Když mi manžel před třičtvrtě rokem jemně sdělil, že občas v noci chrápu, a že bych s tím měla něco dělat, trošku mě to namíchlo. Tak on chrápat může, a já ne? Postupně jsem vyzkoušela všechny možné rady, které jsem našla na internetu. Tenisák zašitý do noční košile, abych se nepřetáčela na záda, lepicí pásky na nos, speciální náramek, který vyšle nervové soustavě impuls a vy přestanete chrápat, nebo speciální chránič proti chrápání, který tlačí čelist dopředu, takže se otvírají dýchací cesty a snižuje se chrápání (údajně). Nic z toho nepomohlo, z lepicích pásků jsem měla alergickou reakci na nose, tenisák se pokaždé stejně nějak dostal ven a nakonec si s ním hrály naše kočky, a vlastně jediné, co mi trochu uvolnilo nos, byly kapky na předpis, které obsahovaly kortikosteroidy. Jak se nerozvést kvůli chrápání? A proč vůbec lidi chrápou?

Alkohol, obezita i menopauza

Nejčastější příčinou chrápání je uvolněné svalstvo v oblasti dutiny ústní a hltanu během spánku. Zúží se vám krční otvor. Potřebujete stejnoměrné množství vzduchu v plicích a rychlost přívodu vzduchu a tlak vzduchu se zvyšují. Měkké patro (horní zadní část patra) i čípek (takový malý výběžek vzadu v ústech) začnou vibrovat. Zvuk, který při těchto vibracích vzniká, je chrápání. Čím větší zúžení, tím hlasitější chrápání. Bohužel nemalou měrou se na chrápání podílí i věk, protože jak stárneme, měkké patro ztrácí pružnost, protože v něm ubývá kolagen. Příčinou jsou ale taky nepravidelnosti ve vnitřním nose, třeba vybočení nosní přepážky, polypy v nose nebo chronická rýma. Chrápání taky nepomáhá obezita, protože nadbytečný tuk se usazuje nejen na břiše, ale i v hltanu. Více chrápou muži, protože mají trošku jinou anatomii dýchacích cest, více konzumují alkohol a taky víc kouří. A také to, že častěji spí s otevřenou pusou. U žen bývá spouštěčem menopauza, stres či nadváha. Chrápání taky zhoršují některé léky, například antidepresiva nebo léky na spaní, při nichž se uvolní hladké svalstvo.

Laser snad pomůže

Tak jsem se pídila po dalších možnostech, které by byly efektivnější, a našla jsem. Laserová uvuloplastika. Téměř bezbolestný ambulantní zákrok, který trvá asi 20 minut. Zdravotní pojišťovna ho nehradí, takže se musíte připravit na to, že investujete zhruba 10 tisíc korun. Což není zas tak moc, když uvážíte, že pak opravdu nebudete chrápat (nebo ano, ale znatelně méně hlasitě). Ono totiž chrápání není jen o tom, že vadí okolí, ale hlavně takové chrápání vadí osobně, protože když chrápete, špatně dýcháte a může docházet k přestávkám v dýchání. Následkem je nekvalitní spánek a dochází k takzvanému obstrukčnímu sleep apnoe syndromu. To je stav, kdy dochází k přestávkám v dýchání a klesá hladina kyslíku v krvi během spánku. Člověk se nejenže pořádně nevyspí, ale má to také řadu zdravotních následků. Zvyšuje se krevní tlak, srdeční frekvence a úplně v nejhorším případě hrozí mozková příhoda nebo infarkt. A to tedy fakt v padesáti (a ve čtyřiceti vůbec) nechcete.

Než se rozhodnete absolvovat laserovou uvuloplasitku, je zapotřebí nejprve podstoupit vyšetřením ve spánkové laboratoři. Teprve pak je možné přistoupit k operaci. Pokud vám totiž zjistí, že trpíte středně těžkým nebo těžkým spánkovým apnoickým syndromem, je vhodnější chrápání řešit jinou metodou, a to přetlakovým ventilátorem, což je přístroj, který přetlakem pumpuje vzduch do dýchacích cest a brání zapadání měkkých částí hltanu. O tom, co je pro vás vhodné, by měli rozhodnout lékaři po speciálním vyšetření ve spánkové laboratoři (najdete je po celé republice, například v Praze, Brně, Olomouci, Zlíně).

Proč není vhodná pro každého?

V případě, že skutečně trpíte spánkovou apnoí, je lepší komplexnější operace v celkové anestezii nebo výše zmíněný přetlakový ventilátor s nosní maskou. Budete sice trošku za mimozemšťana, který spí v noci s kyslíkovou maskou, ale aspoň budete vědět, že jste pro svoje zdraví udělali maximum. A proč je laserová uvuloplastika nevhodná? Protože by se sice zredukovalo chrápání, ale dechové zástavy by zůstaly. Takovým lidem se pak říká tiší apnoici. Tento stav by vás nadále mohl ohrožovat na životě. Partner by byl sice spokojen, protože už byste skoro nechrápali, ale hrozilo by vám větší riziko třeba mrtvice. Řekli vám po vyšetření ve spánkové laboratoři, že jste vhodný kandidát na laserový zákrok na měkkém patře? Pak směle do toho.

