LDL a HDL

Cholesterol, stejně tak jako ostatní tuky, není rozpustný ve vodě, a tedy ani v krvi. Mezi buňkami je přenášen speciálními nosiči, lipoproteiny, především pomocí LDL (škodlivý: low-density lipoprotein) a HDL (hodný: high-density lipoprotein).

Ideální hladina

Vysokou hladinu cholesterolu v těle nijak nepoznáte – nic nebolí. Pouze, pokud je množství této látky v krvi neobvykle vysoké, se to může projevit tvorbou nažloutlých uzlíků v kůži pod očima, na loktech nebo na kolenou.

Jakou hodnotu máte mít?

Hodnoty cholesterolu v laboratorních testech by se měly pohybovat kolem 5 mmol/l. Pokud jste prodělali infarkt nebo mozkovou příhodu, lékaři vám patrně doporučili udržovat hladinu krevních tuků v ještě nižších hodnotách.

Na druhé straně neplatí stoprocentně, že co nejnižší hladina cholesterolu je ideální. Existují důkazy, že i jeho nedostatek má negativní vliv na celkový zdravotní stav. Pokud se ve vaší rodině objevují vysoké hodnoty cholesterolu, máte-li sedavé zaměstnání, kouříte a chybí vám dostatek pohybu, nechte si cholesterol včas zkontrolovat! Je to nejvýznamnější faktor vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Hlavními zdroji cholesterolu v jídelníčku jsou:

Hlavními zdroji cholesterolu v jídelníčku jsou:

  • maso (především játra a další vnitřnosti), drůbež, ryby, mořské plody 
  • plnotučné mléčné výrobky 
  • vaječné žloutky

Při nadbytku této látky v těle a při problémech se žlučí se mohou vytvářet žlučové kameny. Vysoká hladina cholesterolu v krvi (hypercholesterolémie) je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění, které vedou k srdečnímu infarktu i k dalším vážným onemocněním.

Jak v krvi cholesterol snížit?

Pomůže vám dodržování jídelníčku s omezením nasycených mastných kyselin (živočišných tuků) a tzv. přeměněných tuků. To jsou tuky, které se chemicky změní ohříváním, grilováním a zpracováním.

Omezte tučné mléko

Nasycené mastné kyseliny omezíte tak, že si budete vybírat libovější maso a mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku. Tyto škodlivé kyseliny jsou obsaženy také v průmyslově vyráběném pečivu – v koláčích z lístkového těsta, v sušenkách, v chipsech, a dokonce v některých druzích chlebů. Údaje o složení výrobku zjistíte na seznamu ingrediencí uvedených na etiketách. Je-li tam uvedeno „hydrogenovaný nebo ztužený tuk“, ruce pryč!

Ignorujte nezdravé tuky

Přestaňte konzumovat průmyslově zpracované masné výrobky – salámy, hovězí a vepřové konzervy a podobné potraviny. Na sto honů se vyhýbejte palmovému a kokosovému oleji, oba (i když jsou v podstatě rostlinné) obsahují velké množství nasycených tuků. Tyto takzvané tropické oleje jsou i v mnoha zpracovaných potravinách, zejména v sušenkách a dortech.

Co jíst

Nejméně dvakrát týdně (ale lépe vícekrát) si připravte tučnou mořskou rybu. Rybí maso obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které snižují LDL cholesterol. Některou z porcí můžete klidně nahradit sardinkami, byť i z konzervy. Nejlepším zdrojem těchto látek jsou čerstvé tučné ryby jako makrela, tuňák a losos. Ovšem takový konzervovaný tuňák ztrácí během zpracování téměř všechen zdravý olej, zatímco sardinky a většina ostatních ryb nikoli.

Pokud si na ryby příliš nepotrpíte, užívejte 2x denně doplňkový rybí tuk, který obsahuje jak EPA, tak i DHA (dva typy omega-3 mastných kyselin).

Lněná semínka

Vydatným zdrojem omega-3 mastných kyselin a rozpustné vlákniny jsou lněná semínka. Umelte je a při snídani si je přisypte do jogurtu nebo k obilovinám. Je zjištěno, že dvě polévkové lžíce mletých lněných semínek denně sníží LDL cholesterol o 18 %.

