Kořenová čakra souvisí se stresem, bojem o přežití a pocitem bezpečí. Ze všech čaker je právě tahle nejvíce naladěná na vaše stresové reakce a instinkt přežití. Má vliv také na to, zda se cítíte bezpečně či máte uskopojené základní životní potřeby. Při jejím zablokování můžete mít pocity nejistoty, úzkosti, strachu a nedůvěry. Zvýšit může ale také váš sklon k tomu být majetnická a agresivní. Zhoršuje rovněž schopnost koncentrace.

Zablokovaná kořenová čakra se navíc projevuje letargií, malátností, únavou, depresemi, přejídáním či poruchami příjmu potravy. Na fyzické úrovni vás můžou trápit časté průjmy, zánět močových cest, můžete mít potíže s nadváhou nebo impotencí. V těžkých časech je nutné kořenovou čakru harmonizovat a znova nalézt rovnováhu. Jak vyvážit kořenovou čakru?

Správně dýchejte

Hluboké a pomalé nádechy a výdechy stimulují nervové zakončení v plicích spojené s aktivací vagusového nervu. To je jeden z nejdůležitějších nervů v těle, který pomáhá regulovat srdeční frekvenci, krevní tlak, pocení, trávení i mluvení.

Jděte na čerstvý vzduch

Pobyt v přírodě vyvažuje přebytečnou i chybějící energii kořenové čakry, zvláště důležitý je kontakt se zelenou barvou. Vhodné je také chodit naboso.

Meditujte

Poslouchejte řízené meditace, které uklidňují a harmonizují. Vyzkoušejte si meditaci například v nějakém buddhistickém centru, kde dělají meditace pro veřejnost. To vše pomůže vaší kořenové čakře a dodá vám sílu. Jednou z vhodných forem je muzikoterapie. Existuje celá řada relaxačních skladeb, které jsou určené přímo na odblokování kořenové čakry a očistu duše.

Jezte čerstvé a zdravé potraviny

Nerovnováha kořenové čakry se může projevit nadváhou či obezitou, ale také třeba poruchami příjmu potravy. Je vhodné jíst kořenovou zeleninu a červené maso, které uzemňují. Těžší jídla snižují přebytečnou energii, lehká jídla a například zázvorový čaj, citron či máta zase zlepšují energetický deficit. Při harmonizaci kořenové čakry zařaďte do jídelníčku také semínka (dýňová, slunečnicová, chia) a ořechy, které jsou zdrojem především hořčíku a vápníku.

Hýbejte se a používejte éterické oleje

K odblokování kořenové čakry také pomůže pravidelné protahování a cvičení, například tanec. Pohyb je velmi efektivní i v případě, že vám chybí energie. Překonejte se a běžte na procházku. Harmonizovat kořenovou čakru pomůžou také éterické oleje, zejména vetiver, který má antioxidační vlastnosti.

Pokud se chcete dozvědět více, přečtěte si například knihu s názvem Kniha čakrové léčby od Liz Simpson (2000, Knižní klub).