Neříkám, že co si za chvíli přečtete, bezmezně dodržuji. Protože občas i u redaktorky zdraví platí, že „pod svícnem bývá největší tma“. Ale většinou se opravdu snažím. Tak jako bez správného paliva nejede auto, bez kvalitního jídla nefunguje tělo. A já bych ráda fungovala ještě hodně dlouho…

Mladé a krásné

Čtyřicítka už dávno není vnímána jako blížící se stáří. Naopak, ženy v tomto věku jsou mladé, krásné, a mnohdy dokonce rodí své první potomky.

Jenže přírodu tak úplně ošálit nejde. Čtyřicetiletý organismus má už přece jen něco za sebou a potřebuje speciální péči, včetně té stravovací.

„Motivací ke změně životního stylu bývají počínající zdravotní potíže, například vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina krevního cukru,“ říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá. „Ženy v této době navíc často touží po změně vzhledu, a chtějí proto hubnout.“

Kdo jí špatně, dočká se s velkou pravděpodobností dyslipidémie čili poruchy správného složení krevních tuků, jako jsou cholesterol nebo triglyceridy. Hrozí hypertenze, cukrovka 2. typu, osteoporóza a třeba i některé typy nádorových onemocnění.

A konečně si strava čtyřicátnic zaslouží pozornost i proto, že se podílí na dobrém psychickém stavu. Obezita je sama o sobě nemocí a zároveň představuje závažný rizikový faktor pro vznik řady dalších onemocnění, nejen cukrovky a vysokého krevního tlaku. Podílí se na chorobách pohybového aparátu, přispívá k poruchám menstruačního cyklu, plodnosti a přináší řadu dalších zdravotních problémů.

Co se děje v těle čtyřicátnic?

Přicházejí změny trávení. Častým problémem bývá zácpa nebo pocity plnosti a nadýmání. Může za to hlavně nízký příjem tekutin, málo vlákniny ve stravě a nedostatek pohybu.

Mění se stavba těla. Ubývá svalová tkáň a zpomaluje se metabolismus, takže není výjimečné, že žena začíná postupně přibývat na váze. Případná snaha hubnout ovšem bývá komplikovanější a nejde to tak hladce jako dřív. Tuk se ukládá zejména v oblasti břicha, což následně zvyšuje riziko vzniku metabolických komplikací, zejména poruch metabolismu cukrů.

Nákupní seznam

1. V jídelníčku se zaměřte na zvýšení příjmu mléčných výrobků, nakupujte nejlépe polotučné mléko a mléčné výrobky, jako jsou sýry přírodní, typu cottage, a tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, velmi vhodný je také tvaroh. Mléčné výrobky jsou i výborným zdrojem bílkovin, které jsou potřeba nejen jako „potrava“ pro svaly, ale zajistí i výkonnost a odolnost proti infekcím.
2. Dalším bodem je snížení příjmu tuků, zejména živočišného původu, a jejich nahrazení rostlinnými tuky. Ale pozor, z hlediska obsahu energie mezi rostlinným a živočišným tukem není rozdíl!
3. Zvyšte příjem zeleniny a ovoce, u něj ale opatrně s množstvím, nejezte více než tři kusy ovoce denně, mohla byste začít nabírat na hmotnosti.
4. Vybírejte pečivo s vyšším obsahem vlákniny.
5. Nezapomínejte na luštěniny.
6. Upřednostňujte libové maso a co nejvíce zařazujte ryby. Pokud nemáte ráda kosti, vsaďte na tuňákové konzervy. Konzumací ryb uděláte hodně nejen pro své cévy, ale na své si přijde i mozek a imunitní systém.