Lepší zvěřina než hovězí

Máte-li rádi tmavé maso, zkuste zvěřinu. Oproti hovězímu masu je v ní jen zlomek tuku – zvěřina obsahuje asi tolik tuku jako většina ryb. Maso bude měkké, pokud je naložíte do marinády. Trpíte-li ovšem dnou, na zvěřinu zapomeňte!

Pozor na smažení

Vyhýbejte se smaženým pokrmům (při této kuchyňské úpravě se uvolňují škodlivé látky) a zvyšte příjem důležité vlákniny. Bohatým zdrojem rozpustné vlákniny je ovesná kaše. Vláknina vytváří ve střevech gel, který snižuje vstřebávání tuku. Miska ovesné kaše denně má na snížení cholesterolu výrazný vliv. Obyčejné ovesné vločky jsou přitom lepší než upravované instantní cereálie. Dalším významným zdrojem vlákniny jsou sušené švestky, ječmen, fazole, lilek či chřest.

Anticholesterolový koktejl

Anticholesterolový koktejl

Ke snížení cholesterolu přispěje lahodný mléčný koktejl. Smíchejte šálek vanilkového sójového mléka se dvěma polévkovými lžícemi mletých lněných semínek. Přidejte čerstvé nebo zmrazené bobulové ovoce a vše rozmixujte v mixéru. Sójová bílkovina a lněná semínka pomáhají upravit poměr LDL a HDL cholesterolu, hladinu škodlivého cholesterolu snižuje i vláknina obsažená v bobulovinách.

Pro správnou hladinu cholesterolu jsou důležité především vitaminy C a E, vyrovnaný poměr mědi a zinku, a také chrom a niacin.

Zdravá cibule

Při přípravě jídel používejte cibuli – hlavně červenou. Cibule obsahuje mnoho sirných sloučenin zvyšujících HDL a antioxidant kvercetin, který odstraňuje LDL cholesterol. Červeň v červené cibuli pochází z dalších prospěšných antioxidantů (flavonoidů).

Ořechy k svačině

Jezte ořechy, je v nich spousta zdravých nenasycených tuků včetně omega-3 mastných kyselin. Pro snižování LDL jsou zvlášť vhodné vlašské ořechy a mandle. Snězte jich hrstičku denně, hladina cholesterolu by vám měla začít klesat. Ořechy ovšem mají spoustu kalorií, takže je musíte jíst namísto jiných potravin (například ke svačině), nikoli navíc!

Avokádo sníží LDL

Denně snězte dostatečné množství (alespoň 500 g v pěti dávkách) zeleniny a ovoce. Avokádo vám může snížit LDL až o 17 %. Obsahuje sice velké množství tuků (a tudíž i kalorií), ovšem především těch nenasycených.

Jogurty na stůl

Živé probiotické mikrobiální kmeny, obsažené v některých jogurtech a nápojích, pozitivně ovlivňují zdraví: podle nových studií jednak pomáhají snížit hladinu krevního cholesterolu, jednak zvyšují vstřebávání vápníku.

Česnek

Od starých Egypťanů se traduje ozdravný účinek česneku a lékařské výzkumy jej spojovaly s cholesterolem. Jenže co chvíli platilo, už neplatí. V dalším výzkumu už vědcům žádné statisticky zajímavé výsledky u pojídačů česneku nevyšly.

Ať žije olivový olej

Ať žije olivový olej

V každodenním jídelníčku používejte olivový olej. Četné studie dokázaly, že nejen snižuje LDL, ale zároveň zvyšuje HDL. Při jednom z výzkumů se zjistilo, že lidem, kteří jedli dvě polévkové lžíce olivového oleje denně, se snížila hladina LDL již po týdnu. Proto olivový olej používejte na přípravu česnekového chleba, do salátových zálivek, někdy i místo margarínu a také při smažení.

Zázvor na trávení

Často v kuchyni používejte zázvor. Výzkum prokázal, že sloučeniny obsažené v zázvoru pomáhají snižovat vstřebávání a zvyšovat vyměšování LDL cholesterolu.

Šťáva z pomeranče

Cholesterol snižuje i šťáva z pomeranče. Cholesterolovou rovnováhu pomohou upravovat také 2 až 3 sklenky čerstvě vymačkané pomerančové šťávy denně nebo 100% džus bez přidaného cukru. Pokud sníte celý pomeranč, doplníte si i důležitou vlákninu.

