1. Sednout a jet

Lehko se to řekne, převedení do praxe už tak snadné není. Pokud ale nechcete takříkajíc uložit řidičák k ledu a dopadnout jako jiní, kteří sice oprávnění mají, ale usednutí za volant by mohli spočítat na prstech jedné ruky, je potřeba zatnout zuby, připnout bezpečnostní pás a sešlápnout plyn. Možná budete zpočátku držet volant takovou silou, až vám zbělají klouby, a v očích budete mít hrůzu jako při sledování hororů, věřte ale, že tyto stavy postupně opadnou, až si nakonec místo řidiče budete chtít urvat jen sami pro sebe.

2. Pomůže psycholog

Pokud obyčejný strach (kdy máte jen obavy z toho, že se vám na semaforech nepodaří rozjet nebo zaparkovat do řady) přeroste v panickou hrůzu, doprovázenou nepravidelným tlukotem srdce či nevolností, pak nejspíš trpíte amoxofobií (panický strach z řízení dopravního prostředku) a je namístě navštívit odborníka. Psycholog s vámi rozebere vaše obavy, najde jejich pravou příčinu a pomůže vám najít motivaci strach překonat.

3. Pomaličku, polehoučku

Chce to trpělivost a hlavně trénink. Pokud jste dlouho neřídili nebo jste čerstvými majiteli řidičského průkazu, musíte se vyjezdit. Poproste zkušeného řidiče, například tátu nebo přítele, kteří mají ujeto už několik desítek tisíc kilometrů, aby vám dělali spolujezdce a občasného rádce. Je pochopitelné, že zpočátku budete trochu jako slon v porcelánu a vaše jízda bude založena na systému „brzda-plyn“, proto volte školitele, který není cholerický, nebude na vás křičet, ale naopak – bude mít s vámi svatou trpělivost.

4. Kondiční jízdy

Patříte-li mezi poměrně rozsáhlou skupinu lidí, kteří si udělali řidičák krátce po škole, ale od té doby auto takřka neřídili a nyní se to rozhodli změnit, je nejlepším řešením zaplatit si kondiční jízdy v autoškole. Instruktor vám osvěží pravidla silničního provozu, upozorní na změny, které za ta léta nastaly, a navíc má u nohou své pedály, takže vám může ze začátku pomoci s rozjezdy nebo při parkování. A jelikož budete sedět v označeném autě, nemusíte se obávat troubení ostatních řidičů nebo urážlivých posunků.

5. Dálnice nebo vesnice

Řízení v plném provozu, kde na vás ostatní auta troubí, blikají, tramvaje se řítí ze všech stran a do toho ještě přes silnice přebíhají neukáznění chodci, není mnohdy legrace ani pro staré ostřílené řidiče. Jste-li nejistí nebo máte-li krátce po absolvování autoškoly, jeví se jako ideální řešení vyjet v doprovodu přítele nebo kamarádky za město do liduprázdné vesnice nebo na dálnici, kde nečekají žádné nástrahy typu semafor, hlavní a vedlejší silnice, kruhový objezd a podobně. Na vesnici si zase můžete natrénovat přeřazování rychlosti, aby nedocházelo k cukání vozidla, odbočování, couvání, parkování a další.

6. Krizové kapky

Pokud jste v něčem nováček, je jasné, že máte obavy a „trému“. Všechno je to ale jen o cviku a pravidelném ježdění. Když vám na křižovatce třikrát chcípne motor, nesmí vás to odradit od dalšího usednutí za volant. Nic horšího, než že na vás budou druzí troubit, se vám stát nemůže. To, že máte nervy na pochodu a jste drobátko vycukaní, je pochopitelné, proto existuje řada přírodních preparátů, které strach a úzkost potlačují. Vyzkoušet můžete například Bachovy esence na strach a obavy, nízkou sebedůvěru či krizovou esenci.