1. Neklepejte se a sportujte

Když je člověku zima, začne jektat zubama a celý se rozklepe – což je taky jistá forma pohybu a ten, jak známo, zahřívá. Takže trošku to pomáhá. Tohle intenzivní stahování svalů vytváří sice velké množství tepla, asi 400 kalorií za hodinu, nicméně esteticky je to nic moc. Jsou tu jiné formy pohybu, které jsou jak hezčí na pohled, tak účinnější. Takže hurá do tělocvičny! Nemusíte se hned ztrhat, stačí do života zahrnout nějaké pravidelné cvičení a celkově víc pohybu. Ideální jsou dlouhé procházky v dobrém sportovním oblečení a jízda na rotopedu. Anebo zkuste jógu, ta je k prohřátí naprosto ideální.

2. Sauna pro zdraví a kúra na studené nohy

V sauně se ohřejete zaručeně. Navíc pravidelné saunování má velmi příznivé účinky na zdraví. Můžete krásně relaxovat a zregenerovat své tělo i mysl. Výbornou prevencí proti studeným nohám je pak střídání teplé a studené vody – známá Kneippova koupel, kterou mají téměř v každém wellnessu. Taky můžete zkusit jednodušší domácí verzi, nejlépe večer při sprchování. Pokud se vrátíte z venku promrzlí, dejte si nohy naopak do horké vody, minimálně na deset minut. Je to opravdu velmi příjemné a brzy ucítíte, jak vám teplo od nohou stoupá do celého těla. Pro zimní noci je pak vynikající zahřívací krém na nohy se zázvorem a bílým čajem.

3. Naložte si teplo na talíř

Když dřív přišly mrazy, zalezlo se za pec, na plotně bublala polévka, peklo se maso a z půdy se nosily sušené bylinky, ze kterých se vařily čaje. Naši předkové poslouchali svá těla, a tak jim i v mnohem skrovnějším oblečení bylo tepleji než nám teď. Nuže naplňte spíž potravinami, které umí prohřát tělo zevnitř! V chladnu jsou nejvhodnější teplá jídla třeba i ke snídani. Jezte více masa, zeleninu spíš tepelně upravenou. Silné vývary a luštěninové polévky patří na stůl každý den. Zelený čaj vyměňte za černý, bílé víno za červené, nejlépe svařené s hřebíčkem a skořicí. A dochucujte kořením, které vyvolává pocit tepla – zázvor, skořice, vanilka, hřebíček, rozmarýn, paprika, pepř.

4. Vymalujte si byt na oranžovo

Je vám zima i doma a nepomáhají ani tlusté ponožky a vlněné svetry? Změňte barvu – nikoli svou, ale bytu. Vhodně zvolené barvy a materiály dokážou vytvořit pocit, že je v místnosti až o dva stupně víc. Takhle funguje zvlášť červená, žlutá a oranžová. Oranžový interiér nejen zahřívá, ale vyvolává i radost a optimismus. Je ideální do místností orientovaných severně. Přísloví „teplo jde od nohou“ má také své opodstatnění. Zajistí vám ho buď koberce, ale i dřevo, to také patří mezi teplé povrchy. Jen pozor na povrchovou úpravu – dřevěná podlaha s olejovaným povrchem působí tepleji než lakovaná.

5. Objímejte se a tulte se

S mrazem dokáže nejlépe zatočit lidské, případně zvířecí teplo. Takže pro jednou můžete přestat ignorovat smutné oči svého psího mazlíčka a vzít si ho k sobě do křesla. Uvidíte, že za chvíli budete svlékat ponožky. Ještě lepší variantou „tělesného zahřívání“ je ta lidská, proto se objímejte, co to jen jde. S dětmi, s partnerem, s přáteli. Jako prevence umrznutí je dovoleno vše. Tedy téměř!

6. Hupsněte do davu

Když zrovna nemáte koho obejmout, zajděte někam, kde jsou davy. Čím více lidí při sobě, tím víc tepla. Pakliže se pohybují, tím lépe! V klidovém stavu vydá člověk v průměru cca 100 wattů, v pohybu je to ale mnohem víc. Dlouhá fronta lidí podupávajících před obchodem nebo nabitá lékárna asi nebude to pravé, ale co takhle si trochu zaskotačit při hudbě? Uvidíte-li tancující dav, přidejte se, každý rozvášněný tanečník může vydávat teplo jako 240wattová žárovka!

7. Naolejujte se

Aromakoupel je něco úžasného. Naložte se do horké vody s éterickými oleji, které zlepšují prokrvování, a vaše tělo se tak krásně prohřeje a uvolní. Zatuhlá místa v oblasti ramen a zad, která neustále hrbíte, jak se v zimě choulíte, krásně povolí. Lépe se vám dýchá. Éterické oleje mají nádherné vůně, které prostoupí vašimi smysly a působí i léčivě. Jsou vhodné i pro masáž. Ta má nejen prohřívací efekt, ale působí i jako celková očista těla. Můžete to zkusit sami, ale daleko zábavnější je to ve dvou.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/rosemary-oil-benefits