Žlutá kurkuma

Prospěšná pro srdce a cévy je kurkuma. Obsahuje žlutě zbarvený pigment kurkumin, který snižuje hladinu celkového cholesterolu, zvyšuje prospěšný cholesterol, a navíc chrání jak HDL, tak dokonce i LDL před škodlivými účinky volných radikálů. Denně proto při vaření používejte až 3 g mletého (práškového) kořene kurkumy. Toto koření, které je základem směsi kari, je součástí většiny receptů jihoasijské, především indické kuchyně a používá se hlavně do luštěnin. Pokud trpíte jaterním, žaludečním nebo žlučníkovým onemocněním, používejte jen běžné dávky tohoto koření.

Jitrocel zapíjejte

Jitrocel blešník, tedy vláknina (psyllium), je důležitým zdrojem vlákniny, která tvoří ve střevech absorpční gel. Ten pohlcuje LDL cholesterol a usnadňuje jeho odstraňování z těla (užitečný HDL zachovává). Nezapomeňte, že psyllium se musí užívat rozmíchané ve sklenicí vody!

Půl kila zeleniny

Půl kila zeleniny

Zvyšte významně podíl rostlinné potravy ve svém denním jídelníčku: neobsahuje cholesterol, ale má spoustu vlákniny, která jej snižuje, a také vitaminů a antioxidantů, které prospívají srdci.

Sirup z pískavice

Pískavice řecké seno ve formě tekutého nebo suchého extraktu či sirupu upravuje hladinu cholesterolu a dalších krevních tuků, snižuje také krevní tlak a cukr v krvi.

Extrakt z klanoprašky

Jako doplněk diet určených ke snížení množství LDL cholesterolu se používá klanopraška čínská, a to ve formě prášku ze sušených plodů, tinktury nebo suchého extraktu.

Artyčok před jídlem

Hladinu cholesterolu značně snižuje list artyčoku s obsahem cynarinu (fenolové kyseliny). Odvar připravíte ze 30–40 g sušených listů na 1 l vody, kterou necháte 10 minut vařit. Pijte 3 šálky denně 15 až 20 minut před jídlem.

Alkohol v malém

Co se týká alkoholu, máme pro vás dobrou zprávu. Alkohol zvyšuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu. Prospět však může jedině tehdy, když ho budete pít s mírou – což znamená denně jedno malé pivo nebo 1–2 dl vína pro ženu a maximálně ještě jednou tolik pro muže. Větší konzumace alkoholu nadělá víc škody než užitku. Červené víno je prospěšné také tím, že v barvivu slupek vinných bobulí jsou vydatné antioxidanty.

Cvičte, cvičte

Prospěšnost pohybu je i v případě zvýšené hladiny cholesterolu nesporná. Výzkumy prokazují, že tělesná cvičení snižují celkové riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Pravidelný pohyb také pomáhá regulovat cukrovku a krevní tlak, což jsou hlavní rizikové faktory srdečních onemocnění. Pořiďte si vhodnou obuv a každý den se rázným krokem vydejte na půlhodinovou procházku nebo choďte stejnou dobu ve fitku na trenažéru. Zajděte si před odchodem do práce zaplavat, jezděte na kole, pěstujte jogging.

Ošklivý a hodný

Ošklivý a hodný

  • LDL („ŠKODLIVÝ“) CHOLESTEROL Pokud ho v krvi obíhá příliš velké množství a buňky jej nezužitkují, je tu riziko postupného usazování tuku na stěnách tepen a vytváření (obvykle společně s vápníkem i dalšími látkami) usazenin. Ucpávání tepen vede k ateroskleróze. Pokud se ve zúžené tepně u srdce vytvoří sraženina, může zablokovat průtok krve, srdeční sval přestane být zásobován krví a výsledkem bude infarkt. Jestliže krevní a tuková sraženina zabrání přítoku krve do určité části mozku, důsledkem bude cévní mozková příhoda neboli mozkový infarkt. Pokud se dostane do plic, způsobí plicní embolii.
  • HDL („HODNÝ“) CHOLESTEROL Úkolem menší části (čtvrtiny až třetiny) lipoproteinů je přenášet cholesterol z krve do jater. Odtud se přebytečný cholesterol dostane do žluči a opustí tělo tenkým a tlustým střevem. HDL je velmi důležitý i proto, že odstraňuje cholesterol z aterosklerózních plátů a tím zpomaluje jejich tvorbu.

ZDROJ: časopis Vlasta, fr.de, hautinfo.at

Související články