Máte-li vedle sebe partnera, který vám za to stojí, pak stojí za to oživit i zájem o sex, pokud se vám do něj moc nechce. Ne nadarmo mnohé naše babičky říkaly, že nejlépe se udobřuje v posteli. Jestli vám to fungovalo v sexu před menopauzou, pak může i těsně před nebo po ní.

Většina sexuologů se shoduje v tom, že sex k dobrému vztahu patří, na druhou stranu není to nejdůležitější. Přesto platí, že s přibývajícím věkem zájem o sex u mnoha žen klesá, navíc to ženy mají i v sexu o něco těžší. „Zejména proto, že jejich sexualita nestojí na tak biologicky silných základech jako ta mužská. Muži mají díky hladině testosteronu stabilní sexuální potřebu, lehce se vzruší a snadno a na mnoho způsobů dosahují orgasmu. Ženská chuť je zranitelnější, závislá na mnoha faktorech, například na stavu vztahu, psychickém rozpoložení, fázi menstruačního cyklu a podobně. Dosažení vzrušení je pro mnoho žen spíše běh na dlouhou trať než lusknutí prstu, a to samé platí i pro prožití orgasmu,“ říká sexuoložka Hana Fifková v knize Menopauza, tělo a duše v harmonii.

Přírodní afrodiziaka

Jestli je vám cizí chemie a nechcete polykat žádné tablety, můžete vyzkoušet prověřená přírodní afrodiziaka. Po tisíce let užívaly ženy bylinky a různé potraviny, o nichž se říká, že rozdmýchají oheň lásky. Ať už chcete stimulovat touhu, zvýšit citlivost, zvýšit hloubku orgasmu, nebo výdrž, vyzkoušejte jednu z následujících bylinek, které se mohou stát vaším nejlepším přítelem.

Někdy problémy v sexuální touze nesouvisí ani tak s konkrétním stavem, tedy menopauzou, ale s obecným nedostatkem sexuální vitality a pohody. Byliny mohou pomoci vyvážit hormony, které vám ubývají. Samozřejmě je dobré pro dosažení nejlepších výsledků přidat zdravou stravu a naučit se lépe zvládat stres. Protože ten tlumí libido rychleji než cokoli jiného.

Maca peruánská

Maca je rostlina, která roste vysoko v Andách za velmi drsných podmínek. Starověcí andští pastýři jedli její kořen (podobný zázvoru) jako zeleninu a krmili jím hospodářská zvířata. Všimli si, že rostlina zlepšila zdraví stáda a taky její plodnost, což mnohem později potvrdily různé studie. Proto se maca začala objevovat v doplňcích pro sexuální vitalitu.

Studie hovoří jasně. Ti, kdo užívají macu, uvádějí zvýšenou sexuální touhu. Jedna australská studie zkoumala krev postmenopauzálním ženám, kterým bylo podáváno buď placebo, nebo maca (500 mg za den) po dobu šesti týdnů. Výsledek byl jasný. Ženy, které užívaly macu, uváděly méně menopauzálních problémů (včetně úzkosti a deprese) a také zlepšení sexuálních funkcí. Maca obsahuje glukosinoláty, což jsou rostlinné alkaloidy, které mohou pozitivně ovlivnit nejen plodnost, ale taky podpořit hormonální rovnováhu a sexuální zdraví.

Šatavari (chřest hroznovitý)

Tahle bylina je známá jako „královna bylin“ pro ženské zdraví a libido. Funguje totiž jako afrodiziakum tak, že dostává ženské tělo do hormonální rovnováhy. Výzkumy ukazují, že šatavari zvyšuje průtok krve do oblasti ženských genitálií, zvyšuje sexuální vnímání, citlivost a taky odstraňuje suchost vaginy. Je užitečný zvláště pro ženy, u nichž dochází ke ztrátě libida jako vedlejšího účinku menopauzy.

Gokšura (kotvičník zemní)

Primárně životabudič pro muže, ale výzkumy zjistily, že dramaticky zlepšuje sexuální výkon a citlivost také u většiny žen. Zmírňuje totiž menopauzální příznaky, jako jsou návaly horka, deprese a emoční nestabilita. Pravidelné užívání této byliny během menopauzy pomůže „léčit“ i ztrátu sexuálního zájmu. Podle jedné studie se sexuální touha zlepšila u 49 z 50 žen, jiná zase uvádí, že ženy, které užívaly gokšuru, měly větší touhu, lépe a rychleji se vzrušily a dosáhly orgasmu než ženy, které užívaly placebo. Tato bylina dokáže stimulovat androgenní receptory v mozku a pomáhá tělu pozitivně reagovat na hormony, jako je testosteron. Ačkoli je testosteron spojován se zdravím mužů, produkce volného testosteronu u žen má pozitivní vliv i na ženské libido.