v rukavicích. Navlékněte si ty klasické gumové, trochu je navlhčete a hlaďte svého chlupatého kamaráda, jako by se nechumelilo. Nebo použijte rukavice zahradnické, které mají na dlaních drobné výčnělky. Mazlíčkovi bude hlazení příjemné a vy zachytíte spoustu chloupků, které by jinak popadaly na zem. A když už se tak stane, právě pomocí navlhčených rukavic je sesbíráte třeba z dlaždic kolem jídelní misky. Praktické jsou také rukavice elektrostatické. Jejich lepkavá vrstva vytvoří elektrostatický náboj, díky kterému odstraníte zvířecí chlupy a alergeny z nábytku, textilních potahů a těžko dostupných míst.

Kouzelná lepenka

Znáte to. Před odchodem do práce se ještě rychle pomazlíte s huňatým parťákem a vyrazíte z bytu. Ale ouha, vaše oblečení je rázem plné chlupů. Co teď? Supermany v rychlé likvidaci psích chlupů přichycených na oblečení jsou nejrůznější válečky, které používáte i doma – ať už lepicí gumové, které pak stačí jen opláchnout, nebo ty s lepenkou, která se postupně odmotává a odstraňuje i s nečistotami. Kupte si alespoň dvě různé velikosti a menší balení noste pro případ potřeby v kabelce. A co když zjistíte „ochlupení“ až v kanceláři a váleček nemáte po ruce? Namotejte si na ruku obyčejnou lepenku, samozřejmě lepicí stranou nahoru, a zvolna přejíždějte přes tkaninu, za chvilku bude vaše oblečení jako ze žurnálu.

Starý dobrý vysavač

Nejúčinnější v likvidaci chlupů v domácnosti je samozřejmě vysavač. Ale ne každý typ pomůže se zvířecími chlupy. Správný vysavač do rodiny s domácími mazlíčky by měl být výkonný a hlavně disponovat HEPA filtrem. Ten zachytí i ty nejmenší nečistoty a alergeny. Na povrchy dobře funguje nástavec s rotačním kartáčem, který sebere (téměř) každý chloupek. A určitě se neobejdete bez speciálních nástavců určených pro vysávání chlupů přímo z těla zvířat, nejen z podlahy a koberců. U kočiček tedy s vysavačem příliš nepochodíte, ale někteří pejsci si vysávání užívají, hlavně když není vysavač příliš hlučný. Odsávacích vyčesávacích nástavců je celá řada, jde spíš o to, jakou srst má váš pejsek. Paradoxně největší problém s úklidem nemají majitelé dlouhosrstých plemen, jejichž chlupy vysajete pomocí klasického přepínatelného nástavce na podlahy, ale ti, kteří mají doma buldoky, dalmatiny, teriéry nebo boxery. Ti mají totiž krátké tuhé chlupy, které se zapichují do potahů a na jejichž vytažení z látky je potřeba elektrický klepač.