Jak zákrok probíhá

Ochablé měkké patro lze vylepšit pomocí jednoduchého laserového zákroku. Laser působí na tkáně podobně jako pokožku – dochází k obnově koleganových vláken, a tedy i ke zpevnění. Na zákrok se nemusíte nijak zvlášť připravovat, musíte být pouze zcela zdraví. Než jsem se k zákroku odhodlala, nechala jsem si všechno pořádně vysvětlit. Nejprve jsem si říkala, že by bodly nějaké uklidňující léky, ale nebylo třeba. Před operací mi ORL specialista Tomáš Moravec nastříkal dovnitř úst znecitlivující sprej a pak přidal ještě injekci do měkkého patra. Na asi dvacet minut jsem si sedla do čekárny, kde jsem čekala, než se všechno umrtví natolik, abych při zákroku nic necítila. Popravdě, tyhle injekce „před“ zákrokem byly snad horší než zákrok samotný. Když vám dřevění patro a máte pocit, že jste spolkli knedlík, který nemůžete ale dostat ven, není to moc příjemné. Rada lékaře? Hlavně poctivě dýchat nosem.

Pak už následuje samotný zákrok. Sestra mi nasadila ochranné brýle, které jsou při laserové operaci nutné, a protichrápací akce mohla začít. Při zákroku je nutné spolupracovat s lékařem, který vám říká, kdy se máte nadechnout a zadržet dech. Laser se použije ve chvíli výdechu, aby pacient nevdechoval zápach a kouř (tak připadala jsem si trošku jako na grilovačce, ale dá se to přežít). Laserem se odstraní nadbytečná část měkkého patra a upraví se čípek. Kromě kouře jako z komína mi vadily sliny, které se hromadily v ústech a taky nucení na zvracení. Stačí se ale soustředit a dýchat nosem. Po dvaceti minutách je hotovo. Konečný efekt se ale projeví až po nějaké době, obvykle po jednom až dvou měsících.

Bolesti jsou nepříjemné, ale dají se přečkat

Hned po zákroku jdete domů a normálně můžete fungovat, tedy i pracovat. V pooperačním období ale musíte počítat s tím, že se mohou objevit nejrůznější obtíže. Nejčastěji je to škrábání v krku, jako by na vás lezla angína. Bolest jsem začala cítit až poté, co přestalo působit lokální anestetikum. Dala by se přirovnat k tomu, jako byste měli v krku cizí těleso. Po zákroku má někdo potíže téměř minimální, jiný naopak velké. Já patřila do druhé skupiny méně šťastných. Obvyklá doba bolesti je kolem týdne, já jsem trpěla asi tři týdny (když už, tak už). Nejhorší je to zhruba desátý den, pak bolesti ustávají. Mě bolelo v krku při polykání tak moc, že jsem dva týdny nebyla schopná téměř jíst. Ostatně, doporučuje se takzvaná měkká dieta, tedy žádné tvrdé potraviny (to brzo zjistíte), žádné citrusy, kořeněné jídlo, zelenina. Nejlépe se snáší bílé těstoviny, rýže, hlavně ne bramborová kaše (netuším, proč, ale je to tak). A hlavně hodně pít, třeba 4 litry tekutin denně. Žádný alkohol a bublinky. Mně se úplně nejvíc osvědčilo kloktat slanou vodu (asi 2 čajové lžičky na 1 litr vody). To byla opravdu obrovská úleva. Ještě jeden poznatek: protože musíte polykat, a polykání je po zákroku problém, bude se vám hůře mluvit.

Štafetu v chrápání převzala kočka

Všechny tyhle nepříjemnosti ale stály za to. Zhruba po měsíci bylo moje chrápání méně intenzivní a po třech měsících skoro nechrápu (jak říká manžel, jen jemně předu, a to jen občas). Tři měsíce po zákroku tedy můžu říct, že laser zabral. Stálo to sice asi 10 tisíc korun a výsledek sice není úplně dokonalý, ale absolutní úspěch léčby nemůže zaručit žádný doktor. Já si ještě po dvou měsících dopřála laserový zákrok, který odstranil můj permanentně ucpaný nos. Zázrak, který netrval déle než 10 minut, byl už jen třešnička na dortu. Díky němu konečně lépe spím a téměř nechrápu. Že je to zbytečně drahá investice? Není. Po čtyřech měsících se chrápání nezhoršuje, naopak zlepšuje (vím to, mám super chytré hodinky, které nahrávají během spánku i chrápání), a pokud někdo v ložnici chrápe, je to naše sedmiletá kočka.

Zdroj: Vlasta.cz, MUDr. Tomáš Moravec, ORL specialista, Hlinsko, https://www.medicinenet.com/what_is_uvulopalatoplasty/article.htm

https://sleep-doctor.com/surgical-treatment-overview/palate-procedures/uvulopalatoplasty/

https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/easy-snoring-remedies