Francouzská cibulačka

Význam cibule pochopili hlavně francouzi. Ti si na jídle dávají záležet a vždy si na ně vyhradí dost času. Udělejte to i vy – cibuli restujte velmi pomalu, aby polévce dokonale předala svoji sladce pikantní chuť.

Doba přípravy: 1 hodina

Suroviny na 4 porce:  Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 400 g žluté cibule
  • 400 g červené cibule
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 100 g másla
  • 200 ml bílého vína
  • 2 lžičky tymiánu
  • 1 bageta
  • 100 g sýra Gruyère
  • sůl
  • pepř 

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte máslo, vhoďte cibuli a na mírném ohni ji velmi pomalu restujte dohněda. Trvá to minimálně 30 minut. Kdykoli by se zdálo, že se přichytává ke dnu hrnce, podlijte ji trochou vína a případné připečené kousky rozmíchejte.

2. Jakmile je cibule tmavě hnědá, přilijte víno, zbylo-li, a nechte je odpařit. Pak cibuli zalijte vývarem, přidejte tymián, osolte, opepřete a vařte asi 20 minut.

3. Než se polévka provaří, nakrájejte z bagety 4 silnější plátky a posypte je nastrouhaným sýrem. Teď máte dvě možnosti: Francouzi a puristé polévku rozdělí do misek, do každé vloží bagetu se sýrem a krátce zapečou pod grilem. Nebo bagetu se sýrem zapečte zvlášť a do polévky ji vložte až při podávání.

Čtěte také

Vyzkoušejte jáhly

Čtěte také

Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko

Japonská cibulová polévka

Takovou cibulačku jste určitě ještě nejedli. Možná vás překvapí způsob, kdy se cibulačka připraví jen jako vývar, ale její chuť vás přesto dostane. O naprostou dokonalost se téhle cibulačce postará i sójová omáčka a pálivá omáčka sriracha.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4–6 porcí: Zdroj: Archiv časopisu Gurmet

  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkatého celeru 
  • 2 stroužky česneku
  • 1,2 l zeleninového vývaru 
  • 4 žampiony
  • 2 stonky jarní cibulky 
  • 4 lžíce rostlinného oleje 
  • sůl 
  • sójová omáčka a sriracha k podávání

Postup:

1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev a řapíkatý celer na tenké plátky. V hrnci rozpalte polovinu oleje a zeleninu orestujte dozlatova. Přilijte vývar, lehce osolte a vařte asi 20–30 minut.

2. Když je polévka téměř hotová, nakrájejte žampiony na tenké plátky a jarní cibulku najemno. V pánvi rozpalte zbylý olej a žampiony orestujte. Nakonec polévku slijte a do čistého vývaru vmíchejte žampiony a cibulku. Polévku podávejte se sójovou omáčkou a srirachou, aby si každý mohl doladit chuť podle svého.

Čtěte také

Každého dokáže uklidnit něco jiného

Čtěte také

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů