Citronový koláč

Pro milovníky pikantních a lehkých dezertů se tenhle moučník stane hvězdou. Křehký korpus a výrazný krém se totiž nejen výtečně doplňují, ale zároveň každý po svém přispívá k nezapomenutelnému výslednému dojmu.

Doba přípravy: 30 minut + 13 minut pečení + 3 hodiny chlazení

Suroviny na 12 porcí:

• 3/4 hrnku hladké mouky
• 1/4 hrnku moučkového cukru
• špetka soli
• 2 lžíce drcených mandlí
• 125 g másla
• 1 žloutek
• 3 a 1/2 lžíce olivového oleje

Krém:

• 3 velké citrony
• 2 lžičky kukuřičného škrobu
• 3/4 hrnku krystalového cukru
• 2 vejce + 2 žloutky
• 125 g másla
• 2 lžíce olivového oleje

1. V míse promíchejte mouku, cukr, sůl a mandle. Přidejte máslo, žloutek a olej a ze všeho vypracujte měkké těsto. Rovnoměrně ho rozprostřete po dně formy na pečení a po stranách vytvořte nízké okraje. Můžete si pomoci stěrkou.

2. Formu nechte stát 30 minut na chladném místě, až těsto ztuhne. Mezitím rozehřejte troubu na 220 °C. Korpus pečte asi 13 minut. Po upečení ho nechte opět zchladnout.

3. Krém: Nastrouhejte 1 lžíci citronové kůry a vymačkejte 3/4 hrníčku citronové šťávy. Metlou smíchejte v kastrůlku kůru, šťávu, škrob, cukr, celá vejce, žloutky a za stálého míchání přiveďte na velmi mírném ohni k varu. Na sporáku nechte 2 minuty probublat, stále míchejte a poté odstavte z plotny. Přidejte máslo a olej a metlou vyšlehejte dohladka.

4. Krém nalijte na vychladlý upečený základ koláče a nechte v chladu nejméně 3 hodiny.

Tip: Koláč můžete ozdobit kolečky citronu. Ta nejprve osmažte po obou stranách na kousku másla, poté je zasypte lžící hnědého cukru a nechte ho asi minutu rozpustit.

Rýžový koláč s mandarinkami a pomerančem

Noblesní variace na oblíbený rýžový nákyp.

Doba přípravy: 50 minut

Suroviny na 4 porce:

Těsto:

• 120 g másla + trocha na vymazání formy
• 100 g moučkového cukru
• špetka soli
• 250 g hladké mouky
• 1 lžička vanilkové esence
• nastrouhaná kůra z 1 citronu
• 2 žloutky
• 2 lžíce mléka

Náplň:

• 50 g másla
• 2 vanilkové lusky
• nastrouhaná kůra ze 3 pomerančů
• 300 g kulatozrnné rýže
• 3 lžíce cukru krystalu
• 1 sklenice bílého vína
• 1 l plnotučného mléka
• 1 pomeranč
• 2 mandarinky
• 3 větší vejce
• 2 lžíce moučkového cukru

1. Těsto: Troubu rozehřejte na 180 ºC a dortovou formu vymažte máslem. Nejprve utřete máslo s moučkovým cukrem, přidejte špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Rukama zpracovávejte, dokud směs nebude vypadat jako hrubá drobenka. Přidejte studené mléko a znovu prohněťte, aby těsto drželo tvar. Pozor, s hnětením se to nesmí přehnat! Těsto totiž musí zůstat lehce drobivé a křehké. Zpracované těsto pak zabalte do fólie a nechte v chladu odpočinout.

2. Náplň: Na přípravu náplně si vezměte vyšší kastrol (nejlépe se silnějším dnem). Rozpusťte v něm máslo a přihoďte do něj zrníčka ze dvou vanilkových lusků a pomerančovou kůru. Chvíli osmahněte, dokud vše nezačne vonět. Pak přisypte rýži s cukrem, promíchejte a nalijte víno. Stále míchejte. Když se víno odvaří, začněte po naběračkách přilévat mléko (rýži vždy promíchejte a s další várkou mléka počkejte, až se ta první vyvaří). Rýže by neměla být zcela měkká, protože úplně dojde až v troubě. Nechte kaši chvilku chladnout a pak do ní vmíchejte vejce.

3. Z lednice vyndejte těsto, rozválejte je na tenký plát, vyložte jím dortovou formu a dejte na 15 minut předpéct. Do připravené rýžové náplně vmíchejte na kousky nakrájený pomeranč a mandarinku (několik kousků pomeranče a mandarinky si nechte na ozdobu). Navršte rýži na předpečený korpus, zaprašte ji moučkovým cukrem a formu vložte do trouby asi na 20 minut, dokud rýže hezky nezezlátne. Hotový koláč ozdobte zakysanou smetanou, čerstvým pomerančem a moučkovým cukrem.

Tip: Při pečení můžete koláč lehce polévat medem, získá tím krásnou barvu a medovou chuť (jen pak nezapomeňte snížit množství cukru v náplni).

Jehněčí na pomerančích

Tahle sytá večeře z jednoho hrnce vás přesvědčí, že se netradičních kombinací chutí není třeba bát.

Doba přípravy: 45 minut

Suroviny na 4 porce:

• 600 g jehněčího masa (plece nebo krku)
• 2 lžíce hladké mouky
• 2 lžíce oleje
• 1 červená cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 pomeranče
• 300 ml kuřecího vývaru
• 500 g malých brambor
• 2 lžíce nasekané petrželky
• pepř
• sůl

1. Maso nakrájejte na větší kostky. Do misky nasypte mouku, přidejte sůl, pepř a nakrájené maso. Suroviny v misce protřepte, aby se maso v mouce obalilo. Cibuli i česnek nakrájejte na tenké plátky.

2. V kastrolu rozpalte olej a maso na něm 5 minut po všech stranách osmažte. Děrovanou naběračkou ho vyndejte ven a odložte stranou. Poté do kastrolu nasypte cibuli a česnek a smažte za stálého míchání rovněž 5 minut.

3. Z jednoho omytého pomeranče nastrouhejte na jemném struhadle kůru a vsypte ji k cibuli. Do kastrolu vymačkejte šťávu ze 2 pomerančů. Vše zalijte vývarem, přidejte osmažené maso a dobře omyté celé brambůrky. Osolte, přiklopte pokličkou a na mírném plameni duste 30 minut.

4. Poslední pomeranč oloupejte, odblaňte a nakrájejte na kousky. Ty přidejte k masu s bramborami a ještě 5 minut vše poduste. Vmíchejte petrželku a podávejte.

Tip: K jehněčímu ragú můžete připravit jako přílohu dušený špenát s cibulkou a česnekem.

Jablečný mošt s pomeranči

Pomeranč, hřebíček i skořice vám pomohou čelit mrazu, ale správnou volbou jsou i pro popíjení u sálajících kamen.

Doba přípravy: 15 minut

Suroviny na 8 porcí:

• 2 pomeranče
• 20 hřebíčků
• 2 l jablečného moštu
• 1 celá skořice

1. Pomeranče dobře omyjte a do každého z nich napíchejte 10 hřebíčků. Do velkého hrnce nalijte mošt a ponořte do něj pomeranče.

2. Přidejte skořici, na mírném plameni přiveďte k varu a povařte asi 8 minut. Poté voňavý horký mošt přelijte, přeceďte do silnostěnných sklenic a podávejte. Aby sklenice horkem nepraskly, zahřejte je předem vroucí vodou nebo do nich vložte před naléváním lžíci.

Tip: Mošt můžete k voňavým pomerančům a skořici během dne dolévat.

Salát z grepu, mrkve a celeru s jogurtovou zálivkou

Čím méně kalorií má tenhle salát, tím více oplývá vitaminem C. Co víc si v zimě přát? Nedostanete rýmu ani nebudete muset před létem hubnout do plavek!

Doba přípravy: 20 minut

Suroviny na 4 porce:

• 2 grapefruity
• 1 mrkev
• 2 celerové řapíky
• 1 lžíce olivového oleje
• 2 lžíce drcených lískových ořechů

Zálivka:

• 2 lžíce olivového oleje
• 4 lžíce smetanového jogurtu
• 1 lžíce bílého balzamikového octa
• 1 lžička nerafinovaného cukru
• 1 jarní cibulka
• pepř
• sůl

1. Grepy oloupejte, odblaňte, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Šťávu, která vyteče, zachyťte. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Očištěný celer nasekejte na jemné plátky nebo drobné kostičky. Mrkev a celer promíchejte s olejem, osolte a opepřete.

2. Zálivka: Olej promíchejte s jogurtem, balzamikovým octem, cukrem a zachycenou šťávou z grepů. Přidejte nasekanou cibulku a podle chuti osolte a opepřete.

3. Na talířek položte tvarovací kroužek a naplňte jej do poloviny nakrájeným grapefruitem, zbytek komínku doplňte mrkvovocelerovou směsí. Přelijte zálivkou a posypte drcenými lískovými ořechy.

Tip: Kuřecí prso potřete olejem, osolte a opepřete. Zabalte ho do alobalu a pečte v troubě rozehřáté na 190 °C asi 30 minut. Zůstane krásně šťavnaté. Maso nakrájejte na tenké plátky a vytvořte z nich jednu vrstvu salátu. Získáte tak zdravou večeři nebo lehčí oběd.

Paštika z kuřecích jater s mandarinkami

Jak proměnit „nudná“ játra ve vynikající delikatesu? Přidejte mandarinky a brandy a úspěch ani obdiv strávníků vás nemine.

Doba přípravy: 25 minut + 1 den odležení

Suroviny na 8 porcí:

• 100 g másla + kousek na potření alobalu
• 1 malá cibule
• 1 stroužek česneku
• 3 mandarinky
• 250 g kuřecích jater
• 1 lžíce brandy
• pepř
• sůl

1. Polovinu másla rozpusťte na pánvi. Přidejte do něj najemno nasekanou cibuli a smažte 6 minut. K cibuli přihoďte prolisovaný česnek a 2 oloupané, odblaněné a na kousky nakrájené mandarinky. Vše smažte ještě asi minutu a pak přendejte děrovanou naběračkou do misky.

2. Játra omyjte a osušte. Nakrájejte je na kousky a vhoďte do horkého másla, ve kterém jste předtím smažili cibulku. Smažte je asi 3 minuty, občas promíchejte. Zakapejte je brandy a nechte ještě asi minutu na ohni.

3. Přidejte játra k cibuli s mandarinkami a nechte zchladnout. Vše spolu se zbylým máslem rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte a opepřete. Paštiku přesuňte do misky a nechte vychladit (asi hodinu).

4. Na pracovní plochu rozložte obdélník alobalu a potřete jej kouskem změklého másla. Na alobal navršte asi dvoucentimetrovou vrstvu paštiky, doprostřed naskládejte oloupané a odblaněné dílky mandarinky a pomocí alobalu vše zabalte do válečku. Nechte v ledničce ztuhnout do druhého dne.

5. Paštiku nakrájejte na plátky a podávejte s toastem z bílé veky a lístky salátu, polníčku nebo baby špenátu.

Tip: Na alobal můžete ještě naskládat plátky kuřecí šunky a teprve na ně natřít paštiku

Seznamte se…

Seznamte se…

 

• Královnou mezi citrusy jsou jistě klementinky (španělské mandarinky). Jsou sladké, křehké a bez pecek. Skvělé jsou i tepelně upravené – např. grilované s vanilkovým pudinkem.

• Limeta je o něco menší, zelená sestra citronu. Na rozdíl od něj však není tak kyselá, je více aromatická a neobsahuje pecky. Neobejdou se bez ní mexická, jihoamerická ani asijská jídla.

• Grapefruity jsou ze všech citrusů nejmladší. Vznikly křížením pomela a pomeranče. Jsou výrazně nakyslé, většinou se jedí syrové a před konzumací je vhodné z nich odstranit blánu, která je hořká.

• Citron představovat nemusíme, ale nezapomínáte na kůru? Dobře ji využijete jako koření. Je však třeba kupovat chemicky neošetřené plody. K dostání je také kandovaná citronová kůra, která se hodí do cukroví, na ozdobu dezertů a do bílého jogurtu.