Specialistů na výživu a hubnutí jsme se zeptali na následující otázky:

1. Jaké nejhorší chyby dělají lidé při hubnutí?
2. Máte nějakou „zlatou“ radu, která funguje pro každého, kdo chce zhubnout?


Specialista na výživu Petr Havlíček:

Hlavně buďte v klidu a v pohodě

1. Jedí málo, neřeší skladbu potravin a málo nebo vůbec nebo špatně se hýbou.
2. Správně jíst, mít pouze mírný energetický deficit, správně a dostatečně se hýbat, odpočívat a dostatečně spát. A hlavně být v klidu a v pohodě. (www.petrhavlicek.cz)

Cvičitel jógy a powerjógy Václav Krejčík:

Nepoškoďte si zdraví

1. Nejedí. Záměrně si ubírají jídlo nebo kombinují doporučení různých poradců v jeden „mišmaš”. To prostě nejde.
2. Základní předpoklad pro hubnutí je nepoškodit si zdraví a od toho se odvíjí individuální přístup. Člověk se musí pohybovat, upravit si jídelníček, a navíc by měl relaxovat, aby byl uvolněný pro splnění svého cíle: hubnout. Proto dávám při hubnutí velký důraz na relaxace a meditace. (www.dokondice.cz)


Nutriční poradkyně Monika Divišová:

Netrapte se hlady

1. Očekávají, že zhubnou čtyři kila za týden. Nejsou ochotni udělat změnu a „jen“ drží dietu. Vynechávají jídla, jedí malinkaté porce, trpí hlady. Jenže tím jen sníží množství živin a tělo se přizpůsobí a zpomalí metabolismus.
2. Každý potřebuje něco trochu jiného, a právě proto doporučuji osobní nutriční koučink. Abychom našli pro klienta právě takové složení jídelníčku, které mu nejen chutná, ale také udrží skvělou kondici. Všem udělá dobře (a nejen na váze), když ze svého jídelníčku úplně vyloučí uzeniny, tavené sýry, smažená jídla, sladké limonády a pečivo z bílé mouky. (www.wellnessia.cz)


Nutriční terapeutka Věra Boháčová:

Dejte si reálné cíle

1. Domnívají se, že nejlépe zhubnou, když nebudou vůbec jíst. Dávají si nereálné cíle. Nepřipouštějí si, že úspěšná redukce tělesné hmotnosti nemusí znamenat dosažení ideální hmotnosti. Neuvědomují si, že cílem není jen zhubnout, ale také udržet si sníženou hmotnost a osvojit si zásady správné životosprávy.
2. Ke změně životosprávy si vezměte na pomoc odborníka. Ten bude k vašemu „problému“ přistupovat individuálně a pomůže vám s režimem, který pro vás bude dlouhodobě udržitelný a bude zohledňovat vaše potřeby. (www.fzv.cz)


Odborník na sport a výživu Pavel Suchánek:

Dělejte změny na celý život

1. Mají nerealistická očekávání: „Přibírám deset let a zhubnu to za měsíc. A pak, až to zhubnu, bude vše v pořádku.“ Neuvědomují si, že zhubnut je těžké, ale daleko těžší je si hmotnost udržet. Málokdo chce hubnout 1–2 kila za měsíc a po roce mít o 20 kilo méně. Většina chce zhubnout 20 kilogramů tuku za tři měsíce.
2. Měli byste dělat jen takové změny, které vám vydrží celý život. A protože takových změn je opravdu málo, musíte se naučit pravidelně hýbat. Nemyslím tím chodit do fitcenter, i když to je určitě také řešení, ale prostě se hýbat každou volnou chvilku – jakkoli. (www.ceskosehybe.cz)


Obezitolog Martin Matoulek:

Nepodceňte pohyb

1. Stanoví si nereálný cíl vzhledem ke svému věku, aktuální hmotnosti a přidruženým onemocněním. Začínají přísnou dietou bez ohledu na analýzu vlastního stravování. Nakupují nesmyslné potravinové doplňky a podceňují význam i jen mírné pohybové aktivity v redukčním režimu.
2. Pokud porozumíte, jak funguje základní metabolismus, zjistíte, že věda o hubnutí je matematikou pro děti, která používá jenom znaménka + a -. Nejtěžší je analyzovat veškerá plus – energetický příjem čili jídlo a nápoje – a veškerá minus, která se často přeceňují. Pak už postup většinou nebývá těžký. (www.zijzdrave.